Kobasice , kuleni i slični proizvodi

Autor Rajo, Prosinac 04, 2012, 17:36:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

mossi

Citat: KvacakZu  u Prosinac 06, 2016, 04:45:28
Kaki je to kulen bez bijelog luka ,bijeli luk ,ljuta i slatka paprika do o,8 i sol 1,8 do 2  i gotovo za slavonski kulen,ako je krmača za preradu može i kašikica šečera  :jede:

Mi beli luk stavljamo u kobasice, u kulen ne.  :icon_thumright: :hi:

Kugla

Recepta je stotine i kako kome paše tako radi, kod mene pola ljudi stavlja bijeli luk pola ne, kako tko voli.

kawasaki

Brzi od Bolena.

ps

Citat: Mudri  u Prosinac 06, 2016, 06:49:35
Odlični čvarka kawa.ali ja nekidan probao kod kolege,isti tvoj postupak,samo što je umjesto luka kad je bila gotova mast sipao pivo i 4 velike kašike vegete i isto ih pekao,odlični,puno bolje nego onako obični ,svi koji su probali se oduševili,sasvim druga dimenzija čvaraka....
Susjed, danas probao,još mi žena nije dala da radim sa cijelom količinom, da ne shebem, poslije joj bilo žao. Sasvim druga dimenzija :thumbsup:

mossi

To je kao da praviš pitu od višanja sa kajsijama.  :tongue3:
Čvarci su čvarci i to je to, neko stavi mleko neko ne.
Neko ih napravi sitnije neko krupnije, nekom zagore!  :tongue3:
Sad izmišljanje tople vode .. pivo vegeta, ljute papričice. PICA!  :rofl2:

Mudri

Prika nemaš pojma o čvarkima,trebao bi probat ovo sa vegetom i pivom.......kao što kaže čovjek druga dimenzija....

mossi

mossi

Sve stoji .. oduvek su se mešali raznorazni ukusi na raznim geografskim dužinama i širinama.
Ono što je negde normalno, kod nas nikom ne pada na pamet ni da proba.

Autentični čvarak je nešto što će uvek to i ostati - ČVARAK.

Te fore i pomodarstva, ubacivanje raznih začina u tradicionalna jela, su prolaznog karaktera.
Jeste da to može da "prodje" i da je "druga dimnzija" ali to onda nije to.

Za par godina, 99% će opet praviti čvarak onako kako se pravi vekovima.  :ok:

:hi:

kobac

kako je krenulo, za par godina, prave čvarke ćemo samo gledati na slikama.. :jede:

ps

Prije više od 15g u Erdutu na svinjokolji, za većeru sam jeo s mesom i kompot od breskve (prvi puta). Do tada nisam to mogao ni zamisliti, a sada nam je normalno da uz sve meso jedemo kompot od kruške, breskve... Neke novine na bolje je lako usvojiti.
P.S. Mosi, kada praviš onu svoju pitu od višanja s kajsijama, zovi :stripii: :stripii:

mossi

Tako je kobac, već sad su domaći čvarci misaona imenica, kao i hleb po pekarama.  :BangHead:
Meso je industrija, a čvarci manuela. Odvoj višak mesa, odvoj kožu, iseckaj na komadiće,
topi, mešaj, pazi da ne zagore .. i tako da "radni sat" po kili čvaraka nabija cenu istog proizvoda.
Nema veze što se usput dobija: čvarak, mast i droždina. Mora se naplatiti rad triput!  :BangHead:

PS, Inače tu "foru" u zameni nezamenjivoga je ispričao moj brat kako njegova majka,
a moja pokojna strina pravi pitu od višanja. Da da .. u početku je recept isti ili sa minimalnim izmenama,
da bi na kraju višnje zamenila kajsijama..  :tongue3: :rofl2: :rofl2: I to ispriča pred majkom za vreme nedeljnog ručka.
Mal nisam pao pod sto od smeha.  :stripii:

raso

Hunter

skinijo si sliku sa neta pa sad kacis!ne lazi ovaj napaceni narod!

kawasaki

Brzi od Bolena.

nekinho

Ma nije. Fotić mu radi crne okvire....  :uf: :stripii: