Apsurd pravilnika na naš način

Autor šime, Siječanj 07, 2014, 21:32:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kugla

Sve ove klimatske promjene ukazuju da bi bilo logično staviti lovostaj na smuđa mjesec dana ranije i sa 1.5. kako kaže Mario može završiti, ali oni koji odlučuju o tome ne razmišljaju jednostavnije im je da je uvijek sve isto i da ne mjenjaju ništa.

maverick

A to je vec sad nauka...trebalo bi imati neko povjerenstvo koje bi svake godine odlucivalo o lovostaju....znaci ne bi bio fiksan nego bi varirao...mada je to sf za ove nase krkane
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Baš tako njima svejedno, ali na vodi je situacija uvijek drukčija, eto i to je jedan od razloga zašto treba mijenjati starosjedioce i uključivati mlađe ribolovce na vodeća mjesta u zajednici i di sve već. Naravno i struku uključiti iako kad se sjetim kako struka barata sa onim izlovom soma sa Puškaša nije nam neka struka.

maverick

Ne mogu tamo biti ljudi koji nisu na vodi, koji ne vole rijeku, koji tamo ne provode vrijeme, koji ne znaju sto se zbiva nocima, koji ne docekaju jutra na takvim mjestima....a ovi matori kenjci kad bi jednu noc i prespavali na otvorenom sutra bi sigurno imali smjenu  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Pa ajmo im organizirati neko kampiranje dok je mraz  :stripii: :stripii: :stripii:
A sad ozbiljno, dočekati jutro na vodi je nešto što se ne može opisati ovako pisajući.  :ok:

silure

Kugla njih vode ne zanima....oni nikada nisu i nece na vodu..njima je bitna placa i ostale koristi,oni nista neznaju o prirodi i ribolovu kamo li o mrijestu itd

raso

Dragi moji mladi ribolovci, nekada je u Dravi lovostaj smuđa završavao isto kao i sada, ali je u Dunavu završavao zadnjim danom travnja. Dunav nije imao izregulirano korito kroz Njemačku i Austriju , nije bilo Gapčikova i postojale su majske vode koje su sporo dolazile i sporo odlazile pa se smuđ u Dunavu, koji se i brže grije ranije mrijestio, dok se u Dravi smuđ uvijek radi te razlike u temperaturi i utjecaja nivoa Dunava uvijek kasnije mrijestio i još uvijek mrijesti. Možda to kod nas u ovom dijelu nije to neka razlika, ali već u Miholjcu je.

Kugla

Ne mrijesti se sigurno u 5. mjesecu, a da je već u prvom i drugom pun ikre to je, znači mjesec dana ranije započeti lovostaj i mjesec dana ranije ga završiti, ja vjerujem da bi tako bilo bolje.

maverick

Nema to veze, ima  ikre i u devetom mjesecu....

Kugla

A , onda sam ja u jesen lovio samo mužjake  :uf:, al mislim da se sigurno ne mrijesti u 5 mjesecu ili sam u krivu susjed  :sha:

maverick

Mrijesti se kad voda dostigne odredjenu temperaturu...nema veze u kojem mjesecu....

Greys

Čitao sam podatak da tako i šaran, može ikru imati doslovce godinama, dok ne nađe pravu vodu za mrijest

Kugla

Podataka o mrijestu smuđa ima svakojakih, neki pišu da se mrijesti odmah po prvim danima kad malo zatopli i na tep. vode od 4-7 stupnjeva, negdje piše da se mrijesti tek u travnju i svibnju na temperaturi vode i preko 10 stupnjeva, i tako raznih podataka, šta je tu točno ne znam, zato i je ova tema da podijelimo svoja iskustva, prošlih godina se mrijestio u luci još dobro hladno bilo zar ne mislim na temp vode koja sigurno nije prelazila 10 stupnjava. a uvjerenja sam da se ne mrijesti na temp. vode od 10+ stupnjeva a ove klimatske promjene nam donose već godinama i u Ožujuku temp. vode preko 10 stupnjava a u travnju debelo iznad toga.

maverick

Sad je voda oko 8 recimo....zadnje 4 godine na Dravi se mrijesti tek kad debelo prebaci 12 stupnjeva....mada imamo o tome temu pa cemo to prebaciti tamo.....

raso

Nije samo temperatura bitan faktor već i vodostaj. Smuđ se mrijesti u paperjastom korjenu vrbe koji se nalazi u vodi i ako nema pogodan vodostaj on se ne može mrijestiti. Isto tako bitan faktor je stabilnost vodostaja i protok vode. Kod nas u zajednici godinama se kod ne povoljnih uvjeta za mrijest / nizak i nestabilan vodostaj / stavljaju gnijezda od morske trave.