Instalacija solarnog panela

Autor maverick, Studeni 23, 2012, 21:30:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

ajd sad fino...zorter i mossi...raporedite snage  :toothy9: znaci solarni panel...taj i taj...regulator taj i taj...slikom i cijenom...pozeljno u eurima  :icon_biggrin: kako se sve to spaja...
bude li taj panel non stop u radu ili se gasi povremeno...
i bitno...da mi stane na dio krova od sharka ...dio mi ipak treba za suncanje kad sam sam na dunavu  :icon_biggrin: :icon_biggrin:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Panel je monokristalni od 40W dimenzije ne znam napamet ali recimo 40x80cm otprilike.
Regulator je Steca pr1010 (10A max struja punjenja, 10A max struja potrošača.
Akumulator je GEL neki za bajkove 24A, bio crknut stavljen za probu, ostao dve godine.

Panel ko panel, regulator je crna kutija baš ista kao moja, akumulator može bilo koji GEL ili običan.
Moj regulator ima opciju za priključenje na obe vrste (Led - olovni i GEL)
Siva kutija je pretvarač na 220, ako nekom baš treba 220V ?!
TV ko TV.

Panelima cene padaju, pa kako se ko snađe, kažu da su monokristalni najbolji.
Regulatori takodje idu od 20-200eurića.
Akumulatori takodje, najbolje neki paolucrknut iz auta 50-60Ah.

Osvetljenje u čamcu obavezno LED, razlika u potrošnji je 100x !!!!
Po noći smanjite svetlo na ekranu sonara, 50% uštede.
Ako ste mislili gledati TV - OSTANITE KUĆI!
Ja sam ugradio 12V utičnicu za upaljač od kola.
Tako da mogu neke sitne stvari da priklučim na 12V i to je to.

Moj sistem radi nepune dve godine.
Prošlu zimu (ledeno doba) čamac je proveo u marini Apatin.
Ništa nije crklo: panel, regulator, akumulator! Sve OK!
Za montažu potrebno jedno pre podne!
I nešto para da sve to kupite.  ;)

Mene je sve koštalo malo više od 200e.

Panel sam kupio u BG, a regulator u Hr. možda baš ovde http://st-sunpower.com/steca_pr.html

Više o regulatoru Steca pr1010
Prospekt - http://www.cxcecoenergy.com/component/virtuemart/?page=shop.getfile&file_id=382&product_id=125
Uputstvo - http://www.cxcecoenergy.com/component/virtuemart/?page=shop.getfile&file_id=383&product_id=125

Ako se odlučite za panel, biće vam MNOGO ugudnije na pecanju!  :icon_thumright: :hello2:

Namontirano:

mossi

maverick, cene panelima padaju, a regulatori iz oglasa su neki "obični" od 10A.
Uvek je bilo koliko para toliko muzike.
Ja bih uzeo Stecu pr1010, vredi svaki evrić!

maverick

a te dimenzije bi mi odlicno odgovarale...a ako je otporan na mehanicke uticaje...ono tipa pada led...mrzne snijeg...a montiracu obavezno....taj pretvarac na 220 mi ne treba

mossi

Evo odavde su nabavljeni paneli.
http://www.asel.hr/solarni%20fotonaponski%20sustavi.htm

dimenzije onog od 40W su 835×540×28
Težina 5.2kg
375 kuna

Ivan Borojević

Evo i meni stigao solarni panel i regulator, panel je 100w, 6,25A, regulator je 10A i sve skupa kosta 1100kn, plus dostava 80kn iz Trogira. Pa cu ga na proljece montirati na krov od terase na brodicu,i moram napravit nosace jer ove sto mi tip nudio su kostali 500 kn.

maverick

mossi

Ma svakom preporučujem ko ima mesta da postavi panel.
Neki motori nemaju punjenje akumulatora a i da imaju šta im to vredi, motor radi 10-30 minuta, apsolutno nedovoljno.
Solarni paneli pune po danu, svaki dan u godini - najmanje 8 sati dnevno, BESPLATNO!

Tićo

Koliki treba panel mislim na snagu, ako frižider troši 60Aha, i da li je to uopšte izvodljivo za montiranje inače frižidr je iz kamp prikolice ?  :icon_scratch:

Ivan Borojević

Tićo, ovaj moj panel je skoro 1.30m dugacak a sirok 0.5 m i ima snagu punjenja  malo jace od 6ampera na sat znaci za 10h napuni mi akumulator od 55ampera,pa ti sad vidi kolko tebi treba. Zar taj frizider nemoze i na plin. :wave:

sandra

Tićo

Citat: jovicabor30  u Prosinac 02, 2013, 21:12:02
Tićo, ovaj moj panel je skoro 1.30m dugacak a sirok 0.5 m i ima snagu punjenja  malo jace od 6ampera na sat znaci za 10h napuni mi akumulator od 55ampera,pa ti sad vidi kolko tebi treba. Zar taj frizider nemoze i na plin. :wave:

Interesuje me da li ima neki frižider koji se može priključiti na akumulator a da ga puni solarni panel, ako ne onda je jedino rešenje plin

Kugla

A ima Tićo, oni što se uključe u automobilu u upaljač, taj mora da radi na akumulator i van auta, a taj isti akumulator se može puniti preko solarnog panela, ako sam u krivu neka me stručnjaci isprave.