propeler

Autor maverick, Veljača 10, 2013, 22:29:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Jesi siguran da piše 7.8 na tvom propeleru
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dxdandy

Maverick, vidi na prosloj stranici, moj post broj 91...ima slika moje propele...7.8 x 8...samo klikni i povecaj sliku...dobro se vidi. Zasto pitas, sta te buni ? Ja sam gledao, jos davno i spece za moj motor...na njega po defaultu po specama ide ta 7.8 x 8. Ista ide i na isti model kao moj samo jacii malo tj. na 6ks...a nekada je bila u ponudi i jos jedna veca ali sada je vise nam i ona je bila 8 3/8 x 9. Pretpostavljam da je to teretna.

maverick

Buni me taj 0,8 , ali ok. Što se tiče razlike izmedju te dvije elise....one su koliko razlicite u promjeru...mozda 7-8 milimetara, ali je provrt drukčiji...To su neke finese od proizvođača do proizvođaća...da li je isti prijenosni omjer na oba motora...u svakom slucaju ces morati probati  :uf:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dxdandy

Evo pronasao na netu. Suzuki df6 ima 1.92 gear ratio a moj Mariner 2.15...po tome ako ja dobro kuzim...moja propela kud je veca jos se i brze vrti ili nesto krivo kontam. Po svemu tome meni vise nista nije jasno...ahaha...pa ja si uvijek mislim da ak nesti u tom vanbroskom svijetu ima vise konja da mora biti i brze ali sve vise sumnjam u to.

maverick

Ajmo ovako...mozda ce ti biti jasnije pod uvjetom da ja ne grijesim... :stripii:

Suzuki na 5000 okretaja/ 1,92 vrti osovinu na 2604
Mariner na 5000 okretaja/2,15 vrti osovinu na 2325

To znači da je Suzuki na osovini brži ali ima slabiji okretni moment, tj Mariner okrece osovinu sporije pri istim okretajima ali ima jaci okretni moment...tj po toj logici bi mogao imati vecu elisu...Pod uvjetom da su isto konjskih snaga. Ovo su jako mali motori i mislim da tu nekih bitnih pomaka nema....tesko podnose opterecenje, tesko podnose povecanje oplakne povrsine. Sad jos uzmi u obzir da sam ovaj post napisao brzinski i bez puno rzmisljanja pa mozda i nije točan  :stripii: :stripii:

maverick

Ajd sad kad smo se vec uhvatili toga...Ako se sjetis prvih lokalnih promotera E TECA koji su se kleli u njegovu snagu te neke video uradke gdje e tec potapa yamahu u medjusobnom navlačenju itd itd...Jeste da su ti motori u odnosu na nama ostale doista nesto sporiji na samoj osovini sa vecim okretnim momentom. Mislim da Greys ima 2.6 i nesto omjer ako sam dobro zapamtio i iz toga ima i nenormalno veliki propeler u odnosu na yamahe i honde tih i sličnih konjskih snaga...Ja imam 13 pitcha a on mozda 17. Tad nitko nije znao reci da taj jači motor odnosno ta veca propela na vecim brzinama ima puno manji učinak odnosno više vuče vodu...E sad sto nam to znaci...apsolutno pa  nista...Niti je Greys brzi od konkurencije niti jači...tu je to sve negdje, samo s bitnim razlikama u odredjenim rezimima voznje...u odredjenim obrtajima ekonomika ne trosimo svi isto. Mi svi gledamo nesto...neke cijene...neke trenutno aktualne brandove ali ono sto nam treba i u kojim rezimima i s kojim teretima bi najčešće vozili pa tome da biramo motor...U konačnici ni to nije toliko presudno jer jednostavno su razlike premale i ušteda skoro da i nema.
Opet ja to sve ovako nabacam u jedan post ali mislim da ce ti pomoci da shvatis

dxdandy

Ja sam opet isao drugom logikom...istom kao kod ribickih rola...jedan okretaj necega okrene 2.15 ili 1.92 necega vise puta pa sam zato mislio da moj vise puta okrene propeler.

maverick

Uglavnom...broj okretaja motora  dijelis s prijenosim omjerom...sad ono sto dobijes je nesto...kazem sto manji motor sve je to relativno. Razlike su u nekim istim klasama doista male...Ja se kod izbora Elise vise ne vodim maximalnom brzinom jer smo prije isli logikom ako je najbrzi s tom elisom u nekom ekonomiku ili u nekom najsličnijem koristenju ce ta elisa biti isto najbolji izbor . U praksi nije bas tako...Sad biram onu elisu s kojom najbolje idem u nekim kruz brzinama...s nekim sličnim teretima...tj opterecenjima plovila . Sporija elisa moze u tim brzinama imati isti kruz s puno manje okretaja nego ona s kojom smo postizali maximalnu brzinu. Napominjem sve su to neke finese , ali ako se volis igrati s tim onda je zanimljivo...Danas se to sve lako vidi iz nekih drugih parametara....ako je motor novije generacije pa ga povežes sa sonarom onda neke opcije tipa ecogps...ili kako se vec di zovu govore puno o povezanosti plovila s motorom...tj o elisi...Mislio sam na ono koliko kilometara pređeš s jednom litrom...Pa tad ustvari vidis gdje ti najbolje ide koja elisa, koliko motor radi opterećeno tj rasterećeno

dxdandy

Mav, dao si si truda i fino to sve napisao. Cijenim to i hvala ti. Dobro ti zboris...mene neke stvari interesirale a znam da tu znaju neki, ti, ovu tematiku pa htio cuti misljenje, i eto krivo sam se poslozio u glavi...vazno, sada sam nesto novo naucio i dobio neku predodzbu o nekim stvarima. Thx

maverick

Ovdje su Mercury i Yamaha otisli najdalje. Ako uzmemo da imaju manji omjer prijenosa..tj da su brzi a nijansu slabijeg okretnog momenta , laicki mozemo reci i da su brzi sto su brzine vece. Oni su dosta posvetili izradi elisa gdje bi tu snagu..kompenzirali pri manjim okretajima i motora i pri manjim brzinama. Nekad nam se cini da je neki motor skuplji od drugog a iza te priče postoji niz razvojnih projekata koji ga drze uz rame i sa jacim i sa brzim konkurentima. Tu se malo govori o zapreminama ulja u peti...o smanjenju otpora na taj nacin. O povecanju zspremine ulja u motoru u odnosu na zapreminu kartera i ostalih komponenti i da ta kolicina...tj povecanja kolicina ulja bolje hladi i ujedno produzava vijek...Ali...kazem..koliko znam...koliko pratim...tu su negdje svi...nijanse igraju. Pa nama ostaje da se igramo s ponekim brojem elise...s malo visine motora...s malo rasporeda itd itd..

Tićo

Gde ima da se nabavi elisa za Tohatsu 30 ks 9,9/14 ili 9,9/15

maverick

Poprilično veliki pitch...s malim presjekom...Nisam naisao na tu dimenziju kad sam kemijao s sharkom i tošom

retfala

Poslat cu ti ja jednu inox na probu 10 1/8× 15...

Garofeeder

Ja sam za Hondu od ovih uzimao, brzo stigne: https://www.propeller-shop.com/

Tićo

Citat: retfala  u Ožujak 04, 2021, 22:12:03
Poslat cu ti ja jednu inox na probu 10 1/8× 15...
. Imam elisu 9.9/13 i puca motor u blokadu...