Podvodna snimka griza smuđa na jigging - Sava

Autor dalien, Siječanj 12, 2015, 09:19:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

vatrogasac

Citat: borisl  u Siječanj 28, 2015, 21:01:27
Nije , puno nizvodnije :-) i mislim da poanta nije mjesto nego s cim i kako  :toothy9:

Cinilo mi se da je ono usce stare Save, ma imas pravo bitno je s cim i kako,samo nisam jako dugo lovio na tim terenima pa mi se ucinilo poznato.

Lomnica_city

Citat: VELJO  u Siječanj 27, 2015, 22:07:27
Dalien, meka špica služi da  riba dublje guta ali istovremeno gubiš na detekciji dna prijenosom informacija na ruku, već iste prikupljaš vidom, dođe ti na isto, stvar je navike.

Dozvoli da se ne slozim, recimo CD BR 9ft 35gr ima mek vrh koji se na tekucoj vodi povija vec na 15gr i do 5gr preko je plafon za rad (ma sta neki pisali da i sa 25gr lagano radi, mozda iz camca uzvodno), i recimo kad neka glava bar malo povije vrh, posto je dosta balansiran maltene u saku meni pravi teret napred, i cim glava padne na dno osetim znatno olaksanje!
Ovo je sigurniji pokazatelj od krutog vrha i "kvrc" na iole meksem dnu ili tipu prepreke u koju cvrknes, ne moras da imas tvrd udarac u isto tako tvrdo nesto da ti (pre)krut stap to prenese, dok neki sa malo meksim vrhom poskoci i znatno olaksanje osetis u ruci, i plus vizuelno vidis!

VELJO

ne želim raspravljati jer jednostavno nema efekta pošto 90% ekipe nije ni na slici vidjelo tako mekan vrh, a ovo u vezi CDBR 35 to što se on savije to je ništa u usporedbi sa karbonskim špicama. Probao loviti sa cd35 i držao ga izvjesno vrijeme kod sebe pa mislim da imam pravo za razliku od nekih koji barataju sa teorijom. Ja što pišem pišem sve na temelju svog iskustva koje nije malo, i ne pišem stvari u koje nisam siguran a sve sam provjerio na svojoj koži.
Toliko od mene  :wave:
Najveća je mana demokracije činjenica da glas idiota i pametnog vrijedi jednako!!!

Lomnica_city

Imao sam i meksi vrh, pun karbonski na Gamakatsu Cheetax Luxxe Saltage 9-42gr, ono je bas pre za drop shot a ne za klasican dzig, ali opet osetljivost kompleta i na manjoj glavi na bilo kakvoj podlozi je bila vrh!!
Pre ovog CD BR-a imao sam NZ blank istog, manje se povijao koliko se secam posto sam vodio na jezeru glave komotno koje su bile par grama vece nego sa ovim, mozda si taj imao i ti.

dalien

Lomnica, radi se o fiber vrhu koji odradi pri usisavanju(napadu) smuđa  i omogući  da koji cm dublje proguta shed ....nije da ne može sa tvrdom špicom, ali ja (i Veljo) vjerujemo da pomaže...
Ista stvar bi bila i da umjesto upredenice koristimo mono zbog njegove elastičnosti...

nodi

Vjerujem i ja, ustvari provjereno više puta. Uzeo sam si speedmastera dropshota 240cm 3,5-28gr i kad sam ga pokazao šogiju, vrsnom smuđarošu šta sam uzeo za smuđa, opalio se smijat i kaže da je to igračka za Savu.
Na prvom zajedničkom ribolovu ja na taj štapić 3 komada, komadi oko 2,5kg a on ni jednog, naglo je promijenio mišljenje, kad se samo sjetim face :rofl2:
Na tom štapu doslovno osjetiš kad ga usisa i kad mu uleti u grlo silikon, za glave do desetak grama i čačkanje uz obalu strava.
Ima snage i prokucat, kičma mu je strašno jaka, bez problema smukiju od 2,5kg sa finom udicom, većeg nisam imo, a take vadi van ko od šale

VELJO

Najveća je mana demokracije činjenica da glas idiota i pametnog vrijedi jednako!!!

twister011

Citat: mossi  u Siječanj 27, 2015, 21:40:57
Kad jedete pitu od Višanja pa kad zagrizete u košticu, jel i dalje uživate u njoj ili je pljunete i bogarate neko vreme.

Ovo, ma koliko logicno zvucalo, mozes odmah da zaboravis. Veroavao ili ne, uopste tako ne funkcionise.
Od svih ribolovaca koje poznajem, a veorovatno i od vecine ostalih, sam neuporedivo vise "studirao" situaciju "varalica u ustima".
Iako zvuci kao nesto jako pametno i posveceno, stvar je cistog "problema u glavi" mojoj. Verovatno nesto slicno kako kada u seksu vise uzivas da si iza zavese negu u krevetu :headbang:
Naime, nikome u drustvu, pa ni meni samom, nikada nije bilo jasno kako mogu da izdrzim a da ne udarim kontru. Jos pre 20ak godina sam razlikovao, da li zvace, koliko zvace, da li drzi-ne drzi, da li cu ga zakaciti ili necu............ a ko zna koliko puta nisam ni udarao kontru znajuci da ga necu zakaciti.
Da ne idemo predaleko, vraticu se na "kosticu". Smudju je daleko veci problem otpor koji pruza mamac, nego materijal od koga je sazdan. Drugim recima, nagla promena tezine je presudna a ne koliko je glava teska.
To u praksi znaci, ako zagrize glavu od 45 gr, a mi nicim ne reagujemo, cesto je nece ispljunuti. Ako pak nisi siguran da je riba na stapu i zategnes ili pak olabavis, izlece istog trenutka. O manjim glavama da ne pricamo. Na desetine puta sam sa tim manjim pustao smudja cak  i u najsporijoj vodi, i gledao kao je odnosi u odredjenom pravcu.
Na kraju, sto bi rekao Mario, sve je stvar izbora pa i da li ce neko ovo da prihvati ili ne. Napolju je jeziva vejavica, a meni se nakratko, mada retko, javi stara strast za mlacenjem.

PS: Neko rece, posle 10str ne znam ko, "kamera pokazuje kako uvek prati od pozadi". Rekao bih da je to jedini moguci polozaj za snimanje. Sve ostale pozicije nisu moguce za snimanje bez ronioca ili kamere koja snima oko sebe.

dus

tvisteru ne kužim te ! ja svaki puta kad osjetim da mi je udario u tvrdo tj uzeo za olovo (što bi reko razbio si zube od metal)odma ostavi , tj pljune u roku od sekunde ! nerazumijem kako tebi odnosi jig , kao što kažeš u stranu ,el si moža mislio da uzme gumu pa nosi, a ne glavu? volim kad se precizira ! jer meni nije isto dal uzme za glavu ili gumu ! kad uzme za glavu-olovo udarac je tako istančan da ga osjetim i na šaci i na ruci i u svojoj glavi  :toothy12: , a kad uz me za gumu puno blaži. usporedio bi to s vođenjem jig po kamenitoj-tvrdoj podlozi i mekanoj kao što je zemlja ili mulj !

rj

zbunjuje te muvanje ...shed zna "okretat" u ustima
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

dus

(okreče ) ili ga izbacuje van a nejde mu zbog udice ,jer zapinje !

rj ako kažeš da okreće jig ! dali i ti  odgađaš kontru kad osjetiš udarac na jig-u ! ovo je off ali pitanje u nizu .

rj

"okretanje" jiga se dešava u specifičnim situacijama tako da nisam uspio reagirat "na prvu" inače na svaku čvoku refleksno reagiram ...ponekad ciljano odgodim kontru al to je druga priča

twister011

Citat: dus  u Veljača 09, 2015, 18:32:07
(okreče ) ili ga izbacuje van a nejde mu zbog udice ,jer zapinje !

rj ako kažeš da okreće jig ! dali i ti  odgađaš kontru kad osjetiš udarac na jig-u ! ovo je off ali pitanje u nizu .

Ne pise mi se mnogo, posto je odavno pisano o tome a Jozo je ovde prisutan, te cemo se ponavljati. Da ne ispadne, da nemam o cemu vise da pisem :stripii:
Preciznije ne mogu. Mislim na okretanje, zvakanje, ispitivanje, a ne na "hoce da izbaci pa ne moze".
Rekoh vec da mnogima glupo zvuci i da sam odavno navikao na to :stripii: naravno, to uopste ne ometa cinjenicu da se dogadja.
Sto se tice udice "koja kaci", ja ne pecam bez zastitnika, tako da se cesto desava da se ona ni ne pojavi. iako je varalicu posteno izvrteo po ustima. Uzgred, smudj ne zvace kao mi, vec je osecaj kao u sekundi izokrece varalicu na sve strane, uz pomoc vode u ustima.
Takodje, ako uspes da ne udaris kontru na zaustavljanje varalice ili onaj udarac kada ce samo oseti "tak", ma koliko jak bio, videces da moze jako dugo da drzi varlicu u ustima. Sve to nije tesko proveriti, samo malo turda i zivaca, naravno i teren na kome ga ima dosta, sto vas svakako jeste.
Na kraju krajeva, znas li samo koliko smudj i varalicu, ma koliko teska bila, ume cesto da usisa sa dna.

TopMix

Citat: rj  u Siječanj 28, 2015, 20:31:25
Citat: dalien  u Siječanj 28, 2015, 18:36:19
Pa za početak,  držim jig puno dulje u toj zoni, ne bi li se gospodinu odjednom nešto poklopilo da udari (kao ovaj na snimci)..osim toga nemam neko rješenje, barem zasad..

Imam još par snimaka koje su otprilike isto kao i ovo već snimljeno, ali recimo meni je ova fotka uzeta sa kamere jako bitna...

Sunčan dan, relativno bistra Sava, 3-4 met dubine...varalica je na pola metra od kamere...

evo odgovora zašto je nekad dekor presudan ...ja znam radit "nijanse" zelene
Jozo, ajd ovo pojasni malo...Da li mislis na kontrast izmedju gume i okolisa, ili ... Zasto mislis da to smudju nesto znaci?   :sha:

rj

...dekor...po meni vrlo bitna stvar ...zašto ...nemam pojma ali mi je praksa pokazala važnost tog detalja ...cilj mi je napravit što lovniji shed ...što se modela tiće radom sam zadovoljan ali uvjek eksperimentiram ...
dakle situacija je sljedeća ...čvoka jedna.. dve...nebitno ...ulov jedan...dva i to nebitno ...promjenim dekor .... ništa ...vratim se na "radni color" eto ga opet se javi ...kolegi javim koji je na drugoj poziciji i njemu se javi na taj dekor ...sad ga ebai zašto...pazi sad ...sutra se naoružam modelima lovnog colora ni čvoke javi se na nešta deseto  :icon_scratch: