Ribolovna dozvola i članstvo u udruzi nisu uvjet za kupnju iste

Autor maverick, Prosinac 17, 2015, 06:57:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

pišta

Ne, prijatelju.
Kako i sam Maverick kaže, za sada je jedino ŠRD DRAVA aktivna po tom pitanju i vjeruj mi čuo sam da već ima nekih rezultata.Njihov upravni odbor je stopirao ovaj grozni proračun Zajednice te zahtjevaju,po izlazu iz stečaja, novu izbornu skupštinu Zajednice tj. izbor novih članova upravnog odbora Zajednice.Svakako da im se trebamo pridružiti u toj akciji.

petakk

Mi pecaroši smo jedinstveni u tome što hoćemo i što nam treba. Jedinstvena dozvola, revitalizacija otvorenih voda (postavljanje smuđevskih i somovskih gnijezda), poribljavanje i čuvanje naših voda. Mislim da je to okvir naših zajedničkih želja. Siguran sam da se sa ovim slažu svi pecaroši.
Problem su predstavnici naših ribolovnih društava, a koje mi sami biramo, jer kako objasniti da predočeni proračun za 2019.god. predviđa da se sa našim novcima kupuje luksuzni automobil za 150 tisuća kuna, da se isto toliko novaca želi potrošiti za takmičenje.
Očito da je to želja pojedinaca, naših predstavnika, a ne želja nas ribiča koji to plaćamo.
Zbog toga moram reći da se slažem da se moramo uključivati u ona ribolovna društva koja se zalažu za interese ogromne većine pecaroša.

miha

Problem su predstavnici naših ribolovnih društava, a koje mi sami biramo...............oni se več godinama sami biraju ..ponekad mi se čini da  te funkcije nasljeđuju od pradjedova ...deda ...baka ...stričeva....itd....

maverick

Usudio bih se reci da to nisu želje naših predstavnika , već da su to želje ljudi koji su sebi uzeli za pravo da zajednicu kao instituciju svojataju i upravljaju njome kao da je njihova privatna prčija. A naši predstavnici kao biljke bez mišljenja za sitne ustupke samo dižu ruke na glasanju kad se to od njih trazi...Svakako ih treba mijenjati jer...gledajuci ove moje tu po selu, osim za jesti i piti i hajcati okolo na naš račun za ništo drugo ni nisu. Ali ovo je vec jedna svima poznata i odavno ispričana priča...Trebamo se okrenuti k tome da se ne samo ujedinimo vec kvalitetno organiziramo i što bolje iskoristimo našu brojnost. Pod tim mislim da se grupiramo po vecim klubovima da bi imali što više predstavnika a manja drustva koja imaju ispod 50 članova...ili da se vidi koliko ih nedostaje ili da predju nekamo gdje je veca brojnost. Mi smo odabrali ŠRD Dravu zbog odlične ekipa i zbog načina razmišljanja ali isto tako pokušaćemo otvoriti jedan dio tu na forumu gdje cemo pokusati predstaviti Dravu kao društvo i druga društva koja razmišljaju na isti način i za koja smo sigurni da ce sutra dići ruku za pravu stvar i da ce se zalagati maximalno da se ova bagra skine s mjesta di sad trenutno sjedi
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

petakk

Poštovani Miha, Maverick, Pišta i svi ostali forumaši koji svako na svoj način želi doprinijeti boljitku nas zaljubljenika u ribolov.
Jedan od ključnih problema ribiča je njihova neinformiranost. Oni jako dobro znaju što žele, ali nemaju istinite informacije. Tomu su oveliku i sami krivi. Pecaroš zna da mora imati dozvolu i kupuju je, ali GDJE ??
Danas velika većina ribolovnih društava prodaje "svoje" dozvole po birtijama, trgovinama nudeći ih i na rate. I mi ribolovci kupujemo samo da imamo dozvolu, ne razmišljajući da kupnjom takve dozvole potpomažemo one koji jako dobro znaju trošiti naše novce za svoje gušte i sitna kokošarenja.
Ni sam ne znam kako natjerati pecaroše da dozvolu kupuju u ribolovnim društvima i raspitaju se kuda idu njihovi-naši novci, što se radi sa tih 500 kuna !!

Sa neinformiranim pecarošima lako se manipulira !!

mossi

Moje mišljenje je da ribolovna udruženja u Hrvatskoj i Srbiji postoje samo radi uprave i promovisanja takmičarskog ribolova koji se finansira iz budžeta udruženja.
I ukino bi ih ladno i ne bih ni trepnuo.. al sve do poslednjeg.

Ali bih pecarošima povećao prava do maksimuma. Danas sve može elektronski.
Za čas se informatički može urediti baza od nekoliko stotina hiljada "glasača".
Eto problema za bahatu vlast .. o daa to znači da od toga neće biti ništa,
jer od uvek je vladala ona: "Podeli pa vladaj!"

Pojednostavnio bih kupovinu dozvole, elektronski .. pošta i sl.
SMS za dnevne dozvole.

ZAKONI su pola problema, SUDSTVO je glavni problem, KONTROLA je treći problem.
Pecaroši četvrti, lopovi peti. Peti i četvrti se rotiraju kao i prvi i drugi.  :crybaby2:

:pottytrain2: :BangHead:

No

Da postoji opcija lajkanja, ne bih pustio ovaj post, a pošto nema, ipak puštam.

To je to   :ok:

I bit će tako prije ili poslije, ali bit će.

maverick

U pravu si u potpunosti...ali veliki dio pecarosa nije informaticki prisutan. Odnosno njihova dobna skupina nije popratila rast interneta kao medija. Mi smo se tu malo i opekli od onog zadnjeg prosvjeda kad smo uvidjeli koliko je malo ljudi uopce pratilo forum i koliko smo ih uopce malo uspjeli informirati. Petak je to napomenio par puta...ljudi su neinformirani iz toga proizilazi da su i nezainteresirani za ovu situaciju...Mi osim udruzivanja u veca drustva jos moramo rijesiti i taj problem edukacije clanstva...koje je nazalost sa 6..7000 doslo na 2000. Problem je definitivno sto pecaroska populacija polako stari a mladih koji su zainteresirani za opustosene vode je sve manje...A ovo iseljavanje u susjedne zemlje trbuhom  za kruhom...sigurno ne pomaze nastaloj situaciji..Nadam se da ekipa momaka u ozbiljnim godinama koje sam upoznao u Šrd Drava i slicnim drustvima ima jos malo snage da ovu temu digne na veci level...i da im ponognemo koliko smo u mogucnosti
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

feco

Neinformiranost.....da, nezainteresiranost.....također da. Ja sam nažalost jedan od onih koji idu linijom manjeg otpora. Znam da moram imati dozvolu, kupim onu koja pokriva moj teritorij u najbližem mjestu i ništa dalje me ne zanima....pogrešno ili ne....??  :hi:
BRZO I BEZ VEZE

maverick

Pokusao sam x puta reci..ok..necu dozvolu...To do sad nije urodilo plodom jer mnogi se ne zele zamarati s pecanjem bez dozvole jer gubi se smisao opustenosti i s tim se zelio ili ne moram sloziti...Ali za nas novac mozemo uciniti nesto vise...mozemo ih natjerati da nas ne kradu...mozemo ih ne natjerati...mozemo ih otjerati...mozemo utjecati da ribolovnica kosta manje...i tako bla bla..sve sto pozelimo...Gledam ih neki dan...stid me je....ali njih ocito da nije...

petakk

Feco,
moli te, kada ideš kupiti bicikl ili novi tv-prijemnik uvijek se raspitaš o proizvođaču,
uvjetima plaćanja o garanciji, jer to plaćaš sa svojih 500 kuna. To su tvoji novci i za njih tražiš protuvrijednost. I ne kupuješ u prvoj trgovini !
Tako je i kod kupnje ribolovne dozvole, potrebno je znati gdje je kupuješ i kome plaćaš i koga možeš pitati zašto baš u tom ribolovnom društvu kupuješ dozvolu.
Sve ovisi o nama pecarošima.

feco

Apsolutno se slažem.....moja razmišljanja do sada jednostavno nisu išla u tom smjeru. Eto zašto je dobro biti član foruma i biti u kontaktu s ljudima koje vežu isti interesi .  :hi:
BRZO I BEZ VEZE

dac

A koja je razlika kupiti dozvolu u Šrd Višnjevac, Šrd Drava, Šrd Retfala ili Oršk Osijek,.....?  Za ribolovca koji kupuje dozvolu radi pecanja i ne pozna nikoga ponaosob, tako mu je svejedno..... vrijedi mu za isto područje, novci idu u ministarstvo(80 %) a ono ju vrača u Zajednicu i ona ga tada raspoređuje..... a onih 100 kuna članarine ide lokalnom društvu za troškove ( čitaj cuga i klopa ) Znači Zajednica "vedri i oblači" kako se njoj prohtije.... i dok god ona postoji tako će biti....

petakk

Dac,
Zajednicu ribolovnih društava Osijek osnovala su ribolovna društva (mislim da je to bilo 1995. ili 96. god.) kako bi ribolovna društva dobila  koncesiju nad današnjim vodama.
Koncesija, upravljanje ili možda najbolji izraz je gospodarenje nad vodama propisano je ZAKONOM o slatkovodnom ribarstvu koji nalaže da se od svake prodane dozvole mora uplatiti 10 % u državni proračun i 10% u Hrvatski športski ribolovni savez.
Ostatak novca mora se NAMJENSKI potrošiti za GOSPODARENJE vodama kojima se upravlja,gospodari !!!
Što je to gospodarenje vodama ?
Pojednostavljeno, gospodarenje je poribljavanje, postavljanje smuđevskih i somovskih gnijezda i čuvanje voda.
Striktnim provođenjem Zakona mi ribolovci dobit će mo vode bogate ribom, koje su i dobro čuvane.
Postoje ribolovna društva koja se zalažu za provođenje ovakve politike.

miha

koncesija izlazi 2020 ili 2022 ...šta će biti poslje ...do sada nije bilo ništa ...znači od 95-96 do 2022 ...nisu napravili ništa ...usudio bi se reči da je situacija unazađena...pilo se i jelo malo se i bahatilo za tuđe pare ....kad izađe koncesija pa dođe neko sa privatnim novcima ..šta će te onda raditi ..a i mi skupa sa vama....( ne mislim osobno na vas nego opčenito ) ovi predsjednici su za te sve godine uzeli sve ...a šta će ostati NIŠTA ....opustošene vode ...bez pomladka ...ribljeg a i ljudskog ...ostaje nautika i vožnja po Dravi ...tu vi u Osjeku imate infrastrukturu barem na nekom nivo ...a ovo ostalo ...