Kako i zašto puca štap

Autor zvona, Siječanj 23, 2014, 22:16:54

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TopMix

Citat: bob  u Siječanj 24, 2014, 20:31:14
Ako sam dobro razumeo ti ustvari odbaciš sidro, komopac i kanister da bi posle mogao da ga nađeš, a čamac ode niz vodu za ribom i onda nema konopca od sidra da ti smeta kod privlačenja ribe.
Ako je tako, bogami mudro!
Ne samo da ti ne smeta konopac od sidra, nego i sa slobodnim camcem lakse amortizujes begove ribe i manje naprezes pribor prilikom zamaranja. Iz tog razloga je moguce i sa finijim priborom izvuci ozbiljnijeg soma, naravno sve pod uslovom da se ne zavuce pod neki krs. Sistem je 5+

bob

Super tehnika sa sidrom. Nisam imao prilike da to do sada vidim niti čujem.

rj

to kod nas na dunavu svi koriste ...bez obzira šta love...samo rjetki bacaju sidro i idu za ribom ili kad procjene da su nemočni več bude kasno da bi mogli kontrolirat situaciju tako da bude pre kasno kad bacesidro ...znam bacitsidro i kad jesmuđ u pitanju a voda oštra ...čim osjedtim da se namješta da se otrese ...bacam sidro bilo je slućajeva da krivo procjenim pa popratim smuđa od cc3-4 kg ...ebiga nije teško vratit se do karnistera kad je riba u čamcu  :icon_biggrin:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

umpahpah

a bogo mi i kad tobika pravi zvekne mora se kanister baciti!!! ono je torpedo ako ne reagiras na vrijeme ode spaga!!!  :BangHead: :BangHead:

Alija

Pošto sam ulovio i ponešto somova što na tanko,što na deblje ....rekao bih kako to kod mene izgleda i kako ja to vidim !
Pošto se radi o tekućicama ulov je uvijek nizvodno gdje i počinje dril...kod mene se radi uglavnom o ribolovu sa usidrenim čamcem(kako je rj opisivao vjerovatno su neke situacije u vertikali)!
Ribu nastojim drilati što dalje od čamca zbog famoznih kuteve držanja štapa,a kad je riba 70-80% izdrilana privlačim i onda može oko čamca ...jer onda nema energičnih bjegova pod čamac i silovanja pribora.
Kočnica je uvijek poštelana  na nosivost strune ili špage,tj da nema kidanja ni u ludim runovima ....i NIKADA ne dotežem i ne otpuštam.... ni u drilu ni kasnije .
Kako rj reče ako mi treba na tvrđe malo štopam prstom,ali NIKAD ne diram po kočnici u drilu  !!!!
Možda objašnjenje ne diranja kočnice u drilu ....koliko god bilo fino štelanje kočnice postoji opcija da se malčice pretegne,što u drilu može biti kobno !!!
BACANJE sidra je u nuždi,inače je opcija vađenja sidra bolja jer može doći do situacije da bi PONOVO trebalo stati ....a onda se to mora sa manevrima motorom što je nezahvalnija opcija .

Kod drilova na tekućicama treba imati u vidu da dril treba trajati toliko da riba bude dovoljna izdrilana da se može primiti i rukama,ali da ipak može plivati ....nerjetko se desi ako je dril do jaja da više ne možete PRIVUĆI ribu do čamca zbog njene mase i toka vode(onda je opet dizanje sidra i čudni manevri ....ili ići kraju, ili dosegnuti do ribe ) ....to mi se znalo dešavati sa mrenama u brzaku dok nisam naučio osnove  :icon_biggrin:

Za ozbiljne ribolove je najbolja opcija imati kompića,jer se tu zna štošta dogoditi pa još jedna ili dvije rukice znaju biti od velike pomoći !!!
Lovio sam na lepicu lijepih somova, izdrilam ga i onda se uzvrtim ko mačak jer ne mogu dosegnuti do njega ....imao neku kratku kukicu, a ruke još kraće .... a, u matici jednostavno  :no:

Odosmo (barem ja,a bome još neki  :toothy9: ) u off,al dobro ....nikad mi nije puknuo štap,samo trba poštivati fiziku .... da mi nikad nije puknuo štap ,mislim u drilu .
Inače sam ih dosta skršio,što zbog zamora materijala,što zbog mojih gluposti .
Zadnju sam slomio Zogicu 30g ,tako što sam udario po vjetrobranskom staklu na gliseru jbg  :BangHead:

Eto bar malo sam ublažio off  :headbang:

Alija

Citat: rj  u Siječanj 24, 2014, 20:51:21
to kod nas na dunavu svi koriste ...bez obzira šta love...samo rjetki bacaju sidro i idu za ribom ili kad procjene da su nemočni več bude kasno da bi mogli kontrolirat situaciju tako da bude pre kasno kad bacesidro ...znam bacitsidro i kad jesmuđ u pitanju a voda oštra ...čim osjedtim da se namješta da se otrese ...bacam sidro bilo je slućajeva da krivo procjenim pa popratim smuđa od cc3-4 kg ...ebiga nije teško vratit se do karnistera kad je riba u čamcu  :icon_biggrin:

Kume ....more,vučeš panulu cca 4 čvorića,pukne lica 10-20kg .... u komadu spali 100m sa špule - EROTIKA  :ok:

..... ovo sa bacanjem sidra da popratiš smukija ,gkedaj tako da si se 100% vratio na istu poziciju  :thumbsup:

rj

uvjek sevratim u milimetar na istu poziciju sidro ostane gdje je i bilo

Kugla

Dobro Alija kažeš kompića u čamcu i onda je sve lakše, jer kad si sam onda samo bacanje sidra dolazi u obzir, a ona varijanta da dižeš sidro nema teorije, jer jednom rukom držati štap i drilati ribu a drugom dizati sidro to ne ide nikako  :no:, zato kompić i sve je pod kontrolom, a da ne govorim ako si na postavu pa pakiranje drugog štapa, a drugi u ruci sa ribom i onda se desi da se nešto polomi i to jako jednostavno

Jožef1

Ja uopće ne pišem o punim štapovima misleći na dindi-lindi štapove  :nono: već na običan Balzer 150-250 gramski. Čovjek digne soma od 20kg polovicu dužine ribe i štap ne pukne a cijena takovog štapa je cca.200kn  :bye: ne eura već HRkuna  :stripii:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

rj

ok uzmi taj 250 gr i idemo jigat ...na poziciji smo oko 11h papićimo do 20h ...zatim idemo malo u obalu jedno sat dva bacat vobler ..reci na ljeto kad želiš da te povedem ...jedini uslov je da radiš sa tim 250 gramcem

maverick

N e samo za soma...i za ozbiljnijeg smudja bacim sidro...niti muke meni niti muke njemu...poslikacu kad odem na čamac, na kanister zalijepim komad sperploce i imam koloturu s koje ni ne pada konopac...sve je vise manje uredno u čamcu jer sam jednom skoro poginio na Dunavu zbog tog kanistera
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Alija

Citat: kugla  u Siječanj 24, 2014, 21:12:04
Dobro Alija kažeš kompića u čamcu i onda je sve lakše, jer kad si sam onda samo bacanje sidra dolazi u obzir, a ona varijanta da dižeš sidro nema teorije, jer jednom rukom držati štap i drilati ribu a drugom dizati sidro to ne ide nikako  :no:, zato kompić i sve je pod kontrolom, a da ne govorim ako si na postavu pa pakiranje drugog štapa, a drugi u ruci sa ribom i onda se desi da se nešto polomi i to jako jednostavno

....kume ide to i bez pajde ,al malo teže !
Od vas Dunavaca smo nešto naučili (barem ja ću početi to raditi )što se tiče sidrenja .... kod mene se sidrimo u 99% slučajeva sa željezničkim šlapama tj Klocnama po naški(pakne kočnica ,na željezničkim kotačima ) jer se često sidrimo na jakoj struji gdje je pjeskovito ili muljevito (prilično čisto) dno.
Malo sam bio skeptičan prema onim vašim cjevčicama i žičicama ,ali sa komadićem debljeg lanca ispred zakopa ga dobro  :icon_thumright: 
Također jako malo ,skoro nikako čamaca kod nas nema naprijed koloturu (a radim i na tome  :toothy9: ) nego uzmeš za strik i povuci potegni !
Kako god,ide ovako ....zategnem dobru ribu i držim je na štapu,drugi stavim među noge i motam ko nezdrav.
Kad izvadim bacim stavim štap sa strane i onda imam borbu da dođem do štrika,kad ga uspijem dohvatiti ....opet štap al ovaj na kojem je riba nekako stavim pod jaja i preko ruke s kojom držim štap kupim višak špage od štrika dok drugom vučem.
Da je patnje ,patnja je ....al kad se mora nije teško  :icon_biggrin:

Al zato sad ide u postupak kolotura i sidro vadim jednom rukom  :ok:
Da ne znate loviti vidjeh kad sam bio na lepi plavi dunav   :stripii:...al za nautiku ste majstori,i sve vezano uz nju  :hi: :notworthy:

Ajd da se neki ne naljepi za ovo o ribolovu ....jednim djelom sam se šalio  :occasion14:

Lomnica_city

Citat: Jožef1  u Siječanj 24, 2014, 22:51:30
Ja uopće ne pišem o punim štapovima misleći na dindi-lindi štapove  :nono: već na običan Balzer 150-250 gramski. Čovjek digne soma od 20kg polovicu dužine ribe i štap ne pukne a cijena takovog štapa je cca.200kn  :bye: ne eura već HRkuna  :stripii:

Zato sto toliko kosta mozes biti siguran da je fiberas, sa malim primesama karbona koliko da se ustedi na tezini nesto, a nije fora samo da je stap nesalomiv, takvim stapom treba i pecati, na dubinku moze, ali varalica... teeeesko!!

rj

u Mandušića Vuka svaka je puška ubojita  :mt1032:  :stripii:

Kugla

Alija čitam i pokušavam te zamisliti u tim situacijama, ajme to da je snimiti, ti, štapovi, sidro  :uf: ma kompić i to je zakon  :icon_thumright: