Hvatanje sarana na Dunavu

Autor vedro, Ožujak 18, 2013, 20:23:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Klifton

Citat: Mornar Popaj  u Lipanj 26, 2014, 22:34:07
Hvala na savjetima,
i ja koristim safety clip i grip olovo od 100-120g. Međutim tubu stavim u dužini od cca. 30 cm zbog leđnog češlja. Što se tiče kočnice na roli, ona mi je solidno dotegnuta, ali problem je što pri svakom grizu, šaran zakucava štap i iz mjesta kreće 100 na sat. Sada sam se prisjetio još jedne zanimljivosti. Naime, ovi šarani što su završili u meredovu ili blizu njega, su otpecali kada sam bio dalje od štapova ili u šatoru. Kod kontre su već bili skoro na površini, a svi ovi što su mi otpali, tada sam bio blizu štapa i relativno sam brzo kontrirao. MIslim da se i tu krije nešto zanimljivo.
Tuba se ne stavlja samo radi rezanja iako i to ima svrhu( al po meni ako ti prereže sa leđnom perajom ribolovac je pogriješio u drilu),nego osnova je ležanje na dnu,isto i lead core koji ima olovo u sredini,dužina normalna je od 70-90 cm znači riba se normalno muva i nema najlona u krugu oko mamca u dužini kolika je tuba a ujedno riba sa svojim vidom prekide linije ne registrira,a čistu liniju doživljava kao opasnost :occasion14:

kawasaki

Tako je Klif.
I 30 cm tube je premalo i za borbenu i za potapanje. Ako ces staviti 80 cm tube kosta te ko i leadcore, a onda je puno bolje njega staviti.  :hi:
Brzi od Bolena.

Josip

Citat: Mornar Popaj  u Lipanj 26, 2014, 22:34:07
Hvala na savjetima,
i ja koristim safety clip i grip olovo od 100-120g. Međutim tubu stavim u dužini od cca. 30 cm zbog leđnog češlja. Što se tiče kočnice na roli, ona mi je solidno dotegnuta, ali problem je što pri svakom grizu, šaran zakucava štap i iz mjesta kreće 100 na sat. Sada sam se prisjetio još jedne zanimljivosti. Naime, ovi šarani što su završili u meredovu ili blizu njega, su otpecali kada sam bio dalje od štapova ili u šatoru. Kod kontre su već bili skoro na površini, a svi ovi što su mi otpali, tada sam bio blizu štapa i relativno sam brzo kontrirao. MIslim da se i tu krije nešto zanimljivo.
Onda ti je jedini razlog krutost sistema, počevši od štapa, najlona, tvrdo stegnute kočnice...Kod prvog bijega ga previše stisnes, moraš  mu dati malo na kočnici pošto se na slici koju si postao vidi da imaš prostora...probaj pa ćeš sam izvući najbolji zaključak...i kod mene su potezi i bijegovi siloviti, obično mi prvo krene na vodu a poslije se zabija u obalu....

kawasaki

Ti bjegovi se amortiziraju stapom na bicepsu. :ok:
Brzi od Bolena.

mossi

Nikada neću zaboravit 3 dana na Lavaču sa obale.
Štapovi za Lavač prekratki, pošto na kamenu ima rina na par metara ispred
i šarani se zabodu u obalu, a tu je kamen i školjka i baj baj.

Od 7-8 šarana na štapu nisam izvadio NIJEDNOG!  :BangHead:
Sve sam imao kidanja, nijedno otkačinjanje, udice ne veće od br.2 uglavnom 4.

Nakon povratka kući, malo sam se konsultovao sa kolegom koji na istom terenu peca
na klasičan moderan način sve zajedno sa signalizatorima i freespool mašinicama.

I savet je bio sledeći: pusti ga malo da se udalji od obale da dobiješ ugao zamaranja bez kidanja.
A kad pridje obali onda na silu preko rine do meredova.

E od tada nisam bio na Lavaču sa obale ..  :stripii:

mossi

Danas sam stao na to isto mesto i overio šaranca od 2.5kg za pola sata!  :rofl2:
Ali danas sam pecao iz čamca nasukanog na obalu da bih dobio ugao.
Imao sam i jednog lepog ali .. školjka se našla izmedju nas .. grrr

Nego .. je su vas ikada zezali sitni baberi uhvate kukuruz na dlaci i imate potez .. ljulja se štap kao da se riba upeca, kontra .. ništa.
Kad sam dobio drugoh babera od 250gr, mislim da je to to .. što me je zezalo ...

zvona

Mossi im dosta vrsta ribe koje uzimaju kukuruz..deverika,jez da ne nabrajamo..a i te babuške..svašta je moguče

mlb

nama su se naselili jezevi na hranjeno mjesto i nisi mogao izdržati od njih

šajzika

Citat: mossi  u Srpanj 02, 2014, 22:40:40

Ali danas sam pecao iz čamca nasukanog na obalu da bih dobio ugao.

ovo bi samo htio reci da je cesto velika prednost, kad si na vodi par metara vise isturen , trenutno mi to pomaze nevjerojatno  :hi: :ok:
Audentes fortuna iuvat

Mornar Popaj

Mossi, imao sam slične situacije. Npr. ujutro oko 7 kad očekujem potez, javi mi se zvonce na štapu. Tada da znam da je riba oko udice. Ili je zapela za najlon, ili je usisala pa pljunila. Uglavnom, ne prođe par minuta i onda silovit griz, štap poljubi vodu a šaran iz mjesta 100 na sat.  :ok:
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

maverick

Neki dan kad sam bio na dunavu i pecao sarana....na svaki takav potez odkontriras i imas babusku....bilo mi je zanimljivo prvih sat a onda sam otisao da pecam smuđa  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Stepa

Nemoj kontrirat bakutanera ostavi odma za soma, zadnji put Želja nije htio izvaditi štap na tako glup griz pa smo poslije imali urnebs, dok sam ja isfurao zelenka brko ga razalatio :stripii:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

raso

Pravila za ribolov šarana na Dunavu.
- Koristi stari kuhani kukuruz
- Ne koristi predvez već veži direktno, za olovo koristi stopere od tvrde gume
- Kod kampanje , prihranu vrši uzvodno iznad krša / panjevi / i pokušaj ga natjerati da dolazi po hranu uzvodno, bez brige doći će
- Ne koristi više od dva štapa
- Prihranu raditi u točno određeno vrijeme dva puta dnevno
- U prihrani ne koristiti sitno mjevenu hranu / invazija bijele ribe /
- Ne biti nervozan
- Izbjegavati stepenastu obalu / obalu nastalu urušavanjem/ i birati glinenu obalu
- Koristiti 1 / 0 i 2 / 0, što deblje i dužeg vrata
- Gramaža, elastićnost i dužina štapa su najmanje bitni, ja pecam na čegrtuše i 2.75 lb.

Jožef1

raso- slažem se s tobom  :hi: izuzev dužine i libri. štap 3,6-3,9m te ništa ispod 3,5 lb- to je moje osobno mišljenje.
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

davor99

Zašto izbjegavati stepenastu obalu  :dontknow:
Vodite ljubav, a ne psa