Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pajdo77

Kreneš na pecanje al prvo u kokošinjac,izabereš kormorana težine bacanja 30-80 sa fuji vodilicama i juriš na vodu :stripii:

rj

kod mene na Dravi bile su 3 kolonije kormorana na prostoru cc 15km ....bilo ih je lijepo gledat kad natjeraju ribu u plićak ...kako ju okruže i love ...tih godina sam i ja lovio i to ozbiljne somove i smuđeve ...kolonije su brojale par stotina jedinki ...danas na tim pozicijama nemožeš nabrojat 10 kormorana ...a ja več godinama nisam ulovio soma 30+kg ni smuđa 10+kg.. općenito puno je manje ribe ...kukaju šaranđije....amuraši...pa i plovkaroši ....
nekako se sa sjetom sjećam vremena kad sam ganjao kormorane ....ebeno sam i ja lovio...siguran su pokazatelj da je voda bogata ribom ..
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Čitam na varaličaru...greys kaze da pp Kopački broji otprilike 10 000 kormorana...pa puta 400 kg godisnje....dobijes bas gadnu cifru na kraju....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

mislim da ih nema toliko ....zimi iziđu iz rita jer rit zaledi budu uz živi dunav pa imamo dojam da ih je velik broj
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

pajdo77

Jedinka pojede 400 kilograma godišnje a koliko ribe ozlijedi je nemoguće znati,vjerovatno nekoliko puta više jer ne ulovi ribu svaki put kada zaroni. Sad se vraćam na to kolko ta jedna uginula riba tokom mrijesta ima mlađi i neka samo pet posto preživi dolazim do štete koju jedan kormoran napravi a ta je nekoliko tona u svom životnom vijeku. A to je računica oko samo jedne ptice iz jata koja viđamo oko sebe i onda je ta ista zaštićena zakonom kao ugrožena vrsta. Neki zakoni kao i ljudi koji ih donose mi nisu jasni. Kao da ih pišu i provode ljudi koji su sa Marsa pali pa nisu upoznati sa stanjem na terenu.

veco

Ajmo onda naraviti dopis u ministarstvo, potpsati peticiju  (osobno neznam ribica koji je nebi potisao) da se ta napast izbaci iz regista zasticenih zivotinja. Napravi se mala studija sa spomenutim podacima i to bi trebalo biti dovoljno
Rođen da pecam a tjeraju me da radim!

No

:uf: sve i svi smo u istoj priči,istom romanu.
pozicija s koje promatramo stvari često nas zavara.taj naš pogled je samo jedna dimenzija.
kad sam zadnj put u ribolovu vidio puno, jako puno kormorana na jednom području,zamolio sam boga da zaledi savu na neko vrijeme.
to je bilo neki dan a sad par dana poslije mislim da sam se pokušao molbom upetljat tamo gdje mi nije mjesto.
gledajući te proždrljive ptice u takvom broju normalno mi je bilo poželit da ih nema,a dali je to normalno da ih nema e to je već neka druga stvar.
onaj tko je stvorio i mene i tebe i ribu i te ptice i sve, stvorio je perpetuum mobile.savršen stroj.i sigurno je stvorio i neki osigurač za sve pa tako i za kornija.
na dijelu save gdje boravim često, bijele ribe ima u izobilju.rano u zoru voda "kuha".
kad bacam gumu često osjetim kad prolazim kroz jato.
taj kormoran je tu možda zato da radi balans.
međutim mi ljudi ko ljudi.rado bi upravljali s onim za šta nismo osposobljeni ni predviđeni,rado bi zauzeli božje kreacije i prikazali ih svojim,rado bi upravljali sa svačim a gdje god smo se upetljali u božije djelo napravili smo zajeb.
gledajte tu gdje ih najviše ima ulovio sam lijepog smuđa,drugi mi je ispao iz ruke i jednu lijepu štuku od 3-4kg.za par sati. šta bi ja htio.
da nema vjetra,da ništa ne pada s neba,da nije hladno,da voda nije velika, da nije mala,da nikog drugog nema, da nema kormorana,da lovim ko na traci,da ne lovim ove od kilu dvije već one od 7-8-10 kg itd...
ma nemoj...
ljudski je reagirat ,ljudski je sanjat al je i ljudski shvatit da nismo mjera svemu,pa čak ponekad ili često ni sami sebi , da nebi trebali baš svugdje turit nos i da bi trebali pazit šta želimo jer bi mogli imat problema ako nam se želje ostvare.
na kraju mislim, ako mogu uskladit debljinu strune,težinu glave,veličinu gume s protokom i dubinom vode onda valjda mogu uskladit svoj boravak u divljini sa stanovnicima te divljine.
ipak je to njihov dom.
neka ih.
da nije vrijeme studeni,da ovo bijelo ne pada i da nije ovog foruma možda to nikad ne bi na taj način shvatio i prihvatio.neka nas.
:occasion14:

