propeler

Autor maverick, Veljača 10, 2013, 22:29:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

baka

'Ajmo pomoć jer sam već lud od kombiniranja s propelerom-elisom.
Da vidim što mi savjetujete.

Na Tigar sharku sam već 15-16 godina imao Hondu 25 sa elisom 9 1/4x12. Teže mi je izglisiravala čim je opterećen čamac, ali to mi nije bilo toliko bitno jer sam većinom išao sam na pecanje. S tom kombinacijom nizvodno sam imao max. brzinu 46-47km/h, ali sam rijetko (gotovo nikad) vozio pun gas. Većinom sam vozio brzinom oko 35km/h i to je bio čisti ekonomik, potrošnja je bila stvarno super u tom režimu rada. Nemam pojma koliko je to bilo okretaja jer to nisam nikad mjerio, nije me ni zanimalo jer sam bio zadovoljan.

Sada sam umjesto Honde uzeo Yamahu F30 EFI na kojoj je elisa 11 5/8x11. Izglisira sharka dok trepneš, ali mi je zato krajnja brzina max. 43-44km/h uz dosta veću potrošnju uspoređujući s Hondom.

Znam da moram promijeniti elisu i najrađe bih uzeo istu koju sam imao, ali za taj motor ta ne postoji. Na drugim EFI motorima od 30KS ovdje kod nas su većinom elise 9 7/8x12, ali opet te nema za ovaj tip Yamahe (barem je ja nisam našao).

Totalno sam se pogubio u svim tim kombinacijama, da li da si naručim 10 3/8x12 , 10 1/2x12, 10 3/8x13, 10x14 ili nešto drugo? Da li se isplati uzeti inox elisu ili možda četverokraku?  Nemam pojma. :sha: I da, možda motor kasnije dignem na 40KS.

Znam da bi najjednostavnije bilo da isprobavam elise da vidim koja će mi najbolje odgovarati, ali nešto baš nemam ni volje, ni želje, a ni mogućnosti. Htio bih to riješiti što prije, jer kako mi je jedan kolega rekao  :wave: :ok: :red_indian:, druga elisa će mi se sama isplatiti s nekoliko odlazaka na Dunav u uštedi goriva.
Dajte prijedloge!

Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

alex7777

Pajta promjeni camac ( i onako ti je kratak)  :stripii:  i onda ces nadoc na sve  :hi:

maverick

Ja bih se prvo provozao do Retfale..to ti je koji km uzvodno i isprobao Tunjinu elisu s takvog istog motora a na Sharku je ima i Jura...mislim da ces tad biti puno pametniji...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

BeGo

Evo neki novi patent...

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

silure

Dosao kraj mojoj elisi.. Na yamahi bila 9 7/8 11 1/4... Izgleda da cu kupiti novu kod ikice nema mi druge, nude mi i solasovu i sad ne znam koja bi bila zamjenska ovom broju solasove imaju drukcije brojeve, nesto..

silure

S time da imam prostora cak staviti za broj bržu elisu primjer 12 a solas ima neke brojeve kao npr. 9.9x11 pa se malo gubim sada sta da ja tu biram

maverick

9-7/8 je isto što i 9.9....S tim da budi oprezan kod prelaska na vecu elisu...koliki su ti obrtaji...jesi bas dobro sve izmjerio ili to kazeš po svom vidjenu...to je cisto da ne bacas pare...Što se tiče cijena, puno je jeftinije da narucis po netu negdje

silure

Nisam mjerio i znas da me hebu karburatori,setekaju iglice plovak jedam isto jebe tako da nekada s tom elisom postizem prosjecnu brzinu max 47 po gps..kad mu se ide. . Jednom sam prvagnuo i tu brzinu i imam osjecaj da motor nevjerojato ide u visoke obrtaje i bojim se dugo zadrzavati u tim okretajima, a sad valjda karbovi vise nece serendat jer sam narucio druge provjerene i idu vece dizne i vjerujem da ne bi bilo velikih problema sa elisom 9 7/8x12 e sada pitam se ima li ikakve razlike između moje 11 i solas 9.9x11 i cijenom je jeftinija solas od originala..

maverick

Ja bih prvo rijesio karburatore pa izmjerio obrtaje u full gasu gasu pa onda vidio sta uzeti

silure

A i ja bi ali nemam propeler, i sad je to malo zeznuto.. Ali mislim da cu uzeti istu makar imam viska snage.. Znaci u zamjenu za moju ide 9.9x11 kazes iste su pa cu to i uzeti

maverick

Tvoja je 11 i 1/4 , trazi kod njih takvu....

silure

mossi

:icon_king:

11 i 11.25 nisu isto. Al ajd..  :headbang:

Isti brojevi picha i dijametra kod različitih modela istog proizvodjača ponašaju se različito ..
A tek različiti modeli različitih proizvodjača..  :icon_scratch: :tongue3: :glasses9:

:wave:

silure

Da, naravno da nisu isti ali razlika zanemariva.. Citajuci iskustva na stranim forumima nekima je max brzina opala za 1mph..iako ja sam ipak narucio original jamahinu i danas stiže samo jos uvjek mislim da sam trebao uzeti broj vecu jer po mome uhu moji obrtaji su isli ako ne i preko 6000 +200/300 ali nema veze necu ga voziti u fullu, danas ide gore ta elisa i drugi karbovi