PREVARANT by Dukson

Autor Dukson, Ožujak 08, 2022, 20:31:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

nele01

Citat: šajzika  u Ožujak 13, 2022, 12:05:40
Bio sam se provozat. 
58km/h uzvodno, nas dvojica.

Taj motor to ni ne osjeti a brzina strasna. Samo kretanje , trzaj izravnavanje i voznja meni osobno previse jako,nije mi ugodno.
Kad sam krenio,  prvo sam gledao gdje je narukvica da stavim oko ruke :stripii:

Naravno da se ne mora tjerat brzo a vjerujem i da nece, vjerojatno par prvih sati da vidi sta motor moze a onda lagani kruz na 40ak km/h

E moj Diki, ko te na to nagovorio.
Inace svi kazu, trebao sam 5ks jače  a duki kaze trebao sam 20 manje :stripii:

Komplet kojem se treba prici s punom dozom  ozbiljnosti.

Taman kad si stavi stolicu ,sve ce biti taman.

Ps. Motor prede, mozes pricat dok se vozis, Novo je Novo. Bas vrhunska stvar

Pps. Naravno da bi i ja jedan takav :stripii:

kakav osmeh, ja ga obično nabacim u nekim drugim situacijama  :stripii:
p.s.sklanjaj te bitve odatle inace ce noge biti plave, ima da ebes i camac i fishing iiiii......

Rap

Citat: karas_buljba  u Ožujak 10, 2022, 12:31:56
Meni je super zanimljiva ona guma sto si stavio na obodne cijevi, ne znam moze li se na moje cijevi takvo nesto staviti, eto to bih volio rijesiti ove godine jer su mi bitve s unutarnje strane i vec vidim da cu konstantno boju ribati sa cijevi.

Sam vlasnik je naveo da mu smeta polozaj iz jednog razloga a to je da ce s vremenom uze skinuti boju,nista drugo

Dukson

Ma definitivno bitve idu nekako drugacije, ne bih na pamet busio i premjestao, volio bih steci neki osjecaj ergonomski gdje mi je sta.  Prvenstveno sad cekam Vidaxlovu preklopnu stolicu, pa kad nju nakeljim tocno gdje mi sve odgovara - po njoj cu montirati i sonar i svoju bitvu, a samim tim i drugu i trecu :)

Malo sam sporiji ekipa, bile drame oko vracanja telefonskog broja, ali eto me ;)

U medjuvremenu si stigle jos neke sitnice, ovo je jedna koja stedi vrijeme i na Sharku mi se pokazala kao izuzetno korisna stvar (a po zimi manje ruka bude mokra) kad se namontira na pravo mjesto. Inox cleat za sidrenje, koji ce mi biti isto pri ruci negdje.

Od radova koji ce biti prvi na redu je montiranje skladisne bukse na vezu, oblaganje fingera na vezu nekom gumom da se komotnije mogu uparkirati i onda ce taman prigrijati  pa idem dalje s radovima na samom camcu.

Rap

Kad si vec toliko zagazio prema estetici i funkcionalnosti,pogledaj si bitve sklopive ili na izvlacenje i bez brige si gdje su postavljene sto se tice smetanja ili zapinjanja.Kad su u funciji,vjerojatno si van camca.

Dukson

Evo me nazad, malo su vanjski radovi oko kuce uzeli vremena, a i posao nije dopustao bavljenje camcem proslih desetak dana.
Jos uvijek nisam pokusavao podesavati Jackplate, kakve sam srece - ispast ce mi motor u vodu kad budem neki saraf preodsarafio :)

Moja sreca je takva da mi je i lifepo4 baterija zapela u Rusiji, kad ce doci, sad ne zna nitko pa mi sad nesto na struji nema smisla raditi :/

No, ovaj tjedan bi mogao namontirati drzace za stapove i RAM mountove za sonar i kamere.

@Rap, sto se tice bitvi, upravo tako, narucio sam dvije sklopive koje ce biti montirane na gornju plohu, a ne bocno na unutarnjoj stranici kao sto su sad.

Dukson

Popustio drug Putin, baterija je napokon jucer stigla u svoj novi topli dom, od Smolenska do Tvrdjavice u cetiri dana!
Obavio sam neka preliminarna testiranja s nekim trosilima koja bih mogao ocekivati na vodi - i baterija je jednostavno strava.

Robustna izrada, rucka, dimenzije, kapacitet, ma za te pare izvrsna.
(ekvivalent geltech agm koji kosta 300kn manje od ove baterije, a tezak je 24kg i definitivno nije stvar koju uzmes i nosis i koristis, a nema ni terminale za pentu i uredjaje)

Uz nju je dosla robustna torba za nosenje kao i 10A lipo punjac - sve konkretno.

E sad, kad je dosla baterija, sad mogu doma sloziti preliminarno kompletnu struju u camcu i izmjeriti potrosnju svih trosila te dosta precizno predvidjeti potrosnju i trajanje baterije u nekim mojim avanturama. Na opce razocarenje druga Mossija, nece biti neke komplicirane struje ipak :) Odlucio sam u camcu ipak odraditi klasicnu kombinaciju startne (55AH) i servisne baterije (80AH deep cycle) preko cytrixa, uz ugradnju lifepo4 10A punjaca kojim cu moci puniti ovu bateriju i ukljuciti ju u strujnu mrezu camca ako mi bas zatreba, no neovisno o njoj i dalje tjerati sonar, elektropentu, rasvjetu, sve kamere, laptop itd.
Sve skupa u camcu bih trebao imati na raspolaganju nekih 235AH sto bi trebalo biti dovoljno i za moje duze izbivanje iz civilizacije, a da i dalje mogu obavljati posao i uskakati na informaticke intervencije bez da brinem o struji.

Stize sutra i VidaXL-ova preklopna stolica s postoljem,  kad nju namontiram, dalje se sve ravnam po njoj (pozicija mounta za sonar, prekidaci,  bitva, drzaci za stapove itd).

Valjda ce poslije ove kise biti manje teorije i vise prakticnog rada na vodi, pa ce biti dalje nekih konkretnijih slika.

maverick

Ako sam dobro shvatio, ide redom Yamaha(regler) -startni akumulator-cryx-baterija i na kraju punjač za bateriju koju ces spojiti na mrezu 220 na vezu ili vec gdje
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Stolica,kablovi,struja i to sve u dva dana. Taj pravi neku napravu za pogubljenje a ne instalaciju za tranzistor.

Poslano sa mog SM-A202F koristeći Tapatalk

šajzika

Ne priznam nista bez nmea2000 :stripii:
Audentes fortuna iuvat

Dukson

Ide kako si rekao do Cyrix splittera, s njega ide na startnu i na servisnu plus taj lifepo4 punjac (DC DC charger 10A jer i ovu bateriju smatram servisnom, samo sto nije stalno u opticaju).

Na jednu stvar nisam mislio jer sam star i naivan, a to je da iako punim lifepo4 bateriju preko DC DC chargera, ako ju spojim u paralelu s drugom servisnom (klasicnom deep cycle/gel agm) baterijom, automatski kratko spajam DC DC charger i topim alternator :/  Osim ako preko istog chargera ne punim obje baterije - no onda gubim mogucnost da u slucaju praznjenja startne baterije iskoristim servisne baterije da pokrenem motor.

Poanta je da je kabel iz nasih motora dvosmjerna veza, koristi se za punjenje akumulatora i za pokretanje motora. To se lifepo4 bateriji ne svidja, jer treba kontroliranu struju za punjenje da ne spali alternator, ali preko tog chargera ona ne moze vracati struju u anlaser - tako da je tu problem.

Da sumiram, lifepo4 baterija u klasicnom strujnom krugu camca super funkcionira sve dok se ne pali motor - a to je malo nezgrapno.

Zato sam se odlucio na klasicni sistem,  startna normalna + servisna deep cycle +  punjac za  lifepo4 bateriju koja nije spojena u strujni krug camca sve dok ne okrenem jos jedan prekidac za nedajboze.

Mozda se gubim i kompliciram, iako sumnjam, ako ima netko nekih drugih ideja, slobodno dajte :)

Ova kombinacija da mogu puniti lifepo4 bateriju dok je spojena u camcu - to mi zvuci dobro. AKO s te baterije tjeram iskljucivo elektropentu (a to je eto jedino nesto sto cu mozda tjerati u camcu s nje) - onda mislim da sam zaokruzio pricu.

šajzika

Nemoj me drzat za rijec ali mislim(uvjeren sam) da se moze odvojit regler i el start posebno da idu žice. To sto su spojili zice je samo workaround da ne moraš duple. Mozda i nisam u pravu al ajd.
Audentes fortuna iuvat

maverick

Mozes ih odvojiti fizicki...ali oba para moraju zavrsiti na istom startnom akumulatoru...onda valjda dodje na isto  :sha:
Ja tu isto mucim muku s tim akumulatorima...punjenjem...hebem se godinama s tim...Ubija me stotinu paljuckanja...velika potrosnja struje...sad su tu i pumpa za izbacivanje vode...pumpa za pranje...Regler ne moze nadopuniti potrosnju koja ide za start i plus sve ostalo da spojim preko cryxa jer ne idem svaki dan na Dunav pa da je ruta neka koja ce nadopuniti dovoljno...Onda je ideja da bateriju koristim za te vodene(pumpe) zahebancije i punim solarom koji bi bio na flosu ili da je punim s 220 preko punjaca ako sam na vezu Pampas di valjda ima struje....Ne daju mi se neki veliki novci za to ali da je tu jos elektro motor jos bih se vise zivcirao a nosati akumulator na dopunjavanje ili bateriju ne pada mi na pamet...Ne trebam ni neku veliku potrosnju kad kampiram niti sve to mora biti mobilno da moram nositi van....A zivcira me  :stripii: Da uopce izbacim cryx i ta dva kruga u potpunosti odvojim...tj start i regler a drugi baterrija i solar recimo....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

Pa regler moze na  prekidac i nek puni tu lifepo4 bateriju kad ide na dalje puteve,  ovako klasika. A ne znam.  Sigurno ima rješenja a ja nisam dovoljno ele. educiran :stripii:

Ma nest ce diki smislit, ne sekiram se.
Audentes fortuna iuvat

maverick

A ne znam...i ja tu cekam neko povoljno rjesenje. Imao sam i sklopku 1-0-2 ali to se zaboravi prebaciti....potrebno je imati instrumente da znas kad prebaciti...nije mi se svidjalo...To mora opustenije i bez nekih briga

mlb

Teško je tu nešto smisliti bez nekog fiksnog (na 220v) punjenja , vrlo malo nas imamu toliko dugačkih ruta da se stigne nadopuniti !! Eventualno ona neka solarna ploča za nadopuniti!! Ali kad si dva ,tri dana na vodi teško da će i to zadovoljiti potrebe!