Stvarne ovlasti inspektora za ribarstvo

Autor šime, Rujan 23, 2014, 08:42:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šime

Ponukan nekim događanjima u svezi vršenja kontrole ulova,od strane ribočuvarske službe i inspektora za ribarstvo, evo da otvorimo novu temu.Zapravo, nekoliko pecaroša imalo je čak i neugodnih situacija u svezi kontrole ulova na vodi, naime zahtijevali su da ulaze u čamac, tražili otvaranje prtljažnika automobila i to sve onako bez osnove(vrsta zlostavljanja javnih službi). E sad da bi bilo malo jasnije članak 68d ZAKONA O SLATKOVODNOM RIBARSTVU, inspekor ima ovlasti oduzeti i zapečatiti vaše plovilo (?),ako postoji opravdana sumnja (a šta ako nije opravdana i ustanovi da niste kršili zakon)

maverick

Pa reci cu ti iz prve ruke...situacija je ista kao s policijom...opravdana sumnja je zastita takvih sluzbenika....u konkretno ovom ili slicnom slucaju plovilo ili automobil ili neko trece sredstvo se vraca kad sve zavrsi....u slucaju da nisi kriv...bez ikakve naknade...lezarine ili cuvanja u neadekvatnim uvjetima....kolegi su oduzeli plovilo bez nekih vecih razloga....stajalo je skoro godinu vezano uz obalu...počesto pun vode...motor nakon toga je bio za ozbiljan popravak i sve to bez ikakve nadoknade stete...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

U vozilo nesmije ući bez pratnje policije i bez naloga (sudskog)

raso

Ući u vozilo, otvoriti prtljažnik, odnosno izvršiti pretres vozila, ne može ni policija bez sudskog naloga. Poznat je način policije da to napravi bez naloga -  Kontrola opreme, prva pomoć, trokut i sl.

maverick

Ima tu kolega koji ima je to zanimanje...ali naravno da imaju pravo...sta mislis kad bi policija zaustavila vozilo na cesti pa onda nazvala sudca da donese nalog...ne bi pretresli ni jedno vozilo ni jedno plovilo u godini dana...
Kod nas malo mislim zbrke unose policajci na Dunavu...koji su granična polcija a ujedno su preuzeli i kontrolu pecaroša...oni vjerojatno mogu sta hoce jer su na granici...nemoram ni reci da dolaskom Šengena to ce sve biti puno gore po nas pecaroše....Mada griješio bih dušu kad bih rekao da su nekorektni ili da su česti incidenti na potezu Kopačkog rita....ljudi rade svoj posao...pregledaju...i odu...često je to samo pozdrav u prolazu jer se poznamo...
Nedoumica ostaje što smije ribočuvar na rijeci Dravi koji dolazi s plovilom do plovila i što smije ribočuvar koji dolazi obalom do usidrenog plovila uz obalu...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Jožef1

Treba razlučiti dvije situacije. kada policija vrši pregled vozila na otvorenim cestama, te kada iz neke visine (jer imam pravo-ja sam policajac...) maltretiraju ribiće u sred šume. To je slično ako ti želi ući u kuću a navodi "opravdanu sumnju", ma neće mi ući u kuću, niti u čamac  :no: Za "opravdanu sumnju" treba imati sudski nalog- basta, završena priča  :hi:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

rj

Citat: maverick  u Rujan 23, 2014, 09:54:21
Ima tu kolega koji ima je to zanimanje...ali naravno da imaju pravo...sta mislis kad bi policija zaustavila vozilo na cesti pa onda nazvala sudca da donese nalog...ne bi pretresli ni jedno vozilo ni jedno plovilo u godini dana...
Kod nas malo mislim zbrke unose policajci na Dunavu...koji su granična polcija a ujedno su preuzeli i kontrolu pecaroša...oni vjerojatno mogu sta hoce jer su na granici...nemoram ni reci da dolaskom Šengena to ce sve biti puno gore po nas pecaroše....Mada griješio bih dušu kad bih rekao da su nekorektni ili da su česti incidenti na potezu Kopačkog rita....ljudi rade svoj posao...pregledaju...i odu...često je to samo pozdrav u prolazu jer se poznamo...
Nedoumica ostaje što smije ribočuvar na rijeci Dravi koji dolazi s plovilom do plovila i što smije ribočuvar koji dolazi obalom do usidrenog plovila uz obalu...

neznam da je baš sve tako....guranje ruke u ruksak je pretres za to treba nalog....za ulazak u plovilo treba nalog...
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

raso

Zaustavi mog brata policija prije par godina kod Plodina i priličito bahato nastupe, uz odrešiti ton - otvorite prtljažnik. Kako je i moj brat bio prilično nadrhan, a uz sve to je i pravnik, mrtav ladan im je odgovorio - može, dajte nalog. Kaže njemu policajac - dobiti ću ja nalog ali i tebi ću složiti kaznu da ti će prisjesti nalog . Kako je moj brat tvrdoglav, inzistirao je na nalogu, koji policajac ni nakon 2 sata nije dobio jer je dežurni sudac odbio izdati nalog. Nakon 2 sata zadržavanja, i dolaska bratovog odvjetnika uz prijetnje tužbom za ne osnovano zadržavanje, policajac je podvio rep uz molbu da se sve zaboravi, jer bi mogao imati problema na poslu.

maverick

A ne znam tocno ni ja...čitam po netu i vidim da je bitna razlika izmedju pregleda i pretrage...a sta mu to dodje ima da se raspitamo...a o ribocuvarima ne bi  :stripii:

Miro

Mislim da je pretraga kad imaju opravdanu sumnju ili nalog...a pregled...ma tu ima gomila nejasnoca i rupa u zakonu...a i mnogi su se tako izvukli na osnovu toga sto je pretres raden bez naloga...ne priznato na sudu

Jožef1

Ribočuvare treba poštivati - mislim na one koji su čestiti, fer i uredno odrađuju svoj posao  :ok: Na žalost ima i drugačijih sorti....

mossi

Citat: rj  u Rujan 23, 2014, 11:03:18
neznam da je baš sve tako....guranje ruke u ruksak je pretres za to treba nalog....za ulazak u plovilo treba nalog...

Sve to stoji, ali ako se vratimo na onu priču o "zapleni" plovila do obavljanja postupka..
Ipak se više isplati dati da se plovilo pregleda, OSIM .. ako i samim pregledom ima se problem...  :tongue3:

U svakom slučaju ne teba biti drzak, a ako oni budu drski i bahati onda probati ostati uljudan i
nakon obavljenog "pregleda" podneti prijavu ili pozvati "prijatelja"  :rofl2:

Jožef1

mossi- pitanje glasi: Komu podnijeti prijavu u ovoj Državi  :sha: :icon_scratch: :stripii: :stripii:

maverick

Da se vratimo na temu...inspektor i ribočuvar  :ok:

šime

Ma imao sam priliku gledati i djelomično sudjelovati u "kontroli " inspektora za ribarstvo.Čovjek sjedi uz desnu obalu rijeke Drave u svome čamcu i peca dolazi famozni inspektor (tako se barem predsatavio ,nisam vidio značku) i čovjeka pita za ulov (nije imao ništa), ribolovnicu, potvrdu o položenom ispitu e zatim dolazi do (meni upitnih ) traženja, dokumenata čamca, motora i plovidbene dozvole i upučivanje zahtijeva da se čamac približi obali da "on" uđe u čamac i izvrši pregled plovila, a čovjek šta če odsidrio se i prema obali, a ovaj pun blata i rovarenje po čamcu , dizao poklopce gurao nos u sve čoškove.Tada ja eksplodiram i j...em im svima svo pokoljenje i tako to, sugeriram da ga izbaci iz čamca.ma zanimljivo je to da mani poslije toliko ružnih riječi ništa nije pokušao (?).A što je najjaća fora taj pecaroš ispravan do bola strogo se drži pravila pecanja.Nakon toga ta ista ekipa odlazi do perkiranih automobila i kako pacaroši dolaze do svojih automobila ,svi su morali otvarati prtljažnike ,a nekima su i štapove gledali.Eto tu sam ponukan za pokretanje ove teme, ali prvo sam prikupio nekoliko argumenata dali su mu to prave ovlasti, ja osobno smatram da je prekršio ovlasti.