Molim pomoć

Autor Slaven, Rujan 26, 2013, 12:58:18

« natrag - naprijed »

stojko, Dravski vuk i 4 Gosti pregledava ovu temu.

ps

Uzeo mi sin u Nemačkoj za oba auta 100€ orginal po kompletu, koliko je kod nas jedna. Ako nekog tamo imaš, možda ti je i to opcija.

milan-so

Kolege, potreban mi je dihtung glave za moju yamahu f25 65w
Mislim da je tačna oznaka motora YAMAHA F25 AMHS.
Kod nas se čeka 45 dana da stigne deo ...
Da li ima negde u okokini OS da se može kupiti ili ima meki online shop u hr ili bilo koja varijanta da skratim tih 45 dana?

No

:hi:  Unimar Rijeka ++385 51 623-263

maverick

Citat: milan-so  u Travanj 14, 2026, 13:09:35 Kolege, potreban mi je dihtung glave za moju yamahu f25 65w
Mislim da je tačna oznaka motora YAMAHA F25 AMHS.
Kod nas se čeka 45 dana da stigne deo ...
Da li ima negde u okokini OS da se može kupiti ili ima meki online shop u hr ili bilo koja varijanta da skratim tih 45 dana?

Nisam skuzio upit prije, slikaj plocicu motora sa ser brojem pa ti provjerim
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

milan-so

Hvala na pomoći :hi: , rešio sam.
Za koji dan stiže iz Francuske, sve zajedno jeftinije nego u Srbiji  :uf:

dravski pecaros

Pozdrav

Trebao bi pomoć ekipe iz Srbije ako zna nekoga pravnika da mi provjeri jedan detalj oko poreza  :hi:

mossi

Slab sam sa pravnicima koji dele besplatne savete. Pitaj Google Gemini i navedi da ti treba pravna pomoć za slučaj u Srbiji. Mislim da ćeš dobiti sasvim ok odgovor!

milan-so

Definiši makar okvirno problem pa da vidimo ...
Koja vrsta poreza, moguće da ti ni ne treba advokat / pravnik ...
Ja sam u finansijama preko 20 god, doduše skoro pa isključivo za pravna lica , ne za fizička, ali možda
možemo pomoći ...

dravski pecaros

Evo vrlo je jednostavno

Prodao sam kuću u Srbiji

Niko me ništa nije tražio ni pitao u vezi plaćanja poreza ..

Čisto me zanima dali sam ja dužan platiti porez na to što sam prodao kuću ..

Ne bi htio da se nakon nekoga vremena pojavi problem i da budem na granici uhapšen radi nekoga dugovanja ..

milan-so

Ne smem da tvrdim 100%, ali pričam iz sipstvenog iskustva ...
Porez na prenos apsolutnih prava je u pitanju, 2.5% na vrednost, i on pada na teret kupca ... To je vorovatno definisano kupoprodajnim ugovorom ...
Prodavca kači porez na kapitalnu dobit, osim ako je npr nasledstvo, ako je od kupovine do prodaje prošlo više od 10 god itd ...
Mislim da nemaš nikakvih obaveza, proveri šta ti piše u ugovoru vezano za "porez na prenos apsolutnih prava" - na koga pada taj teret ...
Bez tog poreza plaćenog, kupac ne može da se uknjiži u katastru ...
Da pojasnim ... Taj porez od 2.5% formalno je obaveza prodavca ali u skoro 100% slučajeva ga plača kupac u ime prodavca ...

dravski pecaros

Da to ima navedeno na apsolutna prava da plača taj koji je kulu kupio ali kod notara nitko nije ništa rekao o plaćanju poreza na dobit..

Viditi ču šta će se dešavati možda mi dođe neko rješenje u Hrvatsku u vezi poreza..

Garofeeder

AI veli ovako:

Kapitalna dobit (prodaja imovine): Stopa poreza na kapitalnu dobit (npr. prodaja nekretnina ili akcija u Srbiji) iznosi 15%. Strani državljani ovo plaćaju preko obrasca PPDG-3R u roku od 30 dana od prenosa prava, osim ako ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ne propisuje drugačije

Ali dodaje i ovo:

You do not have to pay capital gains tax if you meet any of these criteria:The 10-Year Rule: You owned the house for more than 10 continuous years before selling it.

Ukratko, porez placas na razliku cijene koju si platio i za koju si prodao. Ako je kuca tvoja duze od 10 godina porez ne placas.

milan-so

Porez na kap dobit plaća po osnnovu nasledsta plaća eventualno ako nije prvi nasledni red i ako je procenjena vrednost kuće od strane poreske uprave manja od prodajne vrednosti ... 15% na tu razliku. Ukoliko je cena ista ili manja od procenjene ne plaća ništa ...
Najbolje bi bilo , ako si prodao preko agencije u srbiji, da ih kontaktiraš da ti pojasne ...
Sve ovo pišem jer pretpostavljam da je nasledstvo u pitanju ...

dravski pecaros

Da naslijedio sam kuću

Prodaja je bila bez posrednika

Viditi ču sve ovih dana ..

Hvala svima na odgovorima

maverick

Samo ti s tom lovom dodji da te naoruzamo s camcem...jebes porez  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"