Paraziti

Autor twister011, Studeni 27, 2012, 21:10:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rajo

Citat: Juzba  u Ožujak 27, 2013, 16:50:13
E, Rajo, vi me zanimate, čisti pa napiši šta je.
Isfiletiran jedan cca 3 kg , od crva ni c .  :icon_king:

dus

očiščen još jedan neznam koji po redu, imao oko 2 kg nema glistice što me veseli   :toothy9:

Mornar Popaj

Nažalost danas sam se duboko razaočarao. Otišao sam na Vuku, između Tordinaca i Gaboša, probati iskopati koju glistu i durbahera. Međutim nakon nekoliko navilaka, ostao sam zaprepašten. Na svakih pola metra, u spoju obale sa vodom, nalazio se barem jedan prokleti crveni parazit, a nekada i dva. Dugački od 15 do 20 cm, odvratni.

Uspio sam pronaći i dva veća durbahera, dvije pijavice i dvadesetak zelenih glisti. Međutim nisam ni sanjao da bi moglo biti toliko parazita u mulju. Pitam se koliko ih ima u koritu rijeke ?Evo par slika...

ovaj je bio najveći, dvostruko duži nego svi ostali

Jednog parazita sam stavio u kantu sa malo vode, u kojoj su se nalazili durbaheri i pijavice. Nakon manje od 10 min se prikrpio durbošu za vrat...Ovaj jadnik se toliko previjao da je sam sebe izgrizao po  leđima...

Nije najbolji snimak, alipovećajte ekran na youtubu da vidite kako se migolje...

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

mossi

Auuu koje sra****e!  :blob8: :blob8: :blob8: :blob8: :blob8: :blob8:

Pa tog onda ima svugde i u svemu.  :help: :help: :help:

dus

a ja u petak čistio još jednog od 3.7 kg i opet čist ko suza !
a sezone 2011 sam našao u dva komada te glistice i nisu bile skroz crvene nego pol crvene a pola bijele, možda se neradi o istoj glisti !  :icon_scratch:

Jožef1

Citat: dus  u Travanj 15, 2013, 18:59:41
a ja u petak čistio još jednog od 3.7 kg i opet čist ko suza !
a sezone 2011 sam našao u dva komada te glistice i nisu bile skroz crvene nego pol crvene a pola bijele, možda se neradi o istoj glisti !  :icon_scratch:

vjerojatno se ne pojavljuju na svim lokacijama ili je netko napravio nešto zločeto  :snorting:kada čiste septičke tko zna gdje ih sve ne prazne i peru  :dontknow:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

twister011

Javi ce se vec Pedja (Alexdja), pa ce postaviti ono sto je nasao na netu. Nije ovaj "nas" ali pripada istoj grupi, nematodama.
Jednostavno ODVRATNO :icon_puke_l:
Cestitao sam vec Tonyu na trudu, ali lepo mi zagorca vece :sad10: Ovako nesto grozno i agresivno skoro nisam video.
Sto je najstrasnije, ovo sranje ocigledno nastavlja svoj zivotni ciklus i van domacina, sto samo moze da pogoduje njegovom opstanku i sirenju.
Pedja, ako je to onaj sto si pronasao, nadji i neki tekst i informacije o njemu.

Mornar Popaj

Mjesto na kome sam kopao je od Dunava udaljeno, vodenim putem cca. 30 km. Međutim, u rijeku Vuku, kada Dunav natiska, uđe dosta somova i štuka, također i u Bobotski kanal. Osobno ću se potruditi i prvom prilikom kopati po bobotskom da vidim dali i tamo ima ove pošasti.

Otkad znam za sebe, još kao klinjo, kopao sam uz vodu i tražio gliste, durbahere i pijavice, međutim ovo je prvi put da sam naišao na ovako nešto. I što je još gore, tih parazita ima u velikom broju. Ovaj kratki snimak koji sam napravio, i tih nekoliko parazita sam iskopao, na potezu malo dužem od metra, a širokom jedva 30 cm. To iznosi manje od pola kvadrata, pa se pitam koliko ih ima u prosjeku na kvadratnom metru mulja.

Žao mi je što to nisam mogao snimiti pa da vidite. Taj parazit dok prelazi preko durbahera kao da je nazubljen sa nekim sićušnim, oku nevidlivim zubcima. U roku od par minuta mu je napravio ranu, kao da sam ga zarezao nožem. Imam osjećaj da je tijelo od parazita kao sićušni lanac od motorne pile, i kad ide preko nečega reže ga kao putar...

Drugo pitanje glasi, čime se hrane i kako opstaju u mulju i zemlji ako nisu na ribi ? Čovjek koji se našao u mojoj blizini nije moga zdravim očima vjerovati. A kaže da su mu već dvije mačke uginule, što ih je hranio sa ribom...Nažalost, iako sam u životu nepopravljivi optimista i kada su u pitanju najteže situacije. Ovo znači samo jedno, totalna dominacija parazita u narednom periodu od 2-3 godine. Nadam se samo da se gamad neće proširiti i na ostale životinje... :nervous:
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Greys

Užas dokle je ovo došlo

alexdja

Pa ja sam samo rekao da mi liči na nematomorphu... :dontknow:

Ako je taj, evo šta ima o njemu, onako na prvu...

Nematomorpha
(sometimes called Gordiacea, and commonly known as horsehair worms or Gordian worms)

http://en.wikipedia.org/wiki/Nematomorpha

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Nematomorpha

Takođe (kao i nematoda) ima raznih...

Video...

Ne znam da li je to taj što je Tony našao i koliko ima veze sa ribama, ali eto...
       Nema više divljeg bučka. :no:

twister011

Pa bolje ista nego nista :thumbsup:. I sa nematodama smo vise sami nagadjali i trazili odgovore, nego sto su to oni od kojih se ocekuje radili :angry4:

Greys

Danas nakon pecanja, jednu ribu smo namjerno ponijeli doma (nemojte nas smatrati krivolovcima), čisto da vidimo o čemu se radi, i nakon svega, gorak okus: bucov je imao parazite. Rijeka Drava, mjesto Belišće. Totalno sam razočaran  :icon_puke_r:

Jožef1

da li je itko kod nas to javio nadležnim tijelima, ministarstvu..., proširi li se ta napast (a širi se) biti ćemo u gabuli  :confused2: Zar se to nije prvo pojavilo u ribama iz Dunava??? a Dunav kakda naraste... :sign19:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

mlb

Crv nije bio u samom mesu nego na crijevima tako da kontam da ga je friško pokupio pošte se još nije uspio  zavući u mišić!! Slojevito smo ga razrezali do rebara ali nismo više ništa našli! Crv je bio malo duži od desetak centimetara i mogu reći da nije baš nepomičan kao što su pisali!

miha

Citat: Jožef1  u Travanj 16, 2013, 17:30:23
da li je itko kod nas to javio nadležnim tijelima, ministarstvu..., proširi li se ta napast (a širi se) biti ćemo u gabuli  :confused2: Zar se to nije prvo pojavilo u ribama iz Dunava??? a Dunav kakda naraste... :sign19:
bilo je govora o tome na slavonskom radiju .ali Dimnjašević se pravi grbav jel taman u to vrijeme je valjalo prodat što više dozvola tako da se o parazitu nije puno pričalo .a to što je rekao kao nema toga kod nas a i nije to ništa posebno nije opasno .