commander 18 sport

Autor Darko, Prosinac 21, 2012, 20:23:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Surikarn

Ove godine smo ga na moru probavali sa novom elisom Inertiom i mirageom radilo se o potpuno istim elisama po velicini i sa Inertiom koja je zeru skuplja smo postigli nesto vecu max brzinu i bolju cruise brzinu pri 2800rpm,na moru 85 bilo je jos valovito...inace zadnje testiranje sa alu propom na moru nisam ga moga natjerati preko 78 po gps-u . U medju vremenu smo ga vratili u OS i prije jedno mjesec i po smo ga samo spustili u dunav da ga properemo od soli i provozali se do hulova sa alu propom opet nas dvoje u camcu 83-84 isao bi i brze samo je bio pun sitnih skoljkica dugo je stajao u marini...da je ostala inertia na pogonu ode on do 90+ (: tako da tu si u pravu maverik pogodjena elisa datom koritu i motoru cini veliku razliku...50 hp (e-tec) +comander i pogodjena elisa uf  ta mi se kombinacija mota po glavi vec jedno godinu dana ali ...$$$$

rj

Citat: Surikarn  u Prosinac 24, 2012, 23:46:35
Josipe,hebiga ja nemam 10000km sa jednim camcem ali imam malo vise od 10000km sa vise razlicitih...nakon dosta promjenjenih glisera zadrzao sam se na jednom od 275hp i orasju kojeg si vidio i taj mi je najdrazi jer iz njega mogu pecati  :icon_biggrin: i jeftinije me izadje izlazak na dunav  :icon_biggrin:.. takodjer nisam svoje iskustvo stekao pravljenjem milion kilometara jednim te istim camcem vec promjenom razlicitih gliserskih korita i snaga motora od 15hp do 300hp.... ne osporavam tvoje iskustvo opcenito na vodi ali o poznavanju plovnosti gliserskih korita i njihovih osobina jbg. izgleda ipak ne razumijes...   cesto puta smo sa istim motorima postizali bolje rezultate na duzim koritima. U ostalom to ti je fizika...ali otom potom...  P.S. imao sam jedno 4-5god. Tigar sharka i johansona 35  koliko se sjecam zadnje sto sam vidi na satu je bilo cca. 350h voznje koje sa napravio u dvije i po sezone... tako da i to korito jako dobro poznajem i uz sav trud,otvaranje poda i pokusaji ravnanja zadnjeg djela korita (mana zagrebackog sharka) nismo uspjeli nista po pitanju vece brzine tj. bolje plovnosti...oni koji ga imaju znaju o cemu pricam... tako da je tu comander u velikoj prednosti i garantiram da sa 50hp mora biti brzi od sharka sa istim motorom...zato sam siguran da je moja usporedba na mjestu i da comander mora biti brzi od 50 km/h sa 50hp.
zbog toga i jesi u zabludi gliseri i gliserska korita nemaju veze sa čiklom ili čamcem za ribolov ...što tunjo kaže .....commander nema šanse sa sharkom a ja samo nadopunjavam da to nisu ista klasa čamaca ...hmmmm...što se tiće čamaca nisam vozio samo jedan čamac 0d 1 razreda srednje škole imam čamac i motor to je nekoh 30 god .....do sad sam napravio 4 čamca a promjenio jedno desetak ...dakle sve ribički čamci NE GLISERI ....KONTAŠ RAZLIKU...valda  :icon_biggrin: dakle zadnji AL čamac mi je radio brumar uz neke moji izmjene ...tabanaš od 5 m+ dovedi koji hoćeš sa istim motorom ja krečem iz aljmaša i dajem ti foru da kreneš sa ušća ...trka do traverze ko stigne zadnji ostavlja čamac i motor ...pošteno ... :icon_salut:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

retfala

Imao sam , vozio , radio na moru sa ozbiljnim novim gliserima. znam o čemu je riječ. Kod šarka sam imao dilemu dali će se moći istrimat a da ne tapše. kada sam se uvjerio da je to moguće više nemam dilemu. ZG šark nije nikakvo mjerilo. sjećam se 99 i 2000 god kad su se pojavili ja sam tada imao srpskog sa Yamahom 28. ZG šark i 30ks sam ostavljao do dunava kilometrima. što se tiče dužine krita u pravu si potpuno ali se to odnosi na jake motore

rj

Citat: retfala  u Prosinac 25, 2012, 08:41:06
Imao sam , vozio , radio na moru sa ozbiljnim novim gliserima. znam o čemu je riječ. Kod šarka sam imao dilemu dali će se moći istrimat a da ne tapše. kada sam se uvjerio da je to moguće više nemam dilemu. ZG šark nije nikakvo mjerilo. sjećam se 99 i 2000 god kad su se pojavili ja sam tada imao srpskog sa Yamahom 28. ZG šark i 30ks sam ostavljao do dunava kilometrima. što se tiče dužine krita u pravu si potpuno ali se to odnosi na jake motore
to mu ja i prićam jedna je stvar 200-300 ks a sasvim druga 15-30 ks

maverick

Borna mudro zbori...samo brka gliser i commander...commander je obicni Čikli s ravnim dnom..i ne postoji motor i trim koji bi ga doveo u polozaj da elisa ima dovoljno vode za idealne perfomanse kao na nekom v koritu...to je odavno poznat problem....a koliko tarna povrsina utjece na brzinu...imas par izracunskih formula za velicinu propele pa se mozes tamo poigrati s vodenom linijom...iznenadices se ..
i rj ce se sjetiti...dunav..ja i on u al camcu od 5 metara s 30 ks...oni i commanderu i 40...isli smo par puta iz luke..mogli smo biti 1 kilometar brzi nikako sporiji ..znaci s pedestkom garantirano ne ide preko 60km...ali napomenih negdje da to nema ni veze...camac je dobar lijep i ne bih skodilo da ga imam...pa makar i s 30 ks...stisnio bi se nekako  :toothy12:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

ja sam borni rekao da uspoređuje dva neuporediva čamca ...a neznam baš puno ribića koji idu u ribolov sa 200 ks ...tako da se nebi upuštao u tu raspravu...manji motori traže OPTIMALNE gabarite čamca

Surikarn

Ma ista je to stvar Josipe,cijelo vrijeme ti govotim o camcima sa viska snage u odnosu na korito,ti sa svojim camcem nisi mijerilo! Vjerujem da si ga doveo do savrsenstva uskladio si sve na njemu da imas malu potrosnju i dobru cruise brzinu... koliko sam shvatio ti imas 9 odnosno 15 hp i to je neki optimum... kad budes na tvoj camac stavio 30-40 hp odnosno imao viska snage za razliku sto sad nemas e onda bi shvatio o cemu ti ja pricam...u tom slucaju isti camac kao tvoj samo metar duzi bio bi brzi...ali ocito ti ne razumije neke stvari i drzis se svojih iskustava koje ti nitko ne osporava...ali to sto si ti prosao sa svojim camcima nije kraj svjeta,KUZIS? ocito ne kuzis... 90% posto ljudi koje poznajemo i da su radili alu camce nisu ih ogolili kao ti svog i vise su ga pravili po svom da bi imali vise komfora nisu stedjeli na sirini tabana,buksama... i normalno da si ti brzi sa 15 hp znaci nista ti nisi revolucionarno napravio na svom camcu sem sto si jako poradio na tezini...a sto se tice duzine i sirine na tvom koritu takodjer si sa godinama shvatio sto je idealno za motor od 10 do 20hp ...znaci nista revolucionarno. Drzi se ti svoje teorije ja cu svoje i to ce biti ok... a kad pricamo o sharku e tu ja nemam komentara,na camac od 4 i kusur metara ljudi stavljaju 50 hp,jedino sta taj camac spasava od poskakivanja je kabina...uglavnom ja san taj camac zvao rupa bez dna ako pricamo Hp i potrisnji...i moze mi pricat tko god i sta god o tom camcu ali ipak sam proveo na njemu 350+ h voznje tako da znam kakva je prica sa tim camcem,i znam da bi mnogi koji ga imaju kao jedini camac za pecanje rado prodali...maverik mi tu nije mijerilo jer njegova kombinacija sa dva camca se i meni svidja...

maverick

Tesko je uskladiti zelje i mogucnosti...shark je i meni bio kompromisno rijesenje..da mozes pecati biti brz biti ekonomican i da ima neku lakocu za manevre spustanja i dizanja na prikolicu kad idem sam...kod njega je jedini problem ili glisiras ili ne ides... :thumbsup: a sto se tice brzine i ekonomicnosti tu se ne bih slozio...onaj motor koji je bio na tvom sharku ipak je stara tehnologija i veliki potrosac...ja s motorom 2t ne neke visoke tehnologije izrade u cruzu imam 11 litara i putnu 46 na sat...moras priznati da je to van svakih normi i ocekivanja...veliki problem je sto ljudi kupe bilo koji camac ...kupe motor ,smontiraju i voze se...
znas da mi je to u zadnje vrijeme postao posao a ne hobi...obrtomjer nosim sa sobom kao i osobne dokumente , meni bi idealan otvoreni camac bio neki tajmen i dvadesetka kao sto je alexdja sad slozio...ili commander i 30-40 4t i ne bih se puno sekirao o kojem kilometru krajnje brzine  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Surikarn

Nasam sam sliku motora...i nije bas bila neka stara tehnologija...
http://img0047.popscreencdn.com/132531316_1999-johnson-35-hp-power-trim-tilt-outboard-motor-3-.jpg
A sto se tice tvoje kombinacije sharka i nacina na koji ga koristis kao sto rekoh kombinacija za pozeljeti. Ali priznaj 11l  potrosnje i kao takav nebi bas bio ekonomican za svakodnevne izlaske na vodu...jedan veliki plus imas sto ti je titelovo korito... ma uglavnom... velika mi je zelja prustiti si comandera sa ozbiljnijim motorom malo ga nabudjiti sa nekim Lowrencom o kojem smo neki dan pricali i mirna bosna...(:  uf o cemu guska sanja...

maverick

ako uzmes potrosnju i dan dva izlaska onda trosim manje po danu nego rj...a commander s nekim drzacima o inoxa bi bio mila majka

rj

danas sam sreo vlasnika commander ...sa yamahom 40 ks 4T IŠAO JE CC 50 KMH  dakle pre sporo

maverick

mislim da grijesis..surikarn je nabavio laser i voza se okolo i mjerka  :laughing7:

Surikarn

maverick

Nesto danas opet mjerkamo jednog commandera..sve ono kao bio bi fin za ove ljetnje dane...familija..od plaze do plaze a posluzio bi i za pecanje  :stripii:

Ervin

Super komotan čamac, kako za familiju i razonodu, tako i za pecanje. Jedino što stvarno traži ozbiljan motor, minimum 30-40 hp.