švargli-e

Autor petrinjac, Studeni 18, 2013, 13:44:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

petrinjac

pozzzz
probao..svidla mi se na DOK-ovom kupu u Dalju....
nailazi vrijeme svinjokolje...
pajd.. pokoji detalj.. ili tajnu...
5 kg mase  cca.. sta i koliko cega... meso mirodije.. sve..
cake i prljavi trikovi... dobro dosli.. :thumbsup: :occasion14:

Slaven

Uuuu švargli je odlična klopa, pošto je to kuhano meso to je zdravo i dijetalno.

Juzba

jezik srce tj, sve bolje meso iz obarina.
možeš samljeti na krupnu šajbu, najbolje narezati na kockice
soli, paprike ljute i slatke, bibera, bijelog luka i mješaj, probaš pa opet dodaš šta misliš da fali, kad završiš, napuniš opran i sređen mjehur, napraviš štapić kojim zatvoriš rupu i podvežeš špagom, prokuhaš sve skupa u oraniji zajedno sa krvavicama..........njami, baš bih mogao jednu krišku :icon_biggrin:
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

dr.Ivo

Citat: Juzba  u Studeni 18, 2013, 14:12:24
jezik srce tj, sve bolje meso iz obarina.

Obrazi koju kožu...
Sve stoji što je Juzba napisao, recept skoro pa identičan kako ja pravim, samo što ja ne stavljam slatku papriku radi gorčine i ne meljem meso nego režem nožem kako je i napisano.
Puni se u mjehur ili po našem KAPURA, vj je u drugim sredinama i drugi naziv.
I naravno dobro zaljututi...

Kugla

Sve što su gore rekli, još da dodam dok smo intenzivno radili svinjokolju imao sam i jednu drvenu prešu gdje je stalo 3 švargla pa ga odmah po kuhanju stavim u prešu i lagano prešam, tu i tamo mala rupica da iscuri višak masti i sl. Odlično. Danas kupio komad pa preskočio ženine mahune i lagano po švarglu. Eh da kako ne volim bijeli luk ja ga ne stavljam!

joker

mi ga punimo u svinjski zeludac frisko ociscen.sve se reze rucno da budu krupniji komadi samo se malo namelje koza da se to sve poveze kuha se pa onda u presu kako kugla kaze da iscuri ona narandasta mast i onda u susaru na jedan dim i to je to
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

Juzba

da, ispravak, ni ja ne stavljam slatku papriku.
za okus.........što žešće to bolje :hello2:, zaboravio sam napisati ovo što je kugla nadodao, da se poslije kuhanja izbocka i malo stisne da iscuri višak masnoće.

raso

A koji vam je ........morao sam ići u mesnicu kupit švargla, ali krvavica i čvaraka. Mislim da 2 dana  stara ne mora kuhati :beee: :beee: :beee:
Ne mogu disatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :beee: :beee: :beee:

dravski pecaros

meni osobno krvavica bolja od svargala..iako u biti nema neke velike razlike  :icon_thumright:

petrinjac

jbga... krvavica.... o tom bi ti mogao ja pricati koliko hoces....
inace..
to je jelo mog kraja.,,Petrinja -Banija.... sredisnja Hrvatska... u zimsko vrijeme...

...
e sad
ŠVARGLA..  dajte mi koju finesu da 'ocaram moje prijatelje.....hvala svima na savjetima..

brod_carp

Mi smo uvijek švargli stavljali u dim da se suši pa onda tam poslje nove godine ga načimali, Već dvije sezone ga nepravimo, jer bolje meso stavimo u njega pa nemamo šta staviti u krvavice.

Juzba

to je činjenica, ako praviš švargl, krvavice će biti lošije, a pošto se ja godišnje toga najedem svega par puta, bolje švargl nego tona krvavice.
švargl kad se prodimi i prosuši, kad odrežeš tablu i malo prodimstaš......mamamia
a ni krvavica nije loša zimi vani na štapu propeći sa društvom..... :icon_thumright:
iako i svjež švargl, nedimljen je njam njam :icon_king:

dravski pecaros

Citat: petrinjac  u Studeni 18, 2013, 18:22:41
jbga... krvavica.... o tom bi ti mogao ja pricati koliko hoces....
inace..
to je jelo mog kraja.,,Petrinja -Banija.... sredisnja Hrvatska... u zimsko vrijeme...

...
e sad
ŠVARGLA..  dajte mi koju finesu da 'ocaram moje prijatelje.....hvala svima na savjetima..
u svargli se jezik i srce reze na kajiše i gura u nutra natice se u svinjski zeludac...u mom kraju u to nestavkjaju bjeli luk...nemas tu puno mudrolije...ja doma osobno krvavicu nestaljljam puno paprike nego ljutinu postizem biberom i malo ljute paprike...

Juzba

sve pet samo se kulin stavlja u želudac a švargl u mjehur :icon_thumright:

dravski pecaros

juzba izvini ali kulen se natice u katicu ili ti jedno debele crijevo....a svargl u zeludac...mozda neko i natice kulen u zeludac ali pravi kulen se u to crijevozvano katica natice... :icon_thumright: