Koji motor za moj čamac ?

Autor silure, Veljača 07, 2014, 09:48:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

silure

Da otvorim novu temu koja bi mogla koristiti onima koji se nemogu odluciti ili trebaju savijet....ja se u ovom slucaju bacam u razmisljanje koji bi motor max snage bio idealan za moj camac i kopka me da se ponovim na ljeto...camac limeni ravno dno dupli pod sve 2mm bigovan pojacano dno sa 5 sina duzina 5,15 sirina 120 -155 visina 51 dali bi podnio 40ks volio bih savijet

Kugla

Ja i nisam neki stručnjak, i nemam previše prakse ali po svim informacijama koje sam čitao i pročitao i na forumu od ljudi s više iskustva u plovidbi, vjerujem da je 40 ks previše za taj čamac, ako se ne varam sad imaš 20 ks i pisao si da lijepo ide pa onda ako imaš namjeru kupovati nešto novo 20-25 ks i po meni je to odlično, ako griješim neka me iskusniji moreplovci isprave.

šajzika

a sta bi ti htio ? da ide brze , manje trosi ?
koliko ti ta stara yamaha trosi i koju brzinu postizes s njom , cisto da ljudi dobiju dojam o svemu
Audentes fortuna iuvat

TonyC

Silure , tome nikad kraja !
Svaki motor ti je pre mali , neide dovoljno brzo i puno troši - to se zove zaraza !  :rofl2: 

silure

tonyc  :thumbsup: da imam 25ks kada sam sada sam ide odlicno i vrti se na max okretajima ali sa dvojicom i jos putna 3/4 gasa ajde recimo da sam zadovolja...razmisljam o kabinici i to me pati...a volio bih izvici malo brzu voznju sa manje patnje i manje obrtaja sa 2covijeka...mislim da je ovaj omjer koji imam odlican za jednog samo... potrosnja mi se vrti ajmo reci 10L okruglo volio bih jbg maalo vise sa istom potrosnjom a manje okretaja

maverick

Malo je motora na ruku da se voze s 40 ks...novim tehnologijama to danas i nije tako tesko, no tako veliki motor bez obzira sto bi bio 4t je uvijek veliki potrosac za jednog pecarosa....čamac bi izdrzao bilo sta..pogotovo sto s par ojačanja bitno se moze pojačati ...mada tvoje izgleda sasvim dovoljno jako...tebi treba motor koji ces kasnije moci iskoristiti i za neko drugo plovilo u buducnosti...e sad razmisli sto ce ti kasnije trebati...neki lagani otvoreni aluminijski ili neki s kabinom...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

silure

bacio si me malo u razmisljanje...iako bih i ovdje sravolio kabinu...i sljedeci bi vjerojatno bio ovakvih dimenzija ali vjerojatno alu ili plasticnjak s kabinom...dimenzije mi vece netrebaju od ovog camca...za kabinom patim,kabina opremljena nosi i svoju masu a maverick ti sigurno dobro znas da ce u kabini biti svega i svacega...najvise mi je zao sto sam propustio priliku za selvu35 za koju sam sazno 2 dana poslje kada sam kupio svoj...a imo love a to bi bio cini mi se motor  :ok: za dvoje + kabina...kabina alu bi trebala biti do 6-og mj ako bude sve ok

Darko

onda traži motor od 30ks , s tim ćeš lijepo ići na bilo kojem koritu  :icon_thumright:
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

Svaba

Ok je da stavis 40 KS i da imas potrebnu snagu kad u camcu ima 3 - 4 coveka, ali treba sebe obuzdati i smanjiti gas kad si sam u camcu kako camac ne bi postao snaga bez kontrole (mislim na uglavnom na nagla skretanja )

P.S Kam' su mi se izgubili smajlici, ne vidim ih nigde

silure

motor od 30 je ok iz razloga sto ovi noviji se okrecu na 5500 okr i razlika bi se osijetila a moj 25 stariji tip se  vrti na  max 5000... sto se tice naglih zaokreta itd.. to bas i ne radi...znam da se toga treba paziti pogotovo na rucku... :thumbsup: e sad dali je istina ona mjera 5ks na 100 kg opterecenja.. znaci na 500-600 max kg na vodi bi bilo idealno 30ks+ 5 rezerve koliko sam skuzio to mjerilo pije vodu

maverick

Usaglašenost plovila i konjskih snaga u lijepom omjeru s elisom čine plovilo plovnim, brzim i ekonomičnim i suprotno...Uvijek si moraš kao i u životu posložiti prioritete i ciljeve. A ko je u pitanju kupnja novog motora, danas 30 ks se vrti oko 5000 eura ovisno o brandu i dodoatcima koji idu uz njega....velika stavka je što ćeš sad kupiti motor na ručku...a kasnije vjerojatno na daljinske komande zbog kabine....sad je to neka mala razlika u cijeni a kasnije je cifra od koje boli glava....ne žuriš , dobro odvagneš jer kriteriji se s vremenom mijenjau pa bi trebao razmišljati što narednih godina...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Darko

a i motori za sajam nautike idu gore 4-7% svih proizvođača

Greys

Darko

usklađuju cijene , ulaskom u EU su se mjenjala davanja na motore i cijenici su rađeni po tečaju eura početkom prošle godine , a biće na sajmu popust kao i svake godine  :icon_thumright:

Ervin

Citat: silure  u Veljača 07, 2014, 16:41:50
e sad dali je istina ona mjera 5ks na 100 kg opterecenja..

Čudna mi je ova mera, jel' to neki optimum za max. ekonomičnu vožnju ili...?
Koliko tvoj čamac ima kg ako sa dvojicom nije dovoljno 25KS?

Nikako mi ne ide u glavu taj odnos, moj čamac je skoro 200 kg, plus nas dvojica i oprema 200-250 kg, a klizimo po vodi sa 9.9 KS (Yamaha 2t, serija kao tvoja)!