Savjeti za kupnju prvog plovila

Autor maverick, Travanj 15, 2014, 21:17:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

alex7777

pa ajmo rec to sam mislio ako je zadnja glava vislja onda i stranica ima smisla bit vislja glupo je radit camac 40cm i zadnja glava 50 i kusur treba onda imas zadnju glavu kao spomen plocu  :stripii: e sad dal je peta išta nize nebi znao eto maw zna imo je  :ok:

Žorž

Za more je duga noga u principu neophodna,da bi čamac i po valovima imao zdravu vodu,na reci može i jedno i drugo,zavisi iskljuçivo od tipa čamca i visine zrcala na njemu  :baba:

dac

Čamaci, original,tvornički imaju jednako ili urezano zrcalo u odnosu na stranice,znači trebalo bi prepravljat,podizati...?     :uf:

Rap

Urezano ako misliš na mjesto gdje ide motor  :icon_scratch:
A ti za svaki pojedinačno radiš korekciju na šarafu ili pak i urezivati

mata postar

Rap

Ja se ne uklapam u ovu temu jer sam plovilo već imao a za drugu temu još nisam spreman  :icon_thumright:

rj

postoje plovila koja su predviđena za vanbrotske motore ...
kratka noga
duga noga
ultra duga noga
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

dac

Ovdje je u pitanju konkretan čamac-Drava 435 od proizvođača Bilje-marine i Jamaha 6 KS duga noga,ide li to zajedno na rijeci ili se nešto mora dorađivati, podizati,ubacivati neki dodatni nosač za motor...?  :dontknow:
Gubi li motor na snazi,potrošnji,čamac na plovnim sposobnostima....?

maverick

Montira se na sedlo...sedlo kosta 200 kuna
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dac

Kako izgleda to "sedlo"...?
Ako ta nadogradnja na zadnjoj dasci izgleda ovako nekako...

...to dosta nezgrapno djeluje,malo povisoko,doduše i ovaj čamac,čini se, ima niže stranice.Može li se to izvesti estetski na ljepši način...?
Kako to povišenje djeluje na krmu,treba li je ojačavati dodatno,koje se sile tu javljaju,nije li to opasno...
Ima li tu bojazni da će se to izvaliti...?
Ili to sve važi samo za jače vanbrodske motore...?   :sha:

baka

Za lamu ti to nije ni potrebno, a za veće motore to sedlo se pravi od aluminija ili prokroma i uopće ne izgleda loše. Ili, to je najbolja opcija, promijeniti cijelu špiglu čamca za dugu nogu, to sam ja 'jako pametan' :uf: pravio i samo ću reći, nikad više.
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

Mozda i moze

Pozdrav svima na forumu.
Nakon nekog vremena možda je došla  odluka o kupovini nekakvog čamca ili brodice.
Kao sto je to već Maverick napisao u uvodnom postu , sve svakako stoji pa bih volio još malo savjeta od vas iskusnijih nautičara….

Kupio bih prvo plovilo.
Namjena plovila bila bi za pecanje i za povremene izlete s tročlanom obitelji…
Plovilo bi se po Dunavu i Dravi. (možda, ali samo možda ga potegnuti do mora – ni u kojem slučaju nije prioritet kod odabira)
Čamac bi bio stalno na prikolici i spuštao bi se u vodu kod svakog korištenja…
Imam mnogo nedoumica sto uopće tražiti i dali je uopće moguće nešto normalnije kupiti u budgetu kojim sam ograničen.
Gledao sam oglase po moru i uvijek  zapnem za pasare, istranke s kabinom…  5 m
Volio bih savjete od vas  za sljedeće.
Dali brodica s kabinom? Prednosti / nedostatci
Gliser?
Fisherman?
Gumenjak (ali do 5 m jer je sve iznad preskupo )
Gaz brodice?
Stabilnost?
Minimalna snaga motora za Dunav ?
( Nikakva glisiranja me ne zanimaju nego lagana vožnja i uživanje )

Vidio sam da dosta ljudi koji imaju brodice s kabinom prelaze na brodice bez kabine i obratno… Zašto?

Spuštanje čamca / brodice u vodu – dali je to uopće moguće da ne ulaziš u vodu – Ako da na, sto treba pripaziti kod odabira prikolice, odnosno broda.
Ulazak u čamac  ( Pogotovo ovih s kabinom ) – Možda je pitanje smiješno al eto…

Čamci s kabinom mi se cine praktični jer nekakvu osnovnu opremu uvijek ostaviš u brodu i spremna je za korištenje . Nema dodatnog tovarenja u čamac nego samo zakacis na auto i spreman si…

Evo i par slika da potaknem raspravu…

Meni se najpraktičnija čini Arba 490…
Volio bih da netko i kritički pogleda na moj favorit…

Evo mojih „pluseva“

- Kabina – Pribor za ribolov i sitnice uvijek su spremne u brodici. Moguće je staviti kemijsku WC školjku za „ako prišarafi“ . Može se možda i prenoćiti u kabini. Zaštita od kiše…

-Motor novije generacije male snage – Jeftiniji za održavanje i pouzdaniji ( možda sam sada napisao glupost pa bih volio da i o tome netko nešto napise )
-Brodica je pogodna za more pa u slučaju prodaje ima veći „bazen“ potencijalnih kupaca i plovila odavde su im zanimljiva jer nisu u agresivnoj okolini (morska voda)
- Puno suhog prostora za pohranu

„Minusi“ odnosno  „ pitam se“
Dali je prevelika za početnika?
Spuštanje u vodu i vadjenje na prikolicu (težina i manevriranje dok je na vitlu)
Ulazak na brodicu (zbog kabine)
Gaz kod takvog tipa plovila (sprudovi i rukavci na Dunavu)
Stabilnost?

maverick

Mozda prvo i osnovno...s kojim budzetom raspolazes...Kakvo vozilo posjedujes...kuka...da ...ne
Pa dalje...nista bolje neces prodati camac odavde na more...a mucices se s kobilicom i gazom ako ces vecinu vremena provoditi tu preko ljeta
Svaki takav camac od 5 metara uz malo vjezbe dizes i spustas sam bez problema
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Rap

Uzmu ovu Lunu, gumenjak sa slike i sve si riješio a čamac i motor su ko bonbon.

rj

RODE SVE SI POBRKAO ... od 9,9i klasik deplasmanske vožnje do 40ks i glisiranja...
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom