Udarci i kontre for Dummies

Autor Miro, Rujan 12, 2013, 10:07:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

Miro

Pozz iskusni smudjolovci

Evo jedne teme za nas novake kojima trebaju laička objašnjenja i savjeti.

Iz kratkog osobnog iskustva na vodi, često se upitam dali je ovo bio udarac ili ne, dali kontriram dobro ili samo dajem do znanja smudju da je ovo varka  >:( .

Nadam se da nisam jedini sa ovakvim upitima no svejedno, tko pita ne skita.

Dobro mi je poznat udarac štuke pa sad, dali smudj ima drugačiji način uzimanja varalice (recimo da sada pričamo o voblerima) ili je udarac drugačiji.

Recimo, pri pecanju na Dravi, nakon par bacanja, obično skontam na kojem je potezu neka grupacija kamenja ili trave pa ne reagiram toliko iznenađeno  :blob7: , iako baš tu može biti udarac, i dali se prepoznaje razlika.

Čitao sam na forumu da ljudi znaju doslovno izvoditi akrobacije pri kontri, ili su dovoljni slabiji, brzi trzaji.

Hvala

kockar

Svaka riba pa i smudj, ne uzima varalicu uvek na isti nacin.
Ipak, udarac smudja je najcesce kratak, odsecan, ostar i jasno se razlikuje od kontakta sa dnom ili preprekom.
Za pocetak kontriraj posteno na sve sumnjivo, razlika ce ti kroz praksu postati jasna.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

raso

Moja preporuka je da prvo upoznaš teren da nebi kod žestoke kontre ostao bez pakti na vobleru

Lomnica_city

Ma ne moze da se pomesa udarac pakte u kamen sa udarcem smudja, smudj mi na vobler retko udara tako silovito kao da je o kamen, vise zaustavi vobler ili nekako mekse udari nego vobler o kamen!
Svakako je najbolje da se pri svakom udarcu zvekne prosecna kontra, retko ces da kamen pomesas za smudja a bas ako i par komada pogubis dok se ne izverziras nije smak sveta...

maverick

Osnovno je da na svaku promjenu udaris kontru pogotovo kad je jig u pitanju....za vobler nisam nikad imao nedoumica..i kacenje je skoro stopostotno....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Miro

Citat: maverick  u Rujan 12, 2013, 12:07:03
Osnovno je da na svaku promjenu udaris kontru pogotovo kad je jig u pitanju....za vobler nisam nikad imao nedoumica..i kacenje je skoro stopostotno....

OK, samo kakva to kontra treba biti, trznut štap ili ga baš povući ko mulac.
U biti nisam bio siguran dali su kontre prejake, a sad imam dojam da je jaka kontra svakako bolje riješenje od slabije  :knob:

maverick

Kontra je rezultat uskladjenosti brzine stapa i propusnosti kocnice na roli, znaci sto brzi i ostriji stap to slabija kontra....na cd-ovima i slicnim proizvodima kontra je samo stisak sake u kojoj stap stoji cijelo vrijeme labavo....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

TopMix

Sto je pribor adekvatniji (ostar i brz stap, ostre i kvalitetne udice) smudj se lakse sam zakaci, takoreci bez kontre, pogotovo ako je aktivan i u lovu. Tada udara i 99% se sam kaci, i na jig i na troku.
A kad mrljavi...jbg...onda mrljavi, pa je stvar izbora da li ces lupati kontru na sve sumnjivo ili ne, u kom slucaju ce se posejati koja varka vise po podvodnim preprekama.

kockar

Hm.....sedim ja tako u camcu i trolam vobler vrlo ostrim 250 gramcem (ciljao soma).
Jak, odsecan udarac - agresivna i aktivna riba, prosecna kontrica iz sedeceg stava, otima se lepo, ubedjen sam somce.
Posle desetak sekundi spada, vadim vobler sa dve rupcage od ocnjaka u drvetu....

Isto tako sam sa vecim gumama i slabijim kontrama drzao vise puta ribe po nekoliko sekundi,
tj drzale su one za gumu, jer nije bilo prave kontre da iscupa mamac iz ralja i zabode udice.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Lomnica_city

Citat: Miro  u Rujan 12, 2013, 12:26:20

OK, samo kakva to kontra treba biti, trznut štap ili ga baš povući ko mulac.
U biti nisam bio siguran dali su kontre prejake, a sad imam dojam da je jaka kontra svakako bolje riješenje od slabije  :knob:

Kod smudja nema slabe kontre, glava mu je koscata a nikad ne znas da li ti se udica u prethodnom cvrku o kamen istupila, da li je mozda mala... Onda znaci udri dobru kontru, a ako dzigujes onda onu sto kod nas kazu Sabacku, ili grabuljasku od koje sat staje!  :icon_biggrin:

maverick

Primjecujem na sebi...ne znam kako ostali...sto duze varalicarim kontra je reakcija koju u konacnici ni ne kontroliram, vise volim kad mi je reakcija u milisec...nego da bubam da tockovi otpadaju....ali inace kontre su reske i kratke, mada imam i faza kad kolega ispada iz camca, pogotovo kad lovim na vecim dubinama i kad znam da je provjes na struni puno veci...Dok na Dravi sam puno puno lezerniji

mossi

Kontra za smudja mi je kratka i odsečna, nekad i bez kontre.. prespavam udarac.
Ali kontre koje najviše pamtim su one malo izdalje, pa kad overim panjčinu..
A on na jedno 30-40m na vodu od čamca, pa kad hoću da pokidam, pa pomerim čamac na vodu jedno 15m.  :icon_geek: :crybaby2:

Lomnica_city

Lako je tebi poglavice, pecas na jednocifrenim dubinama, ja najscesce pecam na dubokim jezerima, a i ono malo na Dunavu bude na pristojno dvocifenim dubinama, trbuh i otpor vode su takvi da kontra iz zgloba ne probija ni one pikavce!

gegs

ja imam redovne udarce smuđa, na silikonske varalice, fino se vide na tijelu varalice probijena rupa od ona dva prednja (očnjaka) zuba. Što u takvim situacijama napraviti?
meni se čini kao da udari odozdo i to toliko precizno da ga ili ne znam, ili uopće ne mogu zakačiti.  :icon_scratch:
sad, ako imalo višlje zagrize, onda ga sigurno i kačim.  :thumbsup:

scotty

Ja sam imao situacija na vodi da sam kod povlačenja voblera izgubio osjećaj da ga vučem (mislim na vobler)????????????
Nakon kratkog razmišljanja i ponavljanja situacije  ...KONTRA .... gore je!
Što se dogodilo? Sumnja je postojala s njegove strane a ja kontrom kačim ga izvana.
Jbg ... iskustvo s vode je neprocijenivo, a kad ti ga da netko ovako  :icon_thumright: