Ribe pamte duže od sedam sekundi

Autor maverick, Srpanj 09, 2014, 20:20:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Naučnici su testirali slatkovodnu ribu kako bi proverili može li se vratiti na mesto gde je pre dve nedelje pronašla hranu. I riba je uspela.

Mit o tome da ribice pamte samo sedam sekundi, možda ipak nije istina.

Naučnici su testirali slatkovodnu ribu kako bi provjerili da li će uspjeti da se vrati na mjesto gde je ranije pronašla hranu.

Tokom prva tri dana eksperimenta naučili su ribu da dođe u područje gdje je hrana. Zatim su je premjestili iz akvarijuma i vratili je 12 dana kasnije. Pustili su je da se ovoga puta sama snađe.

I riba je uspjela. Iako je prošlo 15 dana od kada je prvi put ušla u akvarijum, riba je uspjela da pronađe hranu. Time su dokazali da ribe pamte duže nego što se vjerovalo.

Izvor: www.novimagazin.rs
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Jožef1

Ovo je fascinantno  :ok: To znači preživljavanje. Udica- borba za život- po tomu i to pamte  :takoje: Znači, neka se ne čudimo, kada se riba "otrese" udice  :thumbsup:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

zvona

Da..ali i ispada da ce npr šaran izbjegavat vaše hranilište jer se ubo na udicu i borio za život..dok opet znalo se puno puta desit da uhvatiš ribu sa udicom u ustima..npr luda štuka ona iako ima vobler ili šed u ustima ona leti da uzme mamac..i pitanje dali biljojedi imaju isto razvijen mozak kao predatori

Jožef1

Neće riba izbjegavati hranilište, konkretno šaran jer nagon preživljavanja (glad) jači je od straha (udice)  :hi: Riba koja je uhvaćena više puta, dali je vračena ili se oslobodila udice nije bitno, radilo se o predatorima ili ne, uvijek će iznova doći na hranilište, možda sa više opreza.
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

maverick

U vodi ne raste kukuruz ali ako ga bacamo dovoljno dugo na jedno mjesto riba tu dolazi i zadrzava se na tom mjestu i jede taj kukuruz...znači da pamti....jer kasnije pojede i taj kukuruz na udici...da ne pricamo o boilama
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

silure

U ovom istrazivanju koliko sam skuzio riba se vratila na hraniliste sa hranom...no bi li se vratila na to mijesto da hrane nije bilo...da li je koristila samo osijetila za hranom... Cini mi se dosta amaterski istrazeno

durmy

Štuka, saran nakon sto se ubode na udicu vrlo brzo uzimaju isti mamac dok je kod smuđa druga priča ako se ubode na udicu tesko da ce napasti isti mamac nakon par minuta...barem ja imam takva iskustva

Miro

Za smudja sam negdje procitao da ako ga puštate da to napravite dalje jer zna uzbuniti jato na toj lokaciji.
Također za buku - da se veci smudjevi duze ne vracaju na lokaciju koja im je sumljiva a mlađima treba manje vremena da ponovno dodju ako ste naprimjer odvalili neku kamenčinu ili slično...

joker

ja sam jednom prilikom dok sam se spuštao na lokaciju dobrano oprčio i skoturao par kamenčuga u vodu i to je zarondalo u pm ali svejedno sam uhvatio dva jako lijepa smuđa.a oko mostova je največa buka pa se svejedno riba tamo zadržava.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

maverick

Citat: durmy  u Srpanj 10, 2014, 00:54:38
Štuka, saran nakon sto se ubode na udicu vrlo brzo uzimaju isti mamac dok je kod smuđa druga priča ako se ubode na udicu tesko da ce napasti isti mamac nakon par minuta...barem ja imam takva iskustva

Mi imamo uzrečicu nakon udarca a kad ne izvadimo smuđa van: Ako je pravi ponoviće......i ponovi u kratkom vremenu počesto....

silure

Sve u svemu riba pamti dulje to stoji...primjerice somce zna zivjeti u rupi pod obalom...izlazi se hraniti nocu i zna napraviti dobru rutu u potrazi za pljenom u doba kada je aktivan...lutajuci cijelu noc pred zoru se vraca u svoju rupu...i sigurno je da pamte duze...a sto se tice otkacivanja sa udice zasto tako krace pamte...ili su neoprezni ili kako shvacaju tu nasu udicu kao zamku to neznam...

silure

Vjerojatno kada vide nas.vide prijetnju od koje mogu pobijeci..a kada probaju mamac sa udicom tada im je udica neprijatelj i ako uspiju se spasiti od mamca s udico najvjerojatnije da ce sa istim mamcem biti puno spretniji a nama je posao onda dobro sakriti udicu jer sljedeci puta vise inteligentne ribe ce spretno istraziti mamac ...ovdje ne racunamo babuske itd koje nemwju centar za opreznost itd vec razmisljaju zelicem

TopMix

Jedno je vršiti eksperiment u akvarijumu, a nešto sasvim drugo je eksperimentisati u velikim rekama kao što je napr. Dunav, tako da se ti zaključci iz akvarijuma ne mogu ni slučajno primeniti u reci.
Ubedjen sam da je svaki šaran kojeg sam ulovio na reci zapravo naišao na hranjenu poziciju i uzeo mamac zato što ga je odmah prepoznao kao hranu, a ne zato što se, posle izvesnog vremena, vratio na zapamćenu poziciju. Ja moram da znam kuda se on kreće i šta voli da pojede, a ne da se opterećujem time da li će se na hranjenom mestu pojaviti onaj šaran koji je tuda prošao pre tri dana i kome se svidela moja hrana.
Da li grabljivica pred noć prilazi obali zato što "zna" da će se kederi tu pomeriti ili im je to urodjeni instikt koji se aktivira kad krenu u lov i pretražuju široke zone? Ako bi se smudj uvek vraćao na isto mesto da jede, verovatno bi često ostao gladan ...

Slaven

Na divljim vodama tipa Dunav ili Drava mislim da to pamčenje, kakvo god da je, ne utječe toliko na ulove. Primjer su recimo šarani koji se uredno love na velike udice u velikom postotku iz godine u godinu na istu foru.
Na Lapovcu, na primjer, sad kako prolaze godine c&r režima događa se to da je riba, odnosno konkretno šaran, jako izverzirana i oprezna i klasični sistemi ili neka češće upotrebljavana boila daju puno slabije rezultate u odnosu na neke nove dosad nedoživljene cake tipa zig rig na primjer.
Slično bi se događalo i na Dunavu recimo da se neka vrsta ribe pušta nazad, znači ima tu nečeg oko tog pamčenja ili je to samo instinkt za preživljavanje nisam toliko stručan da dam konačni zaključak.
Ono što je netko napiso za smuđa da kad ga vratiš uzbuni ostale, mislim da je to glupost, x puta sam pustio malog i poslje isto lovio kao i prije.

profi012

Ne nih se slozio sa zadnjom recenicom.  A daljina izmedju mesta gde je zagrizao tj.ulovljen i gde je pusten zna da bude 15-20 pa i do 70 metara.