bučkanjem na soma

Autor miha, Prosinac 25, 2012, 19:28:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

SMT

Evo mog iskustva od 5h u životu...

Imao sam osecaj da ga ne bi upecao do sl godine... Camac ide, mamac pojma nemam gde je... Malo po dnu, malo ispod površine vode, uglavnom sve na pamet, verovatno nekad i pogodim sloj gde treba...Da je i došao, za mene bi to bila čista sreca ili trefa... Nekako to sonarom vidiš, pa mu sednes na kičmu dok ne popusti...Sto se same bucke tiče, ima tu fizičkog rada, pogotovo za mene koji ne znam lupati... Dragan i Tico kad lupe pored mene, kao Akrapovic i obicni izduv :stripii: ... Tunjo je isto lupao, vidi se da zna, samo se pravi naivan ko francuska sobarica :stripii: Ako bi za neku disciplinu nabavljao sonar, to bi bila bucka, da mogu pratiti mamac...

Malo sam se posle i raspitivao kod momaka sto to rade, takmiče se... Neki štap “ne priznaju”, samo na ruku... Kažu samo gore dole da kicanka radi, ima smisla...

Ljudi se ozbiljno posvete tome... Ja sam onako, išao probati... Ne verujem da ću ozbiljno buckati ali bi išao na manifestaciju iz drugih razloga...

Kažu ljudi da je disciplina ubojita, ja to ne znam... Verujem da jeste i da ima finesa kao u svemu

No

A ribolov je kao kartanje.
Netko zavoli poker, netko preferans, ferbl, ajnc, tablić, sedmice
Netko varaličari smuđa, soma, štuku, natko čeka šarana,soma mrenu, bijelu, netko bućka.

U svakoj od tih priča trebaš trunku naravi, da se u startu poklopi sa osnovom igre a onda malo početničke sreće da te ponese dok ne zaglaviš u užem području te igre.

Kod bućke treba dosta truda i nešto sreće u početku, ali kad dobiješ ljepšeg soma na tako sve direktno iz ruke,postaje zanimljivo i imaš osjećaj da si zakačio helikopter pod vodom.
Hoće to onda ponijet čovjeka i sasvim je normalno da bi još i još i još tog osjećaja kao i u kartama. Tko ne bi poker u svakom miješanju   :stripii:

pajdo77

Nemam ni ja pojma ali hebiga imam volju. Imao sam još jedno pipanje i jednom mi u šusu skinuo četiri durbahera ali samo ih pomeo od dole bez kontakta. Sve te pecove sam imao na potezu od kožare do flotile,jednom se vratio jer mi je prvi puta skinulo pa sam ponovio gradivo i iz drugog puta ga dobio gotovo na istom mjestu. Alupam ni sebi ni svome :stripii:,mogao sam se komotno ići sušiti nakon pedeset metara koliko sam bio mokar. Ja isto sve na ruku,tu imam direktan kontakt a ne dok vidim štap,pa kontra,pa rola. Eto nove godine dok se snađem. Istina nema tu neke ljepote ali za promjenu je fora kada ga držiš na ruci,bez pomagala poput štapa. Naravno ne ove punoglavce već veće macane. :ok:

SMT

E da, to sam zaboravio... Treba rezervna garderoba koliko sam mokar bio... A sto sam vode ubacio u camac, treba mi pumpa :stripii: :stripii: :stripii:

majstor

Jel tvoj punoglavac ili macan? Som naravno, koliko je bio težak?  :stripii: :stripii:

No

Citat: SMT  u Srpanj 08, 2019, 11:10:01
E da, to sam zaboravio... Treba rezervna garderoba koliko sam mokar bio... A sto sam vode ubacio u camac, treba mi pumpa :stripii: :stripii: :stripii:

Dok sam učio bućkati, znao sam uzeti veću vreću od smeća, odrezem joj dno i navučem na sebe da ostanem suh  :uf:
Sad mi naravno ne treba, ali rijetko i bućkam, jer mi se ne kopaju durbaheri, kao nekada. Par puta godišnje, onako da zadovoljim  želju, naberem školjki pa se spustim koji put

pajdo77

Ovaj nije imao kilogram. Od No-a bućka radi bez greške :icon_thumright:. Jedino da mi je nabaviti ili jako teško meni napraviti bućku sa gljivom dolje  :takoje:. To bi bio posao. Pravi maheri imaju par bućki u čamcu pa ih mjenjaju dok ne nađu dobitnu. Mislim da bi bilo odlično imati dvije,u mom slučaju još jednu sa gljivom tako da proizvodi malo drugačiji zvuk nego ova postojeća. Može se to i postići i jednom bućkom,uranjajući više ili manje bućku u vodu i kutem ulaska iste ali nisam niti neću nikada doći na taj nivo. Dakle naći još jednu i onda je je ciklus što se alata za bućkanje završen.

SMT

Citat: No  u Srpanj 08, 2019, 11:18:59

Dok sam učio bućkati, znao sam uzeti veću vreću od smeća, odrezem joj dno i navučem na sebe da ostanem suh  :uf:
Sad mi naravno ne treba, ali rijetko i bućkam, jer mi se ne kopaju durbaheri, kao nekada. Par puta godišnje, onako da zadovoljim  želju, naberem školjki pa se spustim koji put

Dzig “pod brk”, u pat poziciji je... Dobije vremena da razmisli malo do mehurića na površini, onda ide mat :stripii:... A sa buckom ne znam napad pripremiti :stripii: :stripii: :stripii:

majstor

Mladi - sve brzo i bez veze. Samo na brzake. Sad se i No pomladio - naravno na brzake.  :stripii: :stripii:

No

:uf:  Zašto bi se pomladio?

Pa ja sam mlad    :stripii: :stripii:

alexdja

To zavisi kako sediš, kako bućkaš, a i kakva je bućka (neke malo više polivaju, neke manje)...

Obično imaju problema oni koji sede na bašu jer vodu nabacuju na pramac pa im se sliva do dupeta ( tu pomaže da se sedne na poklopac od jupolke)...

Bolje rešenje je sesti na neku stolicu u čamcu ili na kantu, jer je sa baša visoko i nezgodno bućkati...

Ako sediš pozadi do motora, kad se namestiš lepo ne bi trebao imati problema, osim ako vetar vraća na tebe...
       Nema više divljeg bučka. :no:

alexdja

Citat: pajdo77  u Srpanj 08, 2019, 11:36:39
Ovaj nije imao kilogram. Od No-a bućka radi bez greške :icon_thumright:. Jedino da mi je nabaviti ili jako teško meni napraviti bućku sa gljivom dolje  :takoje:. To bi bio posao. Pravi maheri imaju par bućki u čamcu pa ih mjenjaju dok ne nađu dobitnu. Mislim da bi bilo odlično imati dvije,u mom slučaju još jednu sa gljivom tako da proizvodi malo drugačiji zvuk nego ova postojeća. Može se to i postići i jednom bućkom,uranjajući više ili manje bućku u vodu i kutem ulaska iste ali nisam niti neću nikada doći na taj nivo. Dakle naći još jednu i onda je je ciklus što se alata za bućkanje završen.

Biraj...

https://kapitalac.com/predator/bucke.html

Samo pazi, ako kreneš da ih razbijaš, možda zabrane i kod vas zbog opasnosti po populaciju...  :icon_biggrin:

alexdja

U okviru takmičenja na Prvom otvorenom svetskom prvenstvu u lovu soma bućkom druga faza se održava na reci Tisi, u Kanjiži.

Prvog dana druge faze takmičenja ribolovci su na stazi proveli vreme od 08 do 14 časova i pri tome ostvarili značajne rezultate.

Ribolovci Predrag Radosavljev i Saša Bajazet su ulovili soma težine 93 kg i dužine od 2,38 m.

Ovaj ulov ujedno predstavlja i rekord zvaničnih takmičenja u lovu soma bućkom u Srbiji

06.07.2019.

Čestitke momcima!  :hi:

SMT

maverick

Tunjo mi pokazao par puta, u početku sam zalijevao i sebe i čamac, ali sad je puno bolja situacija...Nemam kićanku...i buckam samo na spagu...stap nekoristim. Sonar je zanimljiv zato sto vidis ako se digne za mamcem...a onako....mamac sputim na dno i podignem...pola metra mozda i malo više. Rijetko bude da ne ulovim ali vecinom je to sitna riba...mislim da je najveci mozda 6 kilograma ...imao onih par iz pecaroskih priča ali nisam im mogao nista....Prakticiram ovaj vid ribolova kad dovedem cure na kupanje pa se ja tu u blizni onda vrzmam i buckam....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"