Požar

Autor Retfalački mačak, Siječanj 26, 2014, 18:02:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Retfalački mačak

1. Požar dimnjaka

Zimi su česti požari čađe u dimnjaku. Tijekom godine na stjenke dimnjaka se taloži čađa što je osobito izraženo ako se dimovodni kanali ne čiste na odgovarajući način. Kada se zimi više loži ili puše jaki vjetar, čađa se može zapaliti te izgara žarom uz oslobađanje velike količine topline. Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta objekta.
   Zapazite li požar čađe u dimnjaku, odmah izvijestite vatrogasce. Ne ubacujte ništa u dimnjak i pripazite da se požar ne proširi na drvenu konstrukciju ili neki drugi gorivi materijal u blizini. Gasiti vodom smijete samo okolni gorivi materijal. Voda se ne smije ulijevati u dimnjak jer bi nastala nagla fizikalna eksplozija vodene pare, što je vrlo opasno po osobe u blizini. Voda se ne smije polijevati niti po vanjskim dijelovima dimnjaka radi opasnosti od pucanja stjenki.    
   Kada čađa izgori i dimnjak se ohladi, može se obaviti čišćenje.

Ako je interesantno, mogu ukratko napisati o požaru ulja ili masti u tavi ili fritezi, eksplozijama plinskih trošila i sl.
Mogu se postavljati razna pitanja.
Ako nije interesantno neka se briše.

vatrogasac

Macore da ti nemas kakvog vatrogasnog iskusta mozda  :occasion14:
Bas sam nocas gasio jedan dimnjak na zahtjev vlasnika, u zivotu nisam vidio zacepljeniji dimnjak,kad sam na katu skinuo rozetu ono zasmoljeno skroz da uopce nema otvora ma tom mjestu,uglavnom potrosio sam 21kg praha  :glasses9:

Retfalački mačak

Nemam direktnog vatrogasnog iskustva. Imam samo 30-tak godina radnog staža u struci, a magistrirao sam zaštitu na radu i zaštitu od požara i još..... 

Kugla

E mačak svaka čast odlična tema i podjeli sa nama svoje znanje, kako bi naučili neke stvari koje su za preventivu dobre, a nedaj bože ako dođe do kakvog sranja da znamo kako pravilno postupiti. Za ovu temu imaš pivo  :ok:

Retfalački mačak

Moguće teme:
1.   Požar se ne događa samo drugima
2.   Temperatura paljenja
3.   Koncentracija kisika-utjecaj na čovjeka
4.   Gorenje - poseban oblik - eksplozije
5.   Požar-produkti
6.   Granice eksplozivnosti
7.   Produkti gorenja
8.   Uzroci i izvori nastanka požara
9.   Pravci širenja požara, dima, topline i ostalih produkata
10.   Sredstva za gašenje
11.   Uključivanje i poziv vatrogascima
12.   Požar stana
13.   Zapaljenje ulja u loncu ili tavi
14.   Požar električnih uređaja u stanu
15.   Požar odjeće na osobi
16.   Plinske instalacije i boce
17.   O plinu
18.   Plin – opasnosti
19.   Požar automobila
20.   Ostalo

Da vas podsjetim prevencija i održavanje su bitni. Imamo na forumu, čak i prijatelj foruma i firme i osobe koje ne koristimo.
Požar se ne događa samo drugima
U Hrvatskoj svakog dana izbije 30 požara. Svakih osam dana jedna osoba pogine od požara, a svaki treći dan jedna je osoba zbog požara ozlijeđena.
U požarima građevina, kojih u Republici Hrvatskoj prosječno izbije 2700 godišnje najčešći uzrok su:
•   kvarovi (15 %),
•   neodgovarajuće održavanje (20 %) i neodgovarajuće rukovanje (7 %).

Kugla

Udri prvo o osnovama o onim stvarima sa kojima se svakodnevno susrečemo i kako pravilno postupati da ne dođe do problema, i kako reagirati ako dođe do problema.

vatrogasac

Citat: Retfalački mačak  u Siječanj 26, 2014, 18:18:31
Nemam direktnog vatrogasnog iskustva. Imam samo 30-tak godina radnog staža u struci, a magistrirao sam zaštitu na radu i zaštitu od požara i još.....

