Gliser pušta vodu

Autor podunavac, Veljača 17, 2014, 00:06:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

podunavac

Kao što naslov kaže imam problem koji već dve godine ne znam kako da rešim. Slabo sam se vozikao poslednjih godina pa mi nije stvaralo neki problem ali hteo bih da to rešim.
U pitanju je gliser Elan GT402. Nikada nije udaran ili slično kod mene je već skoro 25 godina, pre 7-8 godina je farban komplet i nije imao problem puštanja vode ni pre toga a ni posle, od tada je retko spuštan u vodu samo leti malo radi skijanja.
Negde prima vodu a ne znam gde, spustim ga u Dunav i posle 5-6 sati primi vodu u dnu pa sigurno 50-60L i naravno odma je teži oseti se u vožnji. Izvadim ga tako iz vode na prikolicu pustim ga da se osuši spolja na suncu i gle čuda nigde ne vlaži ni kap a on pun vode. Ispustim na čep svu vodu i sledeći put kada ga spustim ista priča. Interesantno je što uvek primi sličnu količinu vode i to je to, znači nikada se nije desilo da voda izađe iz duplog patosa. Gledao sam dno više puta, nema ništa, čep je knap na njega ne ulazi, dok se vozim nigde ne baca vodu...
Ako imate neki predlog kako da ustanovim mesto gde ulazi voda ili šta je najbolje da radim bio bih vam veova zahvalan
Buuu, tata se udario čekićem po prstu.
A što ti plačeš kad se on udario?
Pa u početku sam se smejao... :D

mossi

Neka ti neko umesto onog čepa namontira čep sa ventilom.
Naduvaj da ima blagi pritisak.. ne previše, samo malo da ga ne razval pritisak.
Potopi ga i gledaj gde idu mehurići..

Ja nemam pametniju ideju.  :bye: :hi:

podunavac

Uh teško izbušio sam rupu u patosu 50mm prečnik da nadgledam situaciju a i po potrebi izbacim vakum pumpom vodu ako se baš napuni.
Sigurno bi puštao vazduh i po rubovima, ne verujem ja da im je dno baš zatvoreno što bi rekli hermetički.

maverick

Da bi napunio dno za 5-6 sati rupa mora biti vidljiva...mjesta ispod boje sigurno kriju rupu...šarafciger i pokušaj naći dio koji je najmekši...i dio plastike oko rupe je sigurno trul i slabije čvrstoće...njima je najslabija točka na samoj kobilici...od nasukavanja na obalu i slično....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

podunavac

maverick
Po količini vode da trebalo bi da je rupa i da je vidljiva ali gledao sam i ništa nema niti neke naprsline niti rupe dno je kao kamen tvrdo a nije ni jednom nasukan dok je kod mene poslednjih 25godina.
Najčudnije mi je to što kada se napuni dno i izvučem čamac iz vode stavim ga u garažu i može da stoji mesec dana sa tom vodom u njemu a nigde ni da kapne kroz dno.  :uf:
Sutra idem do garaže da izvidim ponovo detaljno pa javljam dal sam našao nešto sumnjivo  :icon_salut:

Alija

Možda je zalomljena plastika prema unutra pa pritisak napravi mjesta za unutra ,a iznutra ga stisne pa brtvi ...nešto kao sistem ŽABA na šlajsevima !
Možda da ga probaš napuniti cijelog kad je vani ..... možda jedino tako procuri malo i pokaže ti gdje .

tole

ili probaj malo nagnut čamac pa ostavit da stoji nagnut, što Alija kaže, možda je potreban određeni pritisak na rupu ili pukotinu da bi pustilo vani, moguće da ti voda koja je unutra uopće ne dođe do rupe kada je čamac ma suhom...

Alija

Pa zato i velim da ga naspe punog...dobit će i dosta pritiska barem da rosi na pukotini,a nema šanse da njie na pukotini

IggY

Probaj ga porinut u vodu i tako ostavi par sati pa ćeš bar znati da li pušta i kad nije pod opterećenjem.

Ivan Borojević

Cito sam na jednom forumu sa mora,isti slucaj kao kod tebe, oni su otkrili da je porozna plastika i vlazi a sa vremenom se napuni, moraces ga sredit komplet izvana. Nebi vjerovali prosle godine dok sam sredjivo brod dok jos nije bila izolirana kabina i stranice, brod stajo u dvoristu, svaki tjedan sam spuzvom kupio 3 litre vode od kondenzacije i izbacivo van, nisam mogo vjerovat.

podunavac

Danas nisam imao vremena da odem i pogledam jer mi ne stoji kući, verovatno ću sutra skoknuti.
Da hteo sam ja da ga napunim vode ali mi je trenutno isključena voda pa ću smisliti nešto.  :takoje:
Možda je neka naprslina sumnjam na zadnji deo čamca tačno tamo gde naležu valjci od prikolice.
Prvo moram da ustanovim gde pušta, kada to budem pronašao konsultovaću se za dalje šta raditi.   :icon_thumright:

podunavac

E evo me ljudi ovako stoje stvari.. Danas sam bio na placu i pregledao ceo čamac odozdole detaljno i nisam uočio naprsline, rupice, ima samo malo jedva ponegde 5-6 mm oštećenja spoljnog-farbe od valjkova sa prikolice i td. Rešio sam da ga napunim vode, pošto mi je na placu voda zatvorena, upalio sam pumpu iz bunara i napunio od prilike 30% dna i gle čuda stade pumpa  :crybaby2:
Čist baksuz !
Rešio sam radim celo dno znam da će biti *ebeno ali šta ću...naći ću vremena i za to...
E sada ono glavno, dno ću čistiti brusilicom i krupnijom šmirglom da bi skinuo sve te slojeve farbe i ko zna čega još, ne znam ni do čega ću da dođem na kraju  :eek: ali kada dođem do toga šta da radim?
Verovatno je najbitnije da nanesem neki prajmer da bi vezao sledeći sloj-farbu...
Neću koristiti farbe protiv algi jer ga držim u vodi najviše jedan dan znači ne spava na Dunavu  :evil6:
Da li da koristim kit sa staklenim vlaknima da mu pregitujem dno ili staklo plastiku da ojačam dno... mada ono je jako danas sam ga čukao.
I koje farbe mogu da koristim a da nisu mnogo skupe jer kao što rekoh puštam ga povremeno u vodu da kažem vikendima...
Hvala

maverick

Na rupe ces naici sigurno...prije ili kasnije...no nemoj brusilicom...koristi šlajfericu..ili tracnu a najbolje rotacionu...jer brusilicom ćes napraviti mnogo neravnina koje ce se kasnije jako vidjeti...rupe..i slicno pokituju epoxy filerom....sve to lijepo izravnas kad se osusi i čamac izvana predjes prajmerom hempelovim dvokomponentnim...bar dva sloja ali tri bi bilo idelano....s tim sto prvi razrijedis malo više da bolje poveze s plastikom....nakon toga lakiraš...mislim da ti jedna kutija od kilograma dostaje za izvana pa tu nemoj zaliti jer te boje koje su bas za plastiku duze traju pogotovo kad vozis na prikolici...dizezs i stalno vadis van
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

garant pušta na zrcalu rupa nije na dnu več je višlja i naravno da neče izcurit voda  :icon_scratch:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

podunavac

maverick*
Odozdole mogu i trebam da ga očistim ali kad već to radim farbao bi ga celog znači i gore.
On je odozgore farban uljanom  bojom a svi znaju koja je katastrofa šmirglanje takvog čamca odozgore ima one neravnine napred-bockice da ne kliza.
Da li su te dvokomponentne farbe na uljanoj ili nitro bazi, ja čuo da su akrilne.. ne znam ni šta spada u akrilne...
Može li samo da se matira i preko toga prajmer i boja dvokomponentna?
Farbao bih kompresorom, osim prajmera njega bi valjkom.
I da mislio sam na šlajfericu sa šmirglom na savitljivoj gumi imam sporu šlajfericu za te stvari.

rj*
Kada sam mu nasuo vodu u dno i naginjao ga ne izlazi nigde ali kada podignem pentu i nagnem ga skroz pozadi dok ne legne ceo na pentu izlazi voda ispod daske na koju leži penta sa spoljne strane...ja sam stavljao tu dasku novu kada sam ga farbao i moguće je samo da pušta na šrafove kojima je pričvršćena penta ali oni nisu toliko nisko, višlji su od nivoa vode prilično.