Suzuki DF20 EFI Lean Burn

Autor maverick, Travanj 21, 2014, 21:24:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Prvi motori u klasi sa EFI sustavom ubrizgavanja goriva. Zašto baš EFI?!Da li mali motori doista troše toliko puno goriva da nam je potreban EFI?!Iako je gorivo svakim danom sve skuplje i iako novi Suzukiji 15&20 troše 25-30% goriva manje od svojih prethodnika, što je izvrsno, odgovor je ipak ”ne”! Uz uštedu koju ovi motori ostvaruju, prave dobre vijesti koje donose ovi motori ipak su malo sakrivene. Nebrojeno puta bili smo svjedoci neumornog potezanja konopca za startanje motora koji nikako da upali…upravo je to jedna od prednosti Suzukijevih EFI 15&20 modela. Elektronsko ubrizgavanje goriva, odnosno injektori u svakom trenutku osiguravaju sigurno i lagano startanje motora, bez obzira da li je toplo ili hladno ili pak motor nije radio mjesec dana. Dodatno k tome, ovi mališani opremljeni su i dekompresijskom funkcijom kod povlačenja konopca za paljenje koja prema Suzukiju smanjuje napor povlačenja za 20%.

EFI je kod četverotaktnih motora ”zastao” na 40 konjskih snaga kod Honde, 30 kod Yamahe i 25 kod Mercurya. Budući da su motori klase 15 i 20 konjskih snaga još uvijek prijenosni, na njih nije imalo smisla ugrađivati EFI jer mu je potrebna baterija odnosno akumulator pa takvi motori više baš i nisu pogodni za premještanje ili skidanje sa plovila. No Suzukijevi inženjeri doskočili su i tome te dizajnirali EFI motor kojem nije potreban akumulator! Dakle, iako EFI, ovi su motori i dalje u potpunosti prenosivi, potrebno ih je samo pričvrstiti na krmeno zrcalo i potegnuti konop startera! Naravno, ukoliko možete nositi 44 kilograma koliko teži Suzuki DF20 sa kratkom osovinom. Kad je riječ o težini, Suzuki je ponovo nadmašio konkurenciju i postavio nova mjerila po pitanju težine, što je pravo postignuće ako se uzmu u obzir dodatne komponente potrebne za EFI sustav i zapremina od 327ccm.

Naravno, ovi motori dostupni su i sa električnim startom, a upravo tu verziju imali smo prilike isprobati na Metalplastovoj Adriji 590. Prilikom testiranja Suzuki je radio vrlo mirno i uglađeno sa nešto izraženijom bukom iznad 4500 okretaja. Iako je Adria 590 opremljena spojlerima, težina od gotovo 1000 kg ipak je previše za motor od 20 konja koji na ovakvom plovilu ne može dati ono najbolje od sebe. Prema tome, spoj Suzuki 20&Adria 590 pomalo je nesretna kombinacija iz razloga što je postignute brzine moguće ostvariti i sa 9.9 konjskih snaga, čijom bi nabavkom i troškovi paketa bili prihvatljiviji. Sa druge strane, tko želi baš ovakvo plovilo i ne želi se odreći kojeg čvora brzine neka pričeka Suzuki DF25 koji će uskoro biti dostupan ili Suzuki DF30. Mjerenja potrošnje goriva izvršena su sa Suzuki SMIS instrumentima, a podatke o potrošnji i postignutoj brzini pogledajte u priloženoj tablici. Sve dodatne informacije o Suzuki motorima možete dobiti kod zastupnika i distributera

Broj okr.    Brzina čvorova (kt)    Potrošnja lit./sat

l/NM
850    1,3    0,3    0,23
1500    2,2    0,5    0,22
2150    3,4    0,7    0,2
2550    4,3    1    0,23
2950    5    1,4    0,28
3450    5,5    2    0,36
4000    6,2    2,6    0,42
4500    6,5    3,1    0,47
5000    6,7    4,4    0,65
5500    7,1    5,6    0,79
5750    7,5    6,6    0,88
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

maverick

Da malo pojasnim iako ni meni sve nije jasno...ali ajmo redom...nakon 2 t motora dobili smo 4t motore...onda su 4t dobili direktno ubrizgavanje...kod mercurija poznato kao EFI...a jedna mala nepoznanica da je suzuki prvi uveo direktno ubrizgavanje jos daleke 1996 na motorima 60 i 70 ks....sad je ljestvica podigunta na jos veci nivo s pricom koja se zove Lean Burn a ukratko to bi trebalo biti slijedece

Suzuki LEAN BURN - Vrhunska štednja goriva. Sistem elektronskog ubrizgavanja goriva koji radi bez akumu-latora “battery-less” nudi mogućnost upotrebe Suzuki “Lean Burn” sistema. Suzuki Lean Burn sistem, je inteligentan sistem koji stalno nadzire rad svih parametara motora te opterećenje motora i uvjete vožnje kako bi predvidio koja najmanja količina goriva je potrebna za rad bez gubitka performansi. Ovaj sistem osigurava izvanredne rezultate u potrošnji goriva u svim režimima rada motora, do 15% manja potrošnja u usporedbi sa starim DF25
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

grga

da malo osvježimo temu ponovio sam se u ovaj motor od našeg kolege s foruma pa ću napisati utiske  o potrošnji i ostalom ubrzo kad se počnem  vozikat  inače ovo mi je prvi sukac u ergeli ....

ibro dirka

Starom je bio preporod kad ga je kupio. Samo što se nakon prebacivanja sa T18 nije mogao odviknuti da svaki puta nosi 20 litara mješavine na čamac pa ječl često dolazio kući iznenađen. Zamisli zadnji put sam išao tamo i tamo, vratio se i danas kad sam išao uzmem goriva da usipam a ono uđem u čamac ubacim sve izvadim rezervoar otvorim kad ono pola rezervoara ostalo a taj je 12 litara a na tomosu je bio 20 i uvijek spreman za nadosipavanje. Bio je dosta skeptičan u početku dok se nije naviknuo. Baš me zanimaju utisci kolege Grge i nadam se da će biti zadovoljan i da će ga dugo i ekonomično služiti. Meni je još uvijek žao što mi financijska situacija nije bolja jer bih ga ja kupio od starog da sam mogao. Motor je milina. Samo mislim da na Orašju nije bio skroz dobro podešen...

grga

mislim da je u pitanju bila dubina na kojoj je bio jer ti tata kaže da je imao jako vekiku  krijestu iza bez obzira na podešavanje trima motora

ibro dirka

Moguće da je dubina u pitanju...to su sada tvoje slatke brige...

maverick

Odličan motorin, susjed ga vec ima poduze vrijeme i ima popriličan broj sati s njim, izrazito je zadovoljan... :ok:

Bole123

maverick

Rap

maverick

Gospodin đuroos je kupio shark i veci motor, tako da mu je ovaj postao višak, Inace đuro je otac ovog finog momka nama znanog kao ibro  :uf:

Rap

ohoho,bit će vas sa šarkovima lijep broj  :ok:

maverick

A ne znam, baka bi to bolje znao...preko pedesetak ih ima samo u luci...

baka

Citat: maverick  u Ožujak 29, 2016, 20:43:36
Gospodin đuroos je kupio shark i veci motor, tako da mu je ovaj postao višak, Inace đuro je otac ovog finog momka nama znanog kao ibro  :uf:

Ðuro je super prošao, samo ga mora također malo sređivati. Jbga, takvi su to čamci. :stripii:
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

Rap

Ispada da tko god prodaje šarka popuši  :icon_biggrin:  a tko ga kupi super je prošao  :uf:

:stripii: