bučkanjem na soma

Autor miha, Prosinac 25, 2012, 19:28:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Garofeeder

Razmisljam da stavim poveceg kedera na circle udicu, 100g plovak, 3-4 m dubine i polako lupat.

Razmisljanja?

maverick

Ja sam bućkao na bucova od 30-40 dkg...najveci ulov som 4-5 kg, ali znam neke koji su imali ulove 20-30 kg na taj nacin...od kud ideja...pa ono tri dana na Dunavu...durbahere potrošiš pa onda okačiš bilo što...bar ono što je najlakše uloviti na varalicu
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Garofeeder

Bucov mi se i motao po glavi, ponekad ga pecam na trolling (slepanje). Sto mislis o circle hooks za tu pricu? Ono, stavit plovak pa ne zurit s kontrom?

maverick

A ne znam, tu ima ozbiljnih majstora bućke , ja sam tu amater na najjače  :uf:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Smithwick maniac

Veliki keder je odličan i selektivan mamac za krupnog soma.
Ne može se svaki izlazak na taj način dobit soma jer sitniji ( do 8 kg) se najčešće neće okuražit i klepit krupniju ribu osim ako baš ne ubodeš dan kad dobro i agresivno uzima.
Inače najbolji izbor je mrena jer je riba dna i somu izbor br.1.
Posebno je slab na tu ribu.
Ima nešto  čarobno u njoj kao i u mrmku.
Što se tiče montaže moj bi prijedlog bio fireball sistem.
Znači velika jig glava sa kratkom jakom udicom koja se bode ribi mamcu kroz glavu i na koju se montira dodatni kevlar ili flurocarbon predvez sa velikom trokukom koja ide mamcu iza leđne peraje.
Takvom mamcu se daju vibracije kratkim štapom namijenjenim za takav vid ribolova (vertikalu soma) uz povremeno bućkanje.
Može se to sve odradit i na ruku bez štapa.
Ja bi plovak svakako izbjegao jer bezveze lupa u čamac a mamac je ograničen na neku odabranu dubinu i sigurno nije 90% vremena tamo gdje bi trebao biti (bliže dnu i ribi).
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

Garofeeder

Nemam nekog posebnog iskustva s buckanjem, radio sam tako da klasicni mamac (durbos, skoljka...) pustim na 3-4 metra (bez plovka) i ocekujem da se som digne da vidi sto je.

Sistem na ruku mi se ne svidja, radije bih sa stapom a plovak bih stavio zbog circle udice, tako da somu da vremena da ponese kedera bez ozbiljnijeg otpora i prakticki se sam okaci.

Neki dan sam imao desetkilasa na vertikalu s jig glavom, udicom 7/0, 40 g i malo vecim sabljarom. Uzeo je na oko metar iznad dna. Nekad na to, kad je veci keder, dodam i trokuku, ali ovaj put nisam

Ma samo lamentacije, lijencina sam ali cu svakako pokusati prije ili kasnije.

Kod circle udice bi kedera trebalo montirati na dlaku, tako da je udica slobodna.

pajdo77

Kao što Manijak napisa a to je i potvrđeno od literature do samog iskustva bućkaroša popu Jakuba Wagnera najbolji riblji mamac za soma je mrena.

silure

Ne znam bas da je mrena najbolji mamac, valjda ovisi o vodama, isto kao i piskor.. Top 1... Da ne pricamo o medicinskim pijavicama, sve sam probao, ne samo probao nego duze forsirao... Ali u mom podrucju, na moj sistem ribolova bajin je daleko najbolji od svih navedenih, ciljano sam lovio bajina da bih imao mesa... Bajin ima specifican miris kojeg som i smuđ bas vole, provjereno kod vise ljudi

Garofeeder

Citat: pajdo77  u Lipanj 25, 2020, 22:00:05
Kao što Manijak napisa a to je i potvrđeno od literature do samog iskustva bućkaroša popu Jakuba Wagnera najbolji riblji mamac za soma je mrena.

Mozda i je, ali bucova uhvatim manje-vise kad hocu, mrenu dugo nisam ni vidio.

No

Na Ebru izvade file od smuđa, isprže i pojedu a ostatak, (glava kralježnica i utroba) poslije okače somu i funkcionira

pajdo77

Bilo je priče možda i na forumu da su zvali Jakuba Wagnera da dođ na Dunav i peca soma kako bi snimio neki video. Lik navodno tražio da mu obezbjede mrene oko dva kg da bi služile kao mamac za soma kapitalca. To naravno ne znači da je mrena bolji mamac od ostalih. Ja na živu ribu soma ne pecam tako da o tome ne mogu pričati iz vlastitog iskustva

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk

Garofeeder

Citat: No  u Lipanj 26, 2020, 08:19:04
Na Ebru izvade file od smuđa, isprže i pojedu a ostatak, (glava kralježnica i utroba) poslije okače somu i funkcionira

Ovo mi se svidja  :jede:

silure

Na ebru kada je dobar dan moze se som uhvatiti na komad cijevi od radijatora, moze i bakrena...

No

Isto tako i na Ebru postoje dani kad se som ne može uloviti na ništa

Ribolov je to, neki tren kad se stvari poklope

Treba ići...

silure

Neki moji poznanici bili prije valjda 2god i nisu mogli soma dobiti nema sance svih 5 ili koliko dana.. A isto tako je jedan s posla isao prije valjd 3god ili vise i pokazivao snimke kako su se sprdali sto god da su ubacili dobijali su, jako fascinantna voda