Onda smo skoro i kolege, ali ja sam samo ing.zop-a tj ona smrdljiva riba   :BangHead:

Ivan Borojević

:hi:Ajmo pomoc, ove godine nisam kupio na vrijeme grabova drva, pa lozim polu suha i primjetio sam da u dimnjaku se pravi crna smola, ove sezone lozenja cu izvuc bez ciscenja ali ga moram pripremiti za slijedecu sezonu, pitanje sta mi je ciniti, tko zna nek mi odgovori. :occasion14:

vatrogasac

Jovice obavezno zvat dinjacara cim zavrsi sezona grijanja jer tu smolu treba spalit,drugacije se ne moze ocistit a ta smola je ono sta gori kod pozara dimnjaka a ona je proizvodj stvara se izgaranjem vlaznih drva,znaci obavezno se mora spalit i poslje tog dimnjacar mora cetkom ocistit. I ako imas otvor na dimnjaku ujutro prije nego nalozis pogledaj  ogledalom dimnjak, naravno jednom u 2 tjedna,cisto da vidis prohodnost dimnjaka, eto nadam se da sam ti bar malo pomogo,tu sam naravno za ostala pitanja ako znam naravno...

joker

meni kad se zapali dimnjak na centralnom ja dalje normalno lozim i samo ga ujutro sa cetkom ocistim pokupim onu cad van i nazad lozim.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

vatrogasac

Lozis s drvima centralno pretpostavljam? Dali imas dimnjak od cigle ili dimnjak od gotovih elemenata i dali dimnjak ima jos koji otvor osim ovog gdje je spojenjo centralno?

Retfalački mačak

Vatrogasac sjedi, pet.
Da produkti gorenja su:
1.   toplina
2.   svjetlost
3.   vodena para
4.   oksidi elemenata gorive tvari
Ovo je slučaj kada imamo gorenje krutih tvari (prvenstveno drva i ugalj).U ovome konkretnom slučaju imamo veću količinu vodene pare. Za pretpostaviti je da su dimni plinovi hladni i sporo izlaze. Kada dimnjak nije dovoljno visok, kada nije izoliran, kada je mala temperatura dimova na izlasku, dolazi do pojave "curenja" po dimnjaku. Ovo još uvijek nije jako opasno, kao čađ. Ti produkti su u vidu crne smrdljive mase koja se taloži unutar dimnjaka, ali i probija kroz dimnjak i imamo gadnu, smrdljivu pojavu. Sa pojačanom potrebom grijanja, a to je  sada period kada zahlađuje, opasnost od zapaljenja se povećava, a posebno kod prvih loženja i ostavljanja vratašaca na pećima otvorenim, zaboravljenim. Plamen se sve više povečava i kao takav odlazi u dimnjak i zagrijava ga do temperature paljenja.
Ako se to, puj,puj, ipak desi, bitno je sačuvati hladnokrvnost i poduzeti slijedeće:
Alarmirati ukućane i susjede da se pazi da iz dimnjaka gorenje ne pređe(leti iz dimnjaka zapaljeno) na susjedne objekte. Paziti da se ne otvore ni donja ni gornja vratašca na dimnjaku. Pustiti da dimnjak izgori i sve 5.
Rečeno je već da ni slučajno ne polijevamo vodom ni dimnjak, ni gorenje u peći.
Kod plinskih peći je to drugačije, ali o tome drugi puta.
Požar ne poznaje granice, nema vjeroispovijed ni narodnost.  :bye: forumaši

joker

Citat: vatrogasac  u Siječanj 26, 2014, 21:27:40
Lozis s drvima centralno pretpostavljam? Dali imas dimnjak od cigle ili dimnjak od gotovih elemenata i dali dimnjak ima jos koji otvor osim ovog gdje je spojenjo centralno?

da sa drvima lozim.dimnjak je schidl fi 200 dimnjak nema vise niti jedam otvor osim tu gdje je pec ubodena i gore gdje ode u nebesa
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

Ivan Borojević

Citat: vatrogasac  u Siječanj 26, 2014, 20:59:52
Jovice obavezno zvat dinjacara cim zavrsi sezona grijanja jer tu smolu treba spalit,drugacije se ne moze ocistit a ta smola je ono sta gori kod pozara dimnjaka a ona je proizvodj stvara se izgaranjem vlaznih drva,znaci obavezno se mora spalit i poslje tog dimnjacar mora cetkom ocistit. I ako imas otvor na dimnjaku ujutro prije nego nalozis pogledaj  ogledalom dimnjak, naravno jednom u 2 tjedna,cisto da vidis prohodnost dimnjaka, eto nadam se da sam ti bar malo pomogo,tu sam naravno za ostala pitanja ako znam naravno...
Hvala na odgovoru vatrogasac ali mislim da cu morat zvati i vatrogasce za svaki slucaj kad dimnjacar bude palio a njihov izlazak je mislim oko 500 kn al bolje i to nego izgorena kuca, zar ne. :hi:

vatrogasac

Citat: joker  u Siječanj 26, 2014, 21:38:04
Citat: vatrogasac  u Siječanj 26, 2014, 21:27:40

da sa drvima lozim.dimnjak je schidl fi 200 dimnjak nema vise niti jedam otvor osim tu gdje je pec ubodena i gore gdje ode u nebesa
To je onda ok sta napravis jer dimnjak je najcisci kad izgori, samo pazi na iskre koje lkete da ne prenesu negdje dalje pozar, tj samo ih pratis dok gori.