Stabilizatori za vanbrodske motore

Autor baka, Veljača 07, 2013, 13:50:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

baka

Dakle, mislim na ona plastična krilca koja se ušarafe na kavitacionu ploču motora. Čitao sam po internetu, neki je jako hvale, nekima je bez veze, nisam više pametan. Razmišljam o ugradnji tog čuda na svoju Hondu 25, pa bih volio da čujem iskustva iz prve ruke da li se to uopće isplati.
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

retfala

r-t je naručio , kad isprobamo javljamo se

maverick

r-t nije naručio klasični LASTIN rep, vec jednu malo moderniju inačicu STING RAY, nadamo se da ce biti ok...svi cemo pokusati isprobati na čamcima i vidjeti valja li ili ne

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

grizli

maverick

pogledaj na snimku...u principu usmjerava vodu koja predje preko elise  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

simba

Darko

usmjerava vodu na elisu , tako da elisa dobija više vode i čamac brže dolazi u gliserski režim vožnje
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

maverick

Malo smo lijeni da odemo na youtube  :toothy12: klasicni lastin rep ima za svrhu pomoci prilikom trimovanja plovila...obicno se takve situacije dogadjaju na čisto deplasmanskim plovilima malih duzina koji imaju ogranicenje u snazi vanbrodskog motora, stavljanjem veceg motora ne dobivamo vecu brzinu vec se plovilo propinje. Lastin rep je povećavao velicinu kavitacijske ploče i uspijevalo se dobrim odabirom polozaja trima dovesti da plovilo stoji ravno na vodi....

Sting ray je jedna modernija verzija sa zakrivljenim krilcima prema dole i "rasipanje" vode iza kavitacijske ploče koja predje elisu je u kruznom širenju...te u tom slučaju gornju vodu..onu prema povrsini usmjerava ka nazad u smjeru vrtnje elise...
Navodno bi osim samog polozaja čamca trebala utjecati na maximalnu brzinu..i potrosnju goriva..
Stize za koji dan pa ćemo isprobati koliko je sve to tocno... :thumbsup: čini mi se da u konačnici košta oko 1100 kuna ako se ne varam

TonyC

Upravo kako Marijo kaže , trebalo bi štediti gorivo  , smanjiti vrijeme izglisiravanja , smanjiti tapšanje čamca !

Ako se ukomponira sa propulzivnim propelerom , tada ti kraja nema !
( propulzivni propeler = propeler kojem mjenjaš pič - npr. od 12" do 16" - sve na jednom propeleru ! ) 

Retfalački mačak

Slaven

a kad to sve pomontirate nećete gorivo ni trebat :blob1:

maverick

Sto veci motor ima smisla svaka nadogradnja...sto manji , mislim da bi razlike bile premale da se nesto isplati

Slaven

twister011

Napalio se, pricao sa strucnjacima, vise nisam toliko napaljen.
Kazu od slucaja do slucaja, individualna stvar. Cak su mi nudili da probam. Kazu "vidi, probaj.....". Posto sam morao da busim ona peraja na cizmi a da ne znam kakav ce rezultat biti, odustao sam :icon_scratch:

TonyC

twister , prednost kod ove igracke je da se netreba busit nista , samo se pričvrsti