Morske ribe...

Autor alexdja, Svibanj 31, 2013, 17:45:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

alexdja

Ne vidim forum o ribolovu na moru (znam većina članova peca isključivo na rekama, jezerima, kanalima)...

Ali planiram da ponesem štap i nešto varalica u Grčku pa bih pitao koju... :icon_salut:

Nei Pori, Platamon i bliža okolina...

Šta može da se očekuje?

Koje uopšte varalice igraju? :icon_scratch:

Nekako mi zgodnije da bacam varalicu nego da se zabadam i čekam na dubinca...

P.S. Tema verovatno nije baš gde treba, ali ne znam gde bih je postavio...

:sunny:
       Nema više divljeg bučka. :no:

nodi

Poneseš si kompletić za pastrve i dve tri kese Marijinih silikonaca, laganih glava od 2-5gr i više ti ništa ne treba, a akcija je non-stop i uvijek imaš friške ribe za roštilj.
Na Mariju sam na bilo kojem terenu na moru imao hrpe ulova od šaruna, pirki, ušati itd. a možeš uvijek očekivat i malo veću ribicu.
Bijeli i sedefasti dekori ubijaju, probao sam i druge boje al ni blizu.
Ak moš nać ovakvu boju , ti ubijaju

alexdja

Hvala puno na odgovoru! :icon_thumleft:

Znači da se obskrbim sa manjim glavama, a do koje dužine silikonci?

Ervin

Prošle godine sam bio u istom problemu kao i ti. Nikada nisam varaličario na moru, pa sam se malo posavetovao sa morskim vukovima šta bih mogao poneti za peckanje ribica.
Nisam želeo da ulažem novac u morsku opremu, već sam gledao šta od postojećeg slatkovodnog arsenala mogu primenti na slanoj bari.
Štap uzmeš neki što finiji, neku mašinicu koje ti neće biti žao da akaš sa slanom vodom (posle svakog pecanja pod tuš) i što tanju strunu. Ja sam koristio Sunline od 8 LB, a za predvez obavezno fluorocarbon ili neki tanji prozirni monofil (koristio sam fluorocarbon 0,20mm).

Od varki sam najbolje prolazio na voblere, površince i manje pilkere. Šaruna se moglo uhvatiti na pilkere koliko hoćeš i to na stenju pored plaže. Najviše u svitanje i predveče.
Pokušavao sam i na male silikonce, ali nije mi se uklopila ta varijanta.

A evo šta mi je još udarilo! :headbang:

Evo i varki na koje sam imao udarce i ulove:

nodi

Na Marijine silikončiće sa slike, lovljeno sa nekog mola, ribolov od nekih dva sata vremena. Po noći, lagana vuča kao za smuđa.
Sa pinsićima nisam mogao dobacit do njih, zato mi je silikon zakon, mali slugo isto odličan.

twister011

Licno imam problem sa ovim lakim varalicarenjem, jer sam se sticajem srecnihokolnosti odavno zarazio sa malo vecim predatorima i sa camcem. Bez njega se ne odvajam pa makar neko od dece ili zene otpali zbog mesta u kolima.
Pakovanje ide: Camac, motor, pribor za camac, pribor za pecanje (iz camca, sa obale, na plovak zbog dece :toothy10:)...
pa tek onda redom sta komoze da uglavi :toothy2:

Nodi, na kakvu si vucu dobijao sarune? To sto si rekao, kao za smudja, ne govori bas mnogo posto koristim konstantno nekoliko varijanti.
Da li je to konstantno brzo ili sporo vucenje, da li je ka tvic (povlacenje uz cim-cim)

Ervine, cestitam na lepom snalazenju :icon_thumright: Na kom si delu ti lovio?
Pitanje za povlacenje kastmastera vazi i za tebe. Metal ne podnosim, ali je cesto glupo strogo se drzati principa :icon_jokercolor:

raso

Guma i glava za pastrvu
guma je 1,5 inča
glava 1 g

kawasaki

ako je dubina i struja treba ti 10 grama i vise da bi odradio poziciju  :thumbsup:

ali za more je bar lako jer sve radi  :hello2:
Brzi od Bolena.

Ervin

Citat: twister011  u Lipanj 02, 2013, 08:22:20
Ervine, cestitam na lepom snalazenju :icon_thumright: Na kom si delu ti lovio?
Pitanje za povlacenje kastmastera vazi i za tebe. Metal ne podnosim, ali je cesto glupo strogo se drzati principa :icon_jokercolor:

Hvala na čestitkama! Lovio sam na Sitoniji, brancine kod Vourvourou-a, a šarune sa druge strane u Lagomandri (plaža između Nikitija i Neos Marmarasa).

Kastmastera sam vukao dosta brzo, samo malo sporije od ventilator sistema kojim se služe bucovdžije. Poenta je bila da se kastmaster kreće na samo par cm ispod površine, tako da po većim talasima čak i iskače iz vode povremeno.

nodi

TWISTER, lagano konstantno spora vuča bez cim cim mi je najbolje palila.

alexdja

Dosta kvalitetnih i konkretnih odgovora! :icon_thumleft:

Hvala svima!

Guma manjih od 8cm nemam, kao ni male glave, ali to bar nije skupo, nakupovati za 10ak dana...

Vobleri su veći problem, pa mi stoga pašu saveti za nešto što ima ili će imati svrhu kasnije na Dunavu (Ervin  :icon_thumleft:)...

Finiji štap nemam, pa mi je to enigma...

Nešto sam i ranije planirao nabaviti u dužini 2.7 do 30ak grama max (duži od toga mi nešto ne igra), pa ako ostane viška od planiranja letovanja, pašće neki, pa ću njega poneti...

raso

nabavi nešto od 2.10
recimo 3-15 g
nemora biti ništa skupo i ima u Formaksu ili Eurofishu kod Dejana povoljno
ribolov na moru na takav pribor je čisti adrenalin
i moja preporuka stavi najlon da se ne mučiš sa predvezima

alexdja

Koja debljina najlona?

Zašto 2.10?

nodi

ja sam pecao na najlon 0,16
                        špaga 5lb

al sam obavezno stavljo predvez od nekih metar,  flourocarbona.

raso

Citat: alexdja  u Lipanj 02, 2013, 12:04:05
Koja debljina najlona?

Zašto 2.10?

zato što na toj gramaži imaš brži štap  :be happy: