KALUPI i posude za livenje olova

Autor mossi, Svibanj 15, 2013, 22:39:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Ajde malo da razmenimo iskustva o:

- kalupima (kupovna ili pravljena),
- olovima (gde ih nabavljate i sl),
- u čemu topite olovo (džezva, šerpa, namenska sprava),
- kako prihvatate kalupe bez ručki ( to još nisam rešio  :crybaby2: ) ,

itd ...

Da li ste prepravljali svoj kalup da prihvata različite udice?
Ako jeste kako ste to radili .. fotka bi bila  :icon_thumleft:

:occasion14:

Juzba

........sve osim jednog kupovni kalupi
........olovo nabavim gdje i kako se snađem, zadnja kupovina 17 kg
........topim u maloj posudici od kreme za ruke na malom plinskom grijaču
........napravio sam ručke na sve kalupe, a dok nisam, debele kožne radničke rukavice
........imam jedan prepravljani, ubušiš bušilicom gdje ti glava udice ne sjeda i to je to

eto blablabla :toothy12:
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

mossi

blablablabla ha ha ha ha ha
Bravo Juzba

I ja za sada koristim one najdeblje kožne rukavice za zavarivanje.
Mačak kaže da ima neku "štipaljku" .. jel neko zna na šta to liči?
Sa olovom ide malo teže, uglavnom neke restlove dobijam.. po 2-3 max 5 kila.
Jeste li probali liti neku od legura na primer onu koju koriste vitražisti.
Dosta je lakša, i nekad i to ima svojih prednosti.

Nešto sam razbušivao ali se nisam baš usrećio. Treba mi stona bušilica.. 

blablabla

maverick

Za olovo uvijek muka...kupim kad imam priliku a da cijena nije neka ubitacna....kalupi , svih vrsta ali isto orginal...nekima pravio rucke neki s ruckama, a sto se pećke tiče...retfala napravio od dvije cijevi malu talionicu...ja ubacio grijac od skoro jednog kilowata, za čas posla par kila bude u stanju da kljuca....
kad lijemo, uz ladno pivo..obvezno se netko opeče po prstima  :toothy12: ali i to je sastavni dio  :icon_biggrin:
mačak ima stipaljku koja je plasticna , ok je za posluziti ali kad lijem preko 300 komada u jednoj turi ne znam koliko bi izdrzala, a opet ti treba rukavica...ma svede se na isto...inace planiram jednu zlatnu da napravim od desetak grama...erie  :toothy12: ali nikako da nadjem super gladak kalup ...a ne smirgla mi se zlato  :toothy12:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Juzba

neka veća kliješta odrade posao :icon_salut:

imam ja dobar kalup, al jedna glava meni :hello2: :toothy9:

mossi

Juzba

još bolje ti je prepraviti kalup drimelom, onaj mali zubarski multialat, a ako nemaš, odeš kod nekog majstora da ti to odradi, to je sitno :icon_thumright:

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Ervin

Imam sve fabričke kalupe.

Nabavka olova je uglavnom problem, ali snalazim se već nekako. Uglavnom sam koristio stare vodovodne cevi. Znam da neki nabavljaju i od vulkanizera...

Topim u kineskoj džezvi, na koju sam nadogradio dužu, drvenu ručku. A zagrevam na maloj kamperskoj butan boci (ona stara poljska).

Kalupe bez ručke (svi su mi takvi  :toothy9: ) prihvatam francuskim klještima. Jako brzo se navikneš i uopšte nije problem...

Prepravljao sam jedan kalup ručnom turpijom. Radilo se o manjoj izmeni, pa sam uspeo i tako da odradim

Greys

Kad dođe vrijeme, neka netko snimi malo materijala da vidimo taj postupak  :icon_biggrin:

milan-so

U kalup bez ručki sam na širem delu ubušio dve rupe a uži kraj sam spojio malom šarkom za namešaj. Urezao navoj u rupe a od armature 8mm savio dve ručice u obliku slova "P" i naravno, na ručicama, narezao navoj. Uvrnuo ručice u kalup i gotova stvar. Takodje, navario malu stegu na postolje pa sad kalup više ne držim u ruci dok lijem nego ga postavim u stegu i ona ga savršeno stisne i nema mrdanja ...
Olovo topim u staroj "zepter" džezvi koju smo uspeli da izgorimo u kancelariji  :icon_biggrin:
Olovo nabavljam od "kumova" što skupljaju sekundarne sirovine  :thumbsup:. Probao par puta od olovnih cevi i nije dobro nikako - puno je smeća-šljake.
Ubedljivo najfinije olovo sam dobio od prijatelja iz elektrodistribucije i to je olovo koji oni liju da bi napravili plombe za električna brojila.

Kugla

Hm ništa od ovoga, donirati ću cijev od 6 m mom dragom susjedu i on će mi izliti što treba za mene a što ostane olova njemu za trud, jel to uredu susjed?  :icon_thumright: :notworthy: :angel5:

jacobsfeld

drage kolege,gdje kupujete kalupe i po kojim cijenama?imam trenutno dva modela olova,suze od 20-60 i od 70-100gr.mogu biti klizne ili sa virblom.imam plamenik pistolj kojim grijem seflju za juhu  :ok: a olova kupujem na otpadu.probao sam sa legurom kositra ali je laksi a ekstra tvrd za obradu...

maverick

Imas tu onaj http://www.bleigussformen-shop.de/Bleigussformen-von-Do-it   pa se skupimo i narucimo sta nam treba.....ili netko donese...a olovo kad brace ganci po cijeni eleganci  :stripii:

jacobsfeld

ovo su cijene za bika ubiti!nista osobno maverick  :stripii: ali cijena olova vam je bas ok  :stripii: