Ribarica

Autor TalikTom, Siječanj 04, 2026, 14:40:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TalikTom

Pozdrav svima!

Htio bih s vama podijeliti projekt na kojem sam radio iz čiste ljubavi prema ribolovu. Ideja je nastala kad sam i sam htio ozbiljnije krenuti s pecanjem, a online mi je sve bilo dosta nejasno. Gdje smijem pecati, što mi treba od dozvola, koga pitati i koji propisi vrijede. Upravo iz te zbunjenosti nastala je ribarica.eu, edukativna platforma o hrvatskim slatkovodnim ribama.

Na stranici se nalazi enciklopedija s 72 vrste slatkovodnih riba, kvizovi za prepoznavanje vrsta, lovostaja i minimalnih mjera te simulacije ribičkih ispita s različitim razinama težine. Svi podaci temelje se na važećim propisima iz 2021. godine.

Dodao sam i praktične savjete za pecanje pojedinih vrsta, poput preporučenih mamaca, lokacija i najboljeg doba dana za ribolov. Stranica je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, potpuno je besplatna i bez reklama.

Ovo je prva verzija projekta pa će sigurno biti grešaka i prostora za poboljšanje. Dizajn, sadržaj i programiranje radim sam, pa su svi komentari, ispravci i prijedlozi više nego dobrodošli. U planu je i dodavanje jasnih informacija o ribolovnim dozvolama, kako bi početnicima sve bilo na jednom mjestu.

Važno mi je naglasiti da iza svega nema nikakve zarade. Projekt je napravljen isključivo u edukativne svrhe, za pomoć pri pripremi ribičkog ispita, lakše snalaženje u propisima i promicanje odgovornog ribolova.

Ako primijetite greške ili imate ideje kako dodatno unaprijediti stranicu, slobodno se javite. Posebno bi mi značili savjeti iskusnijih ribolovaca, jer je cilj napraviti što kvalitetniji resurs za našu ribolovnu zajednicu.

Nadam se da će nekome biti korisno.

Link: ribarica.eu

TalikTom

Pozdrav svima!

Na ribarica.eu sam dodao dvije nove stvari za pecaroše:

Ribolovna prognoza (prognoza do 72h)

Link: ribarica.eu/ribolovna-prognoza

Trenutno podržani gradovi/rijeke:
Osijek (Drava)
Županja (Sava)
Vukovar (Dunav)
Dobijete ocjenu (0–100) i pod "Zašto takva ocjena" piše što je taj dan najviše pomoglo/odmoglo (tlak, vodostaj, vrijeme, doba dana...), uz indikator pouzdanosti (svježina/potpunost podataka). Ovo je informativno i korelacijski, nije garancija ulova.

Ako želite da ubacim još neki grad: napišite grad + rijeka + gdje najčešće pecate (i ako znate, najbližu mjernu postaju/stanicu). Ako postoje besplatni javni podaci koje mogu stabilno povezati s tim gradom, rado dodam.

Mini igra pecanja (edukativno, za klince)
Link: ribarica.eu/mini-igra-pecanje

U igri možeš upecati bilo koju od 72 vrste. Nakon ulova biraš puštaš li ribu ili je zadržavaš, a ako pokušaš zadržati ribu koja je zaštićena ili je u lovostaju, igra izbaci upozorenje da u stvarnosti za to ide kazna (i u težim slučajevima može biti i ozbiljnije). Ideja je da klinci i početnici kroz igru usput nauče lovostaje i zaštićene vrste.
Sve je besplatno i bez reklama. Ako imate prijedloge ili nađete grešku, javite.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

Bas je fora  :clap2:
Dobra ideja i lijepo mi je vizualno sjelo.  :takoje:  :ok:
Audentes fortuna iuvat