propeler

Autor maverick, Veljača 10, 2013, 22:29:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Sad kad je mossi izvrnio sve te priče o elisama...itd itd...treba mi elisa za selvu 50 ks....13 zubi promjer osovine 19 mm...kako da znam od kojeg mi jos motora odgovara
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Evo ovde imaš sve što ti treba.  :wave:

Za selvu 40-60HP 2-stroke ALL

Pašu:

Johnsson/Evinrude
40HP 2-stroke 84-
48HP 2-stroke 87-
50HP 2 cyl 2-stroke 75-
55HP 2 cyl 2-stroke 76-79
60HP 2 cyl 2-stroke 80-85
75HP 2 cyl 2-stroke 75-85
Sprint/Formula E 86-90

maverick

na e bayu elisa 90 a shiping preko 60 dolara  :nono:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Evo ovde ima poredjano po modelima za elise sa promenjivim korakom.

http://propulse.se/english/modelsguide/guide/selva/

A imate i predstavništvo za CRO http://www.compassboats.eu/ContactH.html

IVEK 85

Pozdrav,pitanje dali se dobije išta na penti od 5 ks ako mjenjaš elisu,znači kad bi stavio da postignem veči broj okretaja ili ipak nema neke značajne promjene kod tako malih motora!?

maverick

Ukončnici nema nekakvih velikih pomaka ako plovilo nije u glisiranju

Dr.Motte

Trebam pomoć stručnijih od mene po pitanju elisa da mi kažu svoje mišljenje o mojoj elisi odnosno potrošnji.
Čitajući teme o čamcima, brzinama, motorima, potrošnjama, počeo sam sumnjati da nešto nije dobro usklađeno kod mene.
Imam al čamac od 6m i 130 cm širine. Dno od 3mm i stranice 2mm, prednju, srednju i stražnju komoru. Napravio sam grešku i nisam izvagao čamac kada je bio gotov.
Motor je Yamaha od 30 ks 2T. Nizvodno na punom gasu idem 46 km/h a uzvodno 41. Potrošnja mi je 25 l od Erduta do Kopačkog rita i natrag i malo vozanja do kazana i po kopačkom.
Do Kopačkog dođem za 40 min na 70% gasa. Elisa koja je bila na motoru kada sam ga kupio jest: 9  7/8 x 13-F
E sad, molio bih vaše mišljenje o brzini i potrošnji i što bih dobio da stavim drugačiju elisu.
Hvala unaprijed  :thumbsup:

maverick

Trebas prvo izmjeriti obrtaje i onda ces znati trebas li čačkati po propeleru....sto se tiče brzine...taj čamac kad si sam s tim motorm ako je sve poslozeno..niz vodu treba prebaciti 50 km na sat ako je cist...bez algi....

Dr.Motte

Kupio sam na eBay-u mjerač radnih sati i obrtomjer pa čekam da mi stigne. Onda ću imati više informacija. Na koliko obrtaja bi se trebao vrtiti taj motor? Algi nema jer je čamac uvijek vani odnosno u vodi je samo dok pecamo.

maverick

Vjerojatno do 5500 do 6000 ali skini negdje service manual pa ces vidjeti tocne podatke

Dr.Motte

Možda da još nadodam kako je taj motor ranije bio na brodici potpuno istih karakteristika kao i čamac + kabina i sto čuda u njoj. Možda je elisa prilagođavana brodici.

maverick

vjerojatno...mada brojcano ta elisa u zadnjem broju je ok..sad prvi...mozda da je cista devetka ako je yamaha ima...mada bices pametniji kad izmjeris obrtaje

raso

Taj motor bez obzira na elisu previše troši :be happy: :be happy: :be happy: