Honda

Autor Tićo, Studeni 20, 2012, 16:53:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pampasexpress

nerado se trpam i javljam a pogotovo sa svojim filozofiranjima ali prema onome sto si napisao :
" Na punom gasu počne da vibrira, prilično visokom frekvencijom i kao da se napreže da izgura punu snagu.
Pali odlično, u leru i na nižim obrtajima radi skroz normalno "

po meni ovi simptomi su karakteristicni i specificni kad motor pokrenes i naforsiras ga na visoki broj okretaja tzv. iberobrtaje zato sto vecina motora (a barem moja yamaha) ima konstruiran elektronicki sklop unutar tog famoznog CDI paljenja da kad prijedje 6000 rpm/min pocne gusiti motor na takav nacin da mu pocne smanjivati broj okretaja kako bi zastitio motor od prevelikog broja okretaja i eventualnih mogucih ostecenja koja bi mogla nastati ako bi motor radio pri vecem broju okretaja a nekim sticajem okolnosti glupavi inzenjeri i konstruktori u tvornici su zakljucili da je to bas konkretno u slucaju na mom motoru bas tih famoznih 6000 rpm sto sam iz znatizelje isprobao i uvjerio se da je tako jer imam obrtomjer i kad ga natiskam na granicu blizu  6000 i postigne tih famoznih 6000 pocne polagano tresti , neravnomjerno raditi , spusti broj okretaja a na izgled i sluh odaje simptome kao da mu jedna svjecica trokira i nerade obadva cilindra sto ni u kojem slucaju nije i mjerilo za tvoj motor jer je druga marka , druga elektronika i doista moze biti da je doista nekakav kvar u pitanju no ovim tekstom sam ti zelio samo sugerirati da izmedju ostalog provjeris da nije slucajno kod tebe na tvom motoru isti problem sa opisanim simptomima jer onda nije u pitanju kvar cemu se iskreno nadam nego samo treba ustanoviti sto izaziva to da ti motor ode u iberturazu a tome je najcesci uzrok istrosenost elise (imao takav slucaj) ili neodgovarajuca elisa koja se jednostavno u vodi vrti brze jer je neodgovarajuci korak a voda koja joj pruza otpor prilikom vrtnje jednostavno nepruza dovoljan otpor i opterecenje pa se vrti brze  i posljedica je upravo ta da ode u iberturazu a za promjenu probaj i skinuti propeler "pa se voziti bez propelera" i isprobati kako li ce se tek onda masina vrtiti a mozda i poleti,  :takoje:
sala mala ali  iako sam se raspisao nije bilo nista zlonamjerno , i to sve uz prijateljski pozdrav
pravilo je da nema pravila

Ervin

Huh, sad već stvarno ima napisano puno stvari, ali mislim da sam juče došao do novih zapažanja koja eliminišu jedan deo potencijalnih uzroka. Naime, dotična vibracija se javila i u momentu kada sam pri dobrom zaletu naglo skrenuo da bih zaobišao plutajuću grančugu. To po meni ukazuje da je najverovatnije problem u držaču motora...
Problem je i što idem na vodu samo jednom nedeljno i ne mogu da se posvetim popravci motora, pošto se kući "zabavljam" izgradnjom nove radionice i garaže, ali polako ću već i Hondicu izlečiti!
Fala Pampas!

Ervin

Evo i snimka, nije baš idealan, ali se možda nešto može zaključiti i na osnovu njega...
Kod 2:10 minuta počinje da vibrira.

ossa

Za dunasa je slaba ipak 15 mora pun gas, mislim da si ga uterao u crvene obrtaje. Možda bi bilo dobro da probaš sa bržom elisom. Ovako što se kaze razmišljam. Ne kažem da sam u pravu ali može da bude. Za dunasa ipak 4 stroke bolje 20 bhp. Da je cvaja može i 15,jer voli visoke rpm.

Tetejac
Naidju krize, drukcije grize...

maverick

A s dunasom je te manje motore s standardnim elisama tesko uterati u crveno...kontra svanc ga drzi ravnog na površinu vode i puno veci motori s puno manjim elisama tesko izvrte preko nekih gornjih granica. Nekako tesko razaznajem s snimka sta ga muci...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ossa

Pa da, ali moguće da ima teretnu elisu, pa ga zato uteruje u crveno.

Tetejac

vedro

Postoji mogucnost da je malo elisa savijena, ostecena na oko zanemarivo pa u odredenom broju okretdja nije u bslansu pa se osijeti treskanje motora.

ossa

Znači prostom zamenom sa komšijom ili kolegom, koji ima ispravnu elisu isprobace da li je taj "kvar"?

Tetejac

šajzika

I ako ima drugačiju elisu odmah će riješiti dva tri problema.
1. Vidit da elisa je/nije udarena
2. Vidit Jel njegova proklizava pa ide u uberturazu
3. Vidit Jel drugačiji korak elise bolje goni camac
Audentes fortuna iuvat

Ervin

@ossa
U pravu si, 20 ka bi bila bolja za Dunasa, ali želje i mogućnosti se ne poklapaju baš uvek! Gura ga i 15 ka sasvim lepo, sa 3/4 gasa ga već izravna i može lepo da se ide sa dvojicom u čamcu.
Ideja sa elisom od komšije je odlična, moraću da radim na tome...
Da li neko od iskusnih može da potvrdi da je disbalans elise mogući uzrok vibracija i pri naglom skretanju?

Edit: Na motoru je brza elisa, nije teretna...

šajzika

Ima novih vijesti?
Audentes fortuna iuvat

Ervin

Trenutno sam u potrazi za komšijom koji ima elisu koja paše na moj motor! :toothy9:

I dalje idem samo vikendom na vodu i onda se pored drndanja motora mora i pecati, pa sve ovo ide veoma sporo. Motor vozim na 3/4 snage, pošto tako radi savršeno, a vremenom će se i kvar otkloniti...

Ervin

Napokon sam prošle nedelje uspeo nabaviti odgovarajuću elisu, a jutros sam je isprobao i definitivno zaključio da je stara elisa uzrok vibracije, tako da ide kod majstora na peglanje.

E sad, original elisa mi je 3 pera 9 1/2 x 9 1/2, a ova sa kojom sam testirao je manja, ali sa 4 pera i većim korakom, 9 1/4 x 10.
Sa novom elisom mi je čamac za nekih 10% sporiji. Da li je to zbog 4 pera, ili nema smisla da povećavam korak?

mossi

Citat: mossi  u Srpanj 18, 2016, 12:31:43
Optika, balansiranje :tongue3:

Elisa? Jesi u skorije vreme imao neki udar u granu, kamen?
Balans elise može da prouzrokuje razne vibracije, kao i oštećen menjač.
I to tačno nekom rasponu obrtaja..   :icon_scratch: :dontknow:

:icon_salut: :ok:

mossi

Ta nova elisa hvata za 33% više vode po pitanju dodatnog četvrtog pera plus je korak duži, pa je opet teže za povući tvoj čamac.
10% brzine se može izgubiti na mnogo načina, LETO je - dovoljno je da nisi koristio čamac 5-7 dana i izgubićeš 10%.

OBRTOMER danas na aliju možeš kupiti za 12-15 eura 20 max.

Elisa nova košta od 90 pa naviše evrića.
Dobra elisa košta 130+
Jako dobra 250-300+