Savjeti za kupnju prvog plovila

Autor maverick, Travanj 15, 2014, 21:17:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

maverick

1. Svako je plovilo kompromis. Pokušajte da napravite onaj pravi. Devet ih je navedeno u nastavku teksta.

2. Vaše će se plovilo obično upotrebljavati za više od jedne aktivnosti?
Budite sigurni da je odabrano plovilo prilagođeno vašoj "primarnoj" aktivnosti.

3. Koliki će broj osoba uobičajeno ploviti na vašem plovilu? Hoće li biti djece?
Što više ljudi namjeravate da ugostite, plovilo bi trebalo biti veće.

4. Gdje i kada ćete upotrebljavati svoje plovilo?
Ne treba Vam plovilo građeno kao da ćete s njim oploviti Cape Horn, ako ćete ga upotrebljavati na mirnim vodama tokom ljeta.

5. Koliko para možete komotno izdvojiti za kupovinu plovila?
Kolika je svota prihvatljiva za vaš budžet za mjesečne izdatke? Plovila ima gotovo za svaki džep. To može biti aluminijumski čamac sa dvocilindričnim vanbrodskim motorom, ili nešto slično što možete priuštiti. Nemojte biti prepotentni pa kupiti nešto što prelazi vaše mogućnosti. Zapamtite da plovilo kupujete za zabavu, a ne da ne zaostanete u standardu za susjedima. Prevelike mjesečne rate, troškovi održavanja i računi za vez nisu baš neka zabava.

6. Kupiti novo ili polovno, pitanje je sada?
Novo plovilo košta više, ali (skoro) sve radi i za sve bi trebala da važi garancija. Za isti novac možete kupiti nešto veće polovno plovilo, ali će troškovi održavanja i popravaka biti veći. Razmislite o svojoj stručnosti i vlastitim sposobnostima, pa će vam se odgovor nametnuti sam po sebi.
Većina procjenitelja ne daje komentar za motor, pa Vam za to treba mehaničar kome vjerujete. Takođe postoje mnoge stvari koje ni on ne može jednostavno provjeriti, razmislite o tome da zatražite dodatnu garanciju na motor. Ako prodavac o tome ne želi da razgovara, i to je nekakva poruka o pravom stanju motora.

7. Koliko motora bi plovilo trebalo imati i kolike snage?
To zavisi od tipa i veličine plovila, i o tome za što vam treba. Mnogi imaju poddimenzionirane motore – čak i oni potpuno novi. To ih čini jeftinijim kod kupovine, manje sposobnim za izglisiravanje – posebno kada je ukrcano puno ljudi – i sporijim. Prije kupovine, ako možete, napravite probnu vožnju da bi bili sigurni da su motori dovoljno snažni za lagan start i za vaše zamišljene aktivnosti. Kod kupovine novog plovila vrlo je pametno isti model uzeti u dnevni ili sedmodnevni čarter, tada ćete najbolje upoznati sve njegove vrline i mane.

8. Koliko ćete vremena provoditi na plovilu pri jednom isplovljavanju? Tri dana? Šest sati?
Razmislite o tome i uverite se da ima dovoljno mesta za boravak, dovoljno velike spremišne prostore za svo vrijeme koje ćete provesti na njemu. Da li ima prostor za WC, za frižider (prijenosni ili fiksni), za hranu, za ribolovnu opremu, odjeću.....

9. Koliko bi plovilo trebalo biti veliko?
Odgovori na gornja pitanja pomoći će vam da odredite najbolju veličinu za sebe. Ali nemojte samo uspoređivati podatke brodogradilišta, sami provjerite koliko plovilo ima stvarno mjesta. Brodograditelji različito mjere dužine svojih plovila, neki u obzir uzimaju pramčani kosnik i pridodanu krmenu platformu. Plovilo od 30 stopa kod jednog brodogradilišta može biti plovilo od 27 stopa kod drugog. Kod jedrilica ali i drugih deplasmanskih plovila osnovna stvar je dužina vodene linije, što je ona duža plovilo ima veću teoretsku brzinu. Širina je takođe važna. Sa njom dobijate na stabilnosti, većem prostoru ali i manjoj brzini. Prevelika širina onemogućuje vuču na prikolici bez posebne dozvole. Provjerite.

10. Koja je vaša izlazna strategija?
Ovo vam je prvo plovilo. Ako odaberete mudro i uživate u iskustvu, moglo bi biti prvo od mnogih. Nakon jedne ili dve sezone na svom prvom plovilu, znaćete da li ste napravili ispravne kompromise. Ako niste, zato postoji tržište polovnih plovila. Ako plovilo nije opravdalo sva vaša očekivanja, pokušajte biti sigurni da će plovilo koje ste kupili mnogi poželjeti uz cijenu koju komotno možete zatražiti.
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

grga

odlično i potpuno točno  :takoje: ,samo se mnogi toga nismo držali pa smo školicu plaćali  :uf:

silure

maverick

Vidim mnogi me pitaju svasta...a nadjoh zanimljivo napisano pa da podjelim s vama....vidim da vecina nesto zeli pa kad i dodje do toga ne zna sta bi s tim...neki nisu u mogucnosti zbog novca, neki nisu zbog vremena a u startu su prevareni i nemaju novca da saniraju probleme koje su kupili zajedno s plovilom....
Tko god nesto kupuje treba se prvo raspitati , povesti nekog tko se vise razumije....dosta dobijem privatnih poruka gdje ljudi pitaju za ovaj motor ili za onaj camac a na kraju vidim da ipak naprave drukcije nego im je savjetovano....
Lako je jos onim koji su vični rukama pa ce nesto odraditi sami....ali pocesto bude da utrose materijal za bez veze....ali bar se trude....gledam one čamce na Dravi....žali boze novaca a nisu provozani mjesecima....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DIDAPATAK

.. :red_indian:... :notworthy:
..nadam se da sam dobar učenik :sha: :uf:
..sad ozbiljno..situacija je takva kakva je..oči su velike a....ipak u nekom kompromisu se možemo pronaći..
..za početak makar jedno novo(ili čamac ili motor) a drugo da se posluži sa najmanjim gubitkom za godinu ,dvije..bitno je biti na vodi, skupljati iskustva i uživati..život je kratak,he,he..
..i u najljepšoj pjesmi kažu..nije sretan ko puno ima..sretan je onaj tko malo treba...
... :hi:

mongol

dobio sam tomosa 4 pa razmisljam o kupnji polovnog čikla ali neznam dali je to slab motor za 5 metarski čikl

silure

Nije slab ja sam imao taj pmjer na dunavu...gura ali nemoj puno ocekivati

maverick

Tomasaki gura i 7 metara bez problema....

silure

Ma tomi sve gura...camac metalni kraj moga 6m radjen od 4 i 5mm lima tezi 600kg i gura ga tomi 4.5

duskok

Treba se prvo dobro raspitati kod iskusnijih kolega, pa onda svesti izbor na nekolicinu i naravno, sve to prilagoditi budžetu ( koliko je to moguće, jel ) i . . . to je to. Ja sam se na svom primeru naučio, tj. opekao, misleći da, kao i dosta njih, nešto znam, pa sam kupio čamac i motor . . . Bio sam ubeđen da ako uzmem bilo kakav čamac, makar i lošiji, nedostatke mogu nadoknaditi jačim motorom, i naravno, debelo sam se prevario . . . i zarekao se da se više nikad neću zeznuti, pa sam išao, pitao, video, probao, merio, sekao, na kraju kupio drugo i sad sam više nego zadovoljan . . . ali je pre toga bilo mnoooogo pokušaja ispravke i rešavanja problema, gubljenja živaca, pa kad sam posle pola godine zaključio da bi svako i najmanje ulaganje bilo bacanje novca, trebalo je prodati sve to, izgubiti na tome, pa onda nekako navući još para za novo . . . no, sve u svemu, savet kolegama koji prvi put kupuju, pitajte, pogledajte, zamolite, probajte, uvek će biti nekog ko će dati dobronamerni savet, da ne lutate, ne trpite posledice lošeg izbora i ne gubite živce . . . bla, bla, raspisah se ja . . .

maverick

A najbolje je da se kod nekog isprobas čamac koji zelis kupiti...i uvijek to ides s nekim tko se malo razumije

mongol

Neznam nikog ko ima drveni čikl pa ako ima neko ko se kuzi slobodno neka se javi ja dolazim ponjega odemo pogledat camac pa na par piva da se ispricamo

maverick

Imas kod nas u Josipovcu xy čiklova...i Kugla ima jedan i siguran sam da nije problem da pogledas i provozas se malo...posalji mu pp...a malo se raspitaj po Aljmasu i tim destinacijama uvijek se nešto prodaje u rangu 150-200 eura...a imaš i onog tompora na njuskalu...i on je iz Josipovca samo ne znam kako se ponasa s malim motorom a i trebaju me neke popravke...

maverick