Izbor strune za soma

Autor maverick, Travanj 17, 2013, 21:25:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kockar

Citat: domba  u Travanj 17, 2013, 22:01:21
Koje čvorove koristite za spajanje špage i najlona 0,50?

Uni to uni knot.

Sto se debljine strune tice imao sam prilike koristiti ciljno za soma od 20 do 80 lb,
u zavisnosti od terena, ocekivanih riba i kompleta kojim sam bacao.
Najvise Power Pro i Rapala Titanium Braid.
Od oktobra mi je na najjacem kompletu nova LAV MD upredenica od 12 niti, nosivosti 14 kg i veoma sam zadovoljan.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Lomnica_city

Citat: domba  u Travanj 17, 2013, 22:01:21
Koje čvorove koristite za spajanje špage i najlona 0,50?

Duplirani Albright (moze i obicni) cvor koristim, ima najvecu nosivost od poznatijih, oko 90% sigurno, dodatno ga osiguram paljenjem patrljka pletenice upaljacem dok brcice nije neophodno ostavljati ali par mm ne skodi, teze se odveze, tj desilo mi se mozda jednom da se odvezao, stvarno zahvalan cvor, tanak i veze se za 15-30 sekundi zavisno od vestine i uhodanosti!

Ako se koristi obican obavezno uradite 8-10 namotaja, ako se duplira ja radim 7 namotaja (izadje 14), vise nego dovoljno, lako ga je vezati i za velike disparitete pletenica/najlon (duplo i vise) je, OBAVEZNO ovlaziti pa lepo zategnuti, monofili od 0,50mm i deblji su kruti, ako ne sklizne sve lepo kako treba...

Specijalno za kockara  :icon_biggrin: :

mamijo

posto meni slinavci dolaze skoro iskljucivo dok vertikalim - meni je spoj uni 2 uni kao i Kockaru ( i nismo shaptali jedan drugom )
:thumbsup:

Citat: Juzba  u Travanj 18, 2013, 06:30:04
ako som nema baš onu manu da mu je glava predaleko od repa, polako i sve ide van, a mora biti i sreće u svemu tome :icon_pirat:
e prika uveseli mi dan ... 5 min se smejem ... istina da je to mana hahahaha
Ako se nesto desi, desice se u sumrak, a mozda i nece 100%

Mornar Popaj

Kolega Mamijo, ako nekad nađete vremena i inspiracije, da nama neiskusnima pobliže obajsnite tajne vertikalisanja soma, biti ću Vam veoma zahvalan. Sve što mislite da bi početnici u vertikali trebali imati na umu možete napisati u temi : vertikalom na soma

Unaprijed hvala !!!
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

mamijo

Nazalost prika, ja nikad ciljno ne pecam soma ... ja tu ribu ne volem videti na svojoj udici, a pojede mi ponekad silikonca namenjenog smudju, na smudjevskim mestima .... i onda imam problem .... ( pogotovo ako som ima gorespomenutu "manu" ) .. a siguran sam da i u spomenutoj temi o vertikalisanju slinavaca vec ima neki moj post ...

Iskusniji od mene neka ti preciznije odgovore, zamolio bi .. ne bi da za'ebem ...
Ako se nesto desi, desice se u sumrak, a mozda i nece 100%

kockar

Za razliku od kolege, ja sam se dosta bavio ciljnom vertikalom na soma i najbitnije je raditi na pravom mestu,
rupe, dubina, krsh, kamene stepenice...,mnooogo kidanja i bude rezultata.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

silure

Neznam sta imate protiv tog slinavog soma...  :baba:
Meni ga je milina pecati na razne tehnike..jig sa velikim skokovima i kvrcanjem od dno emitirajuci raka ili sl.. mi je u zadnje vrijeme top 1....koristim barkley,gallant spage od 20-25lb i predvezi samo ion 0.50

No

Nakon niza godina na Savi došao sam do zaključka kako je za ciljano varaličarenje soma bitno da špaga/struna bude debela toliko da omogući normalno izbacivanje.
Možda griješim ali što deblja to bolja ako se dobro baca/ ne zbog nosivosti nego brzine kojom je voda nosi/
12 nitne niti mi se čine odlične u toj varijabli

retfala

Glavinjare je tesko bacat sa debelom strunom. Jedino ako mislis na povrsinske varalice.

No

Ne, mislim na shedove i twistere.

Glavinjare me ubijaju.  To je varalica koja traži dečka, ja to više nisam, otimam se i bacim par puta pa skinem.
Jbt ko da me netko priključio na vibrator  :no: nije to za mene

ossa

:stripii:
Mozda ipak trazi devojcicu ako je kao vibrator.
Sorry za off.
Naidju krize, drukcije grize...

SMT

Citat: No  u Rujan 28, 2023, 20:52:11 Nakon niza godina na Savi došao sam do zaključka kako je za ciljano varaličarenje soma bitno da špaga/struna bude debela toliko da omogući normalno izbacivanje.
Možda griješim ali što deblja to bolja ako se dobro baca/ ne zbog nosivosti nego brzine kojom je voda nosi/
12 nitne niti mi se čine odlične u toj varijabli

Ja sam zaključio slično tebi, mada ne koristim nešto predebele..

Pored toga mišljenja sam da ne postoji prejak pribor za soma... Samo pretezak za nas...

Mnoge sam somove povadio na neki jači smudjevski pribor a ciljano sam pecao njih (somove) i ja to dozivljavam da sam imao srece...

Mnoge sam i pogubio zbog takvog pristupa , iako sam kao spreman za to u glavi... Osecaj koji imam posle govori da nisam...

Ozbiljna riba traži ozbiljan pribor i pristup....

No

Došao sam do zaključka da je prirodno, ozbiljnoj ribi ponuditi ozbiljan pribor i to ne zbog vlastite sigurnosti da će riba ići van, nego zbog toga što tanka fina špaga fino i brzo reže vodu a deblja sporo i varalica koju nosi djeluje kao ranjena, nesposobna riba, spremna za odstrel. Tu som želi jer je "jeftin" ručak.