Neće ovo valjat

Autor Slaven, Studeni 29, 2012, 08:24:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

DIDAPATAK

..limunov sok usporava neke biološke i termičke procese ..pa i time promjene boje povrća koje nakon nekoliko min. na zraku promjeni boju..posivi..gljive,mrkva,ribani peršin,celer i hren...kao i vino i vinski ocat,paradajz usporava raskuhavanje mesa i ribe...ali ne mijenja bitno ukus..
..ako hoćeš malo mediterana u cijeloj priči..limunova korica,ruzmarin,kadulja,bosiljak,bijeli luk,maslinovo uje..ali u jako malim količinama jer slavonska nepca navikla na te intezivne okuse..
.. :baba:

DIDAPATAK

Citat: zvona  u Siječanj 03, 2016, 13:11:22
Ma da..bude vrhunski..a i ovo nije peka vec sače zvono..neznam kako se kod vas kaže..dida papriku i gljive smo otprilike na pola pečenja ubacili..to sa limunom nisam znao..a kako se odrazi okus limuna na ostatak mesa?
..eh..zaboravio..
..zvono,peka,sač,črepnja..samo drugi naziv za pečenje mesa na žaru bez pristupa zraka..neki kažu da nam donijeli Turci ali u osnovi davno prije su ljudi shvatili da je meso slasnije i zasitnije ispod poklopca nego na otvorenoj vatri(kad se većina sokova i ukusa iscijedi)..
..u svakom slučaju..bilo janje ili jagnje ...sa mrkvom ili šargarepom ...nek je dobra ekipa i Bog te veselio  :icon_thumright:
..p.s..od povrća obavezno krumpir i kupus

zvona

Kupus kao salata krompir u peku..vidi dida ovo nije guseno klasična peka..ovo je nešto drukćije..od kovanog lima je..a taj lim je debel nekih 5mm i stane puno više mesa nego u klasicnu peku..bosiljak koristimo i maslinovo ulje limun i koricu..al ružmarin kadulju ne

Darko

peka može biti gusana ili kovana , ja imam kovanu i na nju sam navikao  :hi:
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

Darko

evo večere za doček nove godine , teletina i svinjetina  :hi:

DIDAPATAK

..prva je bila od pečene gline..i sad se može kupiti ali je ljudi izbjegavaju jer je jako osjetljiva..ja sam izbacio i gusanu iz upotrebe..treba joj manje drva od željezne ali je puno osjetljivija..pogotovo poklopac..
..sad imam nekoliko ali nekako mi je najdraža jedna sa kalajisanom tepsijom..jedino Dara popizdi jer je kirbaj oprati je poslije  :BangHead:
..mala glavica kupusa razrezana na četvrt ne uzima puno mjesta a kod mesa s više mirisa(jaretina,janjetina) a smanji doživljaj..probaj na okretanju staviti i jabuku..

Darko

tu foru sa jabukom sam čuo ali nikako da je isprobam  :uf:

kawasaki

kod nas je rasol onaj sok u buretu od kiselog kupusa.
pe reko mozda tu drzi pa pece.

inace i mi pecemo iz salamure ili neko kaze slanac ili samo meso u soli  :ok:
Brzi od Bolena.

pajdo77

Kawasakijeve definicije rasola i salamure su i kod mene iste :baba:

mlb

Evo malo tobike na repertoaru za promjenu!!  :jede:

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ljuska

DIDAPATAK

..ma stari..pa je češće kraj špahreta nego konobarica  :stripii:

maverick

Citat: ljuska  u Siječanj 06, 2016, 18:18:24
Citat: maverick link=topic=235.msg122002#msg122002
date=1452098769

Ajd napisi neki recept
šta te žena ostavila :rofl2:

A čuna pionirska se ne ostavlja  :stripii: ma za nju sam i trazio recept
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mlb

Fileti (koliko se može izvući) , postupak isti kao i sa smuđem na povrću! Dobro napacati i našpikati i pod foliju!