pajdo77

Kormoran je zaštićen od 1979 godine i nema naznaka da će se išta mijenjati u tom pravcu i ne manje bitno,ako upucate ili na bilo koji drugi način usmrtite kormorana kazna za takav čin je 2 400 kuna i zato bez praćke na pecanje.

nekinho

Onda je na onoj Maverikovoj slici uslikano lijepih 10 mikica za proračun  :takoje:

maverick

Da...i jos je to okačio na facebooku... :uf:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Možda su se ugušili gutajući te ribe  :sha:
Jednom sam na Dravi vidio uginulog kormorana a iz kljuna mu virila poveća riba, očito precijenio u veličini zalogaja.

vedro

vedro

Citat: maverick  u Siječanj 02, 2016, 20:53:38
Slika je skinuta s facebooka...ne znam tko je autor ali sam čuo da je tu s nasih prostora

Ako ovo nije namontirano onda su kormorani najveci ribolovci... pa to su ribe od 0.500kg a mozda i vece...
Sve u svemu nije dobro :uf:

mossi

veco

Citat: No  u Siječanj 04, 2016, 10:36:20
:uf: sve i svi smo u istoj priči,istom romanu.
pozicija s koje promatramo stvari često nas zavara.taj naš pogled je samo jedna dimenzija.
kad sam zadnj put u ribolovu vidio puno, jako puno kormorana na jednom području,zamolio sam boga da zaledi savu na neko vrijeme.
to je bilo neki dan a sad par dana poslije mislim da sam se pokušao molbom upetljat tamo gdje mi nije mjesto.
gledajući te proždrljive ptice u takvom broju normalno mi je bilo poželit da ih nema,a dali je to normalno da ih nema e to je već neka druga stvar.
onaj tko je stvorio i mene i tebe i ribu i te ptice i sve, stvorio je perpetuum mobile.savršen stroj.i sigurno je stvorio i neki osigurač za sve pa tako i za kornija.
na dijelu save gdje boravim često, bijele ribe ima u izobilju.rano u zoru voda "kuha".
kad bacam gumu često osjetim kad prolazim kroz jato.
taj kormoran je tu možda zato da radi balans.
međutim mi ljudi ko ljudi.rado bi upravljali s onim za šta nismo osposobljeni ni predviđeni,rado bi zauzeli božje kreacije i prikazali ih svojim,rado bi upravljali sa svačim a gdje god smo se upetljali u božije djelo napravili smo zajeb.
gledajte tu gdje ih najviše ima ulovio sam lijepog smuđa,drugi mi je ispao iz ruke i jednu lijepu štuku od 3-4kg.za par sati. šta bi ja htio.
da nema vjetra,da ništa ne pada s neba,da nije hladno,da voda nije velika, da nije mala,da nikog drugog nema, da nema kormorana,da lovim ko na traci,da ne lovim ove od kilu dvije već one od 7-8-10 kg itd...
ma nemoj...
ljudski je reagirat ,ljudski je sanjat al je i ljudski shvatit da nismo mjera svemu,pa čak ponekad ili često ni sami sebi , da nebi trebali baš svugdje turit nos i da bi trebali pazit šta želimo jer bi mogli imat problema ako nam se želje ostvare.
na kraju mislim, ako mogu uskladit debljinu strune,težinu glave,veličinu gume s protokom i dubinom vode onda valjda mogu uskladit svoj boravak u divljini sa stanovnicima te divljine.
ipak je to njihov dom.
neka ih.
da nije vrijeme studeni,da ovo bijelo ne pada i da nije ovog foruma možda to nikad ne bi na taj način shvatio i prihvatio.neka nas.
:occasion14:

Shvacam sto hoces reci.
Ali ti neshvacas da su se previse namnozili ili se tu zadrzavaju zato sto ih nitko nedira.
Ja sam na savi vidjo tolika jata kormorana da si to nemozete pojmit. Ili im treba ukinut zastitu ili treba uvezt odstrel.
Kad smo vec narusili ravnotezu, sad je koramo sami odrzavat
Rođen da pecam a tjeraju me da radim!