Prirodni mamci za soma

Autor Kugla, Veljača 10, 2013, 10:09:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Resavac

Citat: madmax  u Lipanj 28, 2023, 09:06:18 Baš uzimao zemlju jučer s đubreta, u roku pol sata nekih 5 rovaca našao

Kao klinci pecali smo soma na nekoj bari na rovca. Prevrnuli smo sve đubre u selu. Najviše smo ih nalazili kod čoveka koji je ranije čuvao kobilu i na mestu gde je ranije bila đubra čas posla navadim 30 komada i pedala na vodu.

umpahpah

Citat: pajdo77  u Lipanj 28, 2023, 08:31:11 Ma lignja je majka. Pedesetak kuna dođe 450 grama ili tako nekako a som ju osjeti na kilometar. Rovce ili mrmke nemam gdje kopati a ne dam mu pet kuna za komad ili koliko će već tražiti. Na udicu kakvu imam treba bar 3-4 komada a očisti ju bez hebemti. Kad stavim 3-4 lignje to je lijep zalogaj,još koju kišnu glistu da se malo mrda i mila majka. Nema bolje.
Evo Pajdo da te upozorim da je ribolov na lignju u konačnici skuplji od tih rovaca i durbahera!!!
XII. OSTALE ZABRANE
Zabrane iz područja ribolova
Članak 51.
Zabranjeno je:
1. loviti u sportskom i gospodarskom ribolovu, zadržavati neposredno nakon ostvarivanja ulova, posjedovati, prekrcavati, iskrcavati, prevoziti, skladištiti, prodavati, prerađivati, izlagati, stavljati u promet ili pokušavati stavljati u promet ribe za vrijeme njihova lovostaja
2. loviti u sportskom i gospodarskom ribolovu, zadržavati neposredno nakon ostvarivanja ulova, posjedovati, prekrcavati, iskrcavati, prevoziti, skladištiti, prodavati, prerađivati, izlagati, stavljati u promet ili pokušavati stavljati u promet nedorasle ribe
3. loviti ribe u ribolovnim vodama uz uporabu strane i invazivne vrste ribe (žive ili mrtve) kao mamca
4. loviti ribe izravno rukom, povlačenjem i kvačenjem udicom s vanjske strane tijela ribe

pajdo77

Onda se ne smije pecat ni na babušku štuka nit smuđ na peša. Glupost. Pecam na šta hoću a kom se ne sviđa nek me zaobiđe

mossi

Ovo je dobro: Mrtva invazivna vrsta ribe.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

pajdo77

To su ti naši zakoni,pisao ih mesar kobasičar koji je vodu vidio jedino u koritu za šurit svinje

pajdo77

Lignja nije ni riba kao prvo već spada u porodicu glavonožaca tako da ako ću baš picajzlirati ta točka 3 za nju ne vrijedi osim ako negdje i to vrli donositelji ovog smješnog zakona nisu spomenili.

umpahpah

Citat: pajdo77  u Lipanj 28, 2023, 11:56:17 Onda se ne smije pecat ni na babušku štuka nit smuđ na peša. Glupost. Pecam na šta hoću a kom se ne sviđa nek me zaobiđe
Ma sve 5 radi šta OŠ,al si u prekršaju ,ja zakon nisam pisao al moje je da ti skrenem pažnju,novi ribarski inspektor ide sa policijom čamcem u obilazak i nakačit će ti se 100% a što se mene tiče pecaju brate i na šampitu,poštuj mjeru i lovostaj i za mene se Jack

Poslano sa mog M2101K9G koristeći Tapatalk

madmax

Citat: pajdo77  u Lipanj 28, 2023, 11:56:17 Onda se ne smije pecat ni na babušku štuka nit smuđ na peša. Glupost. Pecam na šta hoću a kom se ne sviđa nek me zaobiđe
Tako je, primjer Ujedinjeno Kraljevstvo i te sjeverne uređene zemlje to kontroliraju

pajdo77

Ja tvrdim da na lignju smijem pecati jer lignja nije riba. Lignja je glavonožac a njih se u tom zakonu pod točkom 3 ne spominje,spominju se invazivne vrste riba ako ja dobro vidim. Može mi jedino prigovarati ako lignjama poribljavam Dravu jer ista nije autohtona vrsta. Doduše mislim da ni sa kojom ribom ne bi smio poribljavati samoinicijativno vode zbog mogućih bolesti i sličnog.

Garofeeder

To s zabranom pecanja na alohtonu vrstu je kurcina od price. Koje vrste su alohtone, postoji li spisak? Ako ga nema tko to odredjuje sto je alohtona vrsta?

Babuska, patuljasti somic, suncani karas, amur, tolstolobik, bezribica, glavoc a vjerojatno i mnoge druge su dosle tko zna kad. Ne smijes pecat na babusku, valjda najzastupljeniju i najprosireniju ribu nasih voda? Zbog ekologije?

Koliko vremena treba proci da neka vrsta prestane biti invazivna?

Ma dajte me najte.

maverick

Imas tu zanimljivih odgovara na tvoja pitanja...nista novo...ali cisto da znamo...nije loše napisano...

https://repozitorij.pmf.unizg.hr/islandora/object/pmf%3A4303/datastream/PDF/view
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Garofeeder

Vis, meni je novo da imamo dvije vrste pastata. Iako je netocno da je jedan od njih slijep, kako pise u tekstu.

Slazem se da je unosenje stranih vrsta opasno i nepozeljno, ali zasto zakon brani pecanje zivim mamcem uhvacenim u vodi u kojoj pecas ostaje nejasno.

maverick

Vjerojatno netko ide od pretostavke da ces u jednoj bari uloviti babusku i otici pecati s njom u neku drugu gdje je nema.....Samo jedan od primjera...Mislim da to ne treba sad tako drastično shvacati...Što Zrinko kaze , treba se drzati puno jednostavnijih pravila koja su nam jako bitna...minimalna mjera...,maximalna količina..lovostaj itd itd...Znamo svi da je to osnovni problem i znamo da se mnogi tu ne pridrzavaju ali zale se zbog svega. Lovi se riba u lovostaju i to ciljano ali se pusta pa nam je to normalno...ne ulovis tri puta nista pa onda jedan ulovis puno vise nego smijes pa nam je to logicno...Pravila postoje i kako bila smislena ili besmislena dok se ne promjene treba ih se drzati..
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

7 rem mag

Ponuđena zanimljiva kombinacija gospon Somu, ali nije htio taj dan...

Tu je moja draga ravan slavonska, ponosim se Slavonac sam ja...

pajdo77

Ima svega ko u Božjoj bašti a neće.