Proljetni lov soma na prirodne mamce

Autor maverick, Ožujak 03, 2015, 22:17:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

grgech

Citat: kawasaki  u Ožujak 04, 2015, 18:06:38
Na Savi u Sl.B. se lovi na lignju ljeti koliko znam  :hi:

ne znam koliko ih se ulovi na lignju u brodu,
barem ovi uzvodno prema kobašu ne love na lignje, nego na durbake

kawasaki

Ma moguce i da se ne lovi puno. Znam da je kolega lovio tako. Durbaheri su zakon jer su tvrdi a hoce ih brko  :hi:
Brzi od Bolena.

joker

oće durbahere i mrena a bogme i klen a i bijela ih isto ćupesa.probao na lignju jeftini mamac a i ima "fini miris"još pogotovo kad mi je ostala dan dva u gepeku pa je tuknila u pm ali sam bogme imao dva "mađara"jedan je stao pod njihovom obalom a drugi nije ni stao već samo laganini uzvodno i ode cijela špula al mi nije žao bar je došao.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

petrinjac

Citat: joker  u Ožujak 04, 2015, 20:35:15
oće durbahere i mrena a bogme i klen a i bijela ih isto ćupesa.probao na lignju jeftini mamac a i ima "fini miris"još pogotovo kad mi je ostala dan dva u gepeku pa je tuknila u pm ali sam bogme imao dva "mađara"jedan je stao pod njihovom obalom a drugi nije ni stao već samo laganini uzvodno i ode cijela špula al mi nije žao bar je došao.
...
:stripii:
slabo si se opremio.... :uf:
...
inace..
vec nekoliko godina ne lovim stacionirani ribolv
postava i to.. niti raub' (za štuku)
spinanje mi je trenutno in'... (vec godinama) jer nemam baš previše slobodnog vremena
mada i tu posustajem.. trudim se koliko mogu.
no...posao - obitelj su na prvom mjestu..
....
no
kad sam lovio.. postava.. proljece..
najbolja je bila Savska glista... Ili naka druga.. samoda je debela..
lako ih je za naci.. jer ima vlage i ima ih puno.
...
od 16- do18 sati na dva štapa..
poznata pozicija..
2-3 kom ... od 2-5 kg
dosta i previše... za provedeno vrijeme.. (i svaki dan tako..)
...
udara i bjela riba.. dosta udara.. no prema kasnom popodnevu desi se presjek od 10 min nista se ne dešava... i onda prva riba je som od par kg..
to ne traje do dugo ...
znao ostat i do 20,00 sati i ni griza vise.. ni soma ni bjele...
...
po mnogima glista je najbolji proljetni mamac.. i (po meni)
ljeti na  lepicu' nju nista nemože zamjenit.. to je dokazano..
...
lignja.. po meni bi prošla u oba slucaja...
ko nece tražit i kopat gliste u proljece...
a pogotovo ljeti jer je tad gliste teško pronaci...
.....
al lepica je vrh.. mada i nju sitna riba skida...
..
ko ne voli filat udicu stalno.. lignja bi mogla postat riješenje..
..
ipak ako je moguce koristio bih ili glisu ili lepicu... sljedece... lignju
keder bi bio zadnje...

Klifton

Citat: grgech  u Ožujak 04, 2015, 19:11:10
Citat: kawasaki  u Ožujak 04, 2015, 18:06:38
Na Savi u Sl.B. se lovi na lignju ljeti koliko znam  :hi:

ne znam koliko ih se ulovi na lignju u brodu,
barem ovi uzvodno prema kobašu ne love na lignje, nego na durbake
Kolko ja znam na lignju se lovi ako nema nešto pametnije  :occasion14:

No

tema je proljetni lov soma na prirodne mamce.  glista je najdostupnija,najprirodniji,najjednostavniji i najuspiješniji mamac za soma u proljeće.  to je moje mišljenje i to mišljenje nije naraslo na drvetu ni na internetu nego uz savu iz iskustva stjecanog godinama.  što se tiče jasno vidljivog griza, u svom postu sam napisao da kontriram poslije nježnog pomicanja vrha kad taj vrh malo zastane u povijenom položaju  i nisam tvrdio da jasan griz nije moguć  nego da će te se načekat, a u međuvremenu možda propustit mrljav griz koji je bilo moguće realizirat (jel vas podsjeća ovo na smuđa). kad bijela rastura glistu mijenjajte mijesto i inače pozicije 1,2,3 mijeseca su specifične a kad ih nađete cure godinama.  :icon_thumright:

Kugla

Dosta sam pecao soma na postav, ali iskreno nisam imao tih mrljavih grizova, kad god bi grizao stisnuo bi to kako treba. osim sitnih, ali ni oni nisu bili mrljavi da ih propustim

No

zima, rano proljeće, jedna priča - kasno proljeće, ljeto ,jesen druga priča  :icon_thumright:

ljuska

meni osobno najbolji mamac  za soma velika kišna glista i nemam problema sa bijelom ribom uzmete od bolje polovice tanke mrežaste hulahopke  i riješili ste problem bijela riba napada a ne može pojesti i stalno se mota oko mamca što dodatno vabi soma, nešto slično koriste i šaranaši na vodama gdje ima puno američkog somića ili kako vi kažete cvergla iliti pastata da bi zaštitili boilu

vedro

Ljuska ne kontam bas...kako glista radi ako ju zavezes u carapu?
Mozda sam krivo shvatio :dontknow:

ljuska

ne brini ima som malo više osjeta što kad loviš na mrtvog kedera pa ga som nađe, što radi kad loviš lepicom

vedro

petrinjac

Citat: No  u Ožujak 04, 2015, 22:13:28
tema je proljetni lov soma na prirodne mamce.  glista je najdostupnija,najprirodniji,najjednostavniji i najuspiješniji mamac za soma u proljeće.  to je moje mišljenje i to mišljenje nije naraslo na drvetu ni na internetu nego uz savu iz iskustva stjecanog godinama.  što se tiče jasno vidljivog griza, u svom postu sam napisao da kontriram poslije nježnog pomicanja vrha kad taj vrh malo zastane u povijenom položaju  i nisam tvrdio da jasan griz nije moguć  nego da će te se načekat, a u međuvremenu možda propustit mrljav griz koji je bilo moguće realizirat (jel vas podsjeća ovo na smuđa). kad bijela rastura glistu mijenjajte mijesto i inače pozicije 1,2,3 mijeseca su specifične a kad ih nađete cure godinama.  :icon_thumright:
...
podpisujem.... :bye:
...
no ljude mrzi čopkanje gliste.. stalno nadopunjavanje udice
bjela riba.. itd..
do 10 glisti po zabacu... ovisi o udici... :sha:
pa smo se malo raspisali o drugim mogucnostima...
....
sta je bolje... sta je lošije.. to je relativno.. :hi:

petrinjac

Citat: ljuska  u Ožujak 04, 2015, 23:14:40
ne brini ima som malo više osjeta što kad loviš na mrtvog kedera pa ga som nađe, što radi kad loviš lepicom
...

necu komentirati.... :hi:

Mornar Popaj

Kada već spominjete slabiju detekciju griza tijekom ovih prvih izlazaka na soma, dali ste razmišljali o circle hook udicama ?
Meni su se odlično pokazale u jesen, ne vidim razloga zašto nebi bile isto tako primjenjive i u proljeće. Npr. mali podvodni vibro plovak, snop glista odignut od dna, pa kad brko dođe i usisa glistone, nema više povratka  :takoje:
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.