Muvanje jig udicom

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 15:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dibidus

Citat: alexdja  u Prosinac 08, 2012, 21:56:08

Ovako nešto?

Neka wide gap varijanta na jig glavi...

e to sranje od udice sam naručio preko ebay, i to malo veće, za šeda od 11 cm , izgledaju moćno, al fulanje za fulanjem - izvadim silikonca sav izgreban, dakle izvuko mu iz usta a da se zabila nije, i nakon 5-6 fulanja, sve pobaco u Dunav, da nekom nedam pa i njega ne zajebem

alexdja

Šta misliš da je razlog promašaja?

Loša udica ili ugao ubadanja...?
       Nema više divljeg bučka. :no:

maverick

loša udica jer ima loš kut ubadanja  :icon_thumright:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Dibidus

Aleks kad sam je vidio na netu, odmah mi se svidila ta udica, al mislim da je ona više za bassa napravljena jer on ima drugačija usta i drugačije usisava mamac nego smuđ, no u praksi na Dunavu se ta udica pokazala lošom, barem za moj način ribolova.

alexdja

To sam i pomislio...

Ne znam da li ima neki oblik koji je kao obična džig udica (da ima normalan ugao i da može klasičan kalup da se koristi), a da smo ima ovaj "stomak" malo širi, poput ovih wide gap (worm) udica...

voja

Dibidus,e super sto si postavio sliku te udice...u principu to je ono sto bi se savrseno uparilo sa malo ozbiljnijom deverikicom,platikom,crvenperkom,samo malo kao sto je dus rekao,otvoriti za koji stepen prvu krivinu iza kontra kuke.
Sve pod uslovom da udica nije kilava,mekana.
Jel koristi neko od vas one 570H u vecem broju od 6/0 interesuje me duzina onog kratkog dela jig udice gde je okce...zbog kalupa pitam?

alexdja

Vojo, ja sam stavio sliku misleći da tako nešto tražiš(mo)...

Nego Dibidus kaže da ih je koristio i da ne valjaju (puno promašaja), verovatno nalivena glava na klasičnu worm udicu...

Mislio sam da nađemo nešto tog tipa ali sa boljim uglom vrha u odnosu na težište glave...

Ovako nešto možda, kad bi bilo veće? (na slici je neka matzuo 1/0)

TopMix

Citat: maverick  u Prosinac 08, 2012, 23:24:34
Citat: TopMix  u Prosinac 08, 2012, 18:41:48
Dus, kakva su ti iskustva u muvanju sa krupnijim mamcima, u kategoriji deverika ko shaka?

meni losa...na dravi tesko s tolikom deverikom uvatiti ribu koja to moze progutati....
Maverick, ja polazim od logike da ako se na muvanje sa kederom u 90% slucajeva zalecu sitni smudjevi, uglavnom ispod mere, zasto ne probati selektovati krupniju ribu na taj nacin. Ajd, ne mora bas deverika ko saka (tu bi se pre zaleteo som nego smudj). al nesto veci mamac od obicnog kedera ... Mada, ova prica tesko da bi isla na sistem sa jig udicom...

maverick

nisam najveci strucnjak i muvanje mi je vise manje experimentalno kad s njim pokusam utvrditi da li nesto grijesim po pitanju prezentacije, vibre ili dekora s gumom...s vremena na vrijeme bacam i vece deverikice...ali bez uspjeha...da selektiram tako sto manji ne udari a veceg nema...mada prosle godine smo fino lovili i velike na normalnog kedera...mislim da je zrinko uhvatio bas jednog debelog..zenka i pustio je...toktiz je lovio ...jbg..ali sigurno 3-4 kg komadi..ja takodjer...meni je na muvanje najveci oko 5.5-6 kg....ali sve to je povezeano s mjestima gdje ga nadjes i onda ce i on uzeti...mislim na krupnijeg smudja
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

TopMix

U stvari, to sa velicinom kedera je relativna stvar i u zavisnosti je, izmedju ostalog, i od bogatstva terena. Verovatno bi i ja ove godine imao vise krupnih smudjeva na muvanje da nam je smudjevska populacija bar upola brojna i gabaritna kao sto je na vasim bozanstvenim terenima.

Dibidus

Znam jednog momka tu iz okolice VK, taj umjesto kedera "muva" sa filetom od bucova, i taj filet bude po 15 cm dugačak, ehh za njega pouzdano znam da lovi krupne smudjeve, bemli ga,ne znam kako mu izgleda montaža, al da je uspješan - jeste ! 

maverick

mnogi tako love, klasicno pa povlacenje k sebi..i to nazivaju muvanjem...ista prica s kederom ili filetom

Dibidus

ne kužim se u to, al znam da mi pokupi svakog bucova kojeg ulovim, a ti fileti koje on pravi, pa to je 10-15 deka mesa, to su komadine i ne odvaja kožu !

maverick

kum je prije pecao tako..on je majstor za te stvari

dus

pretežno po zimi volim stavit večeg kedera jer je gladan i pakuje sve živo, veličina šnajdera je da mi stane na udicu br6 šnajder cca 17-18cm ,po zimi velikog kedera uzima i manji smuđ što vidim po zubima , dok po ljetu sam največe smuđeve dobijao na maxi kedera . nebi htjeo ništa definirat jer je bilo dana kad sam u kantici imao razne veličine kedera pa lovio samo male smuđeve. sigurno je da će se veći smuđ prije pokreniti za kederom od 15 cm nego za kederom od 5cm.