Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

umpahpah

mossi

Tićo

Citat: kockar  u Lipanj 12, 2015, 07:09:10
Lepa vest od sa ove strane, pre dva dana je pogranicna policija privela dvojicu koji vrsljaju vec duze vreme strujom po Dunavu.
Aparat su bacili, ali ribu nisu, a posto je vecinom bio som koji je u lovostaju, dobili su krivicnu prijavu,
a ostali bez camca i motora (40 hp).

Već su ih hvatali pre dve godine i isto im zaplenili čamac i motor, pa im posle nekog vremena sve lepo vrarili i maltene im se izvinjavali.  :no:

kockar

Tada nisu imali ribu kod sebe.
I jedino sto su mogli je bilo to sto su ih cimali zbog nemanja dokumenata.
A tu nije bilo osnova za trajno oduzimanje plovila.

Ovaj put je bilo drugacije. ;)
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

maverick

Slika je skinuta s facebooka...ne znam tko je autor ali sam čuo da je tu s nasih prostora

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Neka su kormorani zaštićeni,dobro pa ga nisu ćopili jer bi mu naplatili kaznu zbog tih ptičica.

No

:uf:  to je vražja ptica.zadnji put kad sam bio išao sam 5-6km uzvodno. na jednom djelu ih ima na tisuće.kako sam išao u svitanje buka motora ih je valjda plašila ili što već, pa su se podizali.
osjećao sam se kao zalutao u horor film.
prekrili su nebo nad savom. ma užas.drveće na kom spavaju je doslovce bijelo od govana a i zemlja ispod isto tako.
u tom dijelu dobio sam jednog lijepog smuđa oko 2kg,jedan mi se otkačio i jednu štuku od 3-4kg.bio sam par sati i kako god vidim te vragove na vodi u preletu ili na obali gubio sam volju.
naprosto imaš osjećaj da su požderali i izranjavili sve što pliva.
u tom broju izgledaju baš moćno.

pajdo77

Jasno mi je No da su i to živa bića i da ih se ne treba istrijebiti zato što desetkuju riblji fond ali mi nije jasno zbog čega se njihova populacija ne dovode u neku razumnu mjeru. Pa odstreljuje se i jelenska divljač,svinje i ne znam šta sve još ako ih je previše sa obzirom na teren koji naseljavaju,nisam lovac pa ne znam kako to ide a ovu napast ne smiješ ni pogledati. Nema logike.

No

ovi o kojima ja pišem borave na bosanskoj obali. s obzirom na neuređenost državnih sustava i opće nebrige za mnogo važnije teme od ove,jedino što mi je palo na pamet je da sam zamolio boga da zaledi savu na desetak dana. jedino tako ih jedan dio može uginut a drugi prošarat okolo negdje.
a pajdo što se tiče gledanja smije se to al nije ugodno nikom normalnom jer brojnost tih ptica je nenormalna i bode oči. :dontknow:

ibro dirka

To pajdo prestao da baca jer ga ne ide pa našao novu metodu...priznaj pajdo.

Bila je negdje slika na netu možda čak i tu na forumu kako je majstoru zapeo malo veći smuđo i ugušio se...katastrofa...svesti ih na minimum

pajdo77

Znam da u Americi kormoran nije zaštićen,nije ni u nekoliko država Europe. Da je stvarno ugrožena vrsta znate i sami da bi prvi Ameri uveli njegovu zaštitu jer je njihov lobi za zaštitu i prava životinja izuzetno jak. Znam i to da jedan kormoran što pojede što osakati i povrijedi oko 400 kilograma ribe godišnje. Pa zbog sastava njegovog mesa to je valjda jedina životinja čiju lešinu ni divlje svinje ne jedu. Ta ptica pravi ogromne štete ali nitko od nadležnih ne mari da populaciju svede na neku razumnu mjeru a krajnje je vrijeme. Nije ni ugodno vidjeti jato od stotinjak jedinki kad se sjuri na vodu u blizini,ne boje se ničega.

ivan 84

danas na jednom djelu save jato kormorana,nezna 100tinjak.
5-6 dana bjela riba je radila ko luda i pokoji smuđ.
nije trebalo dugo da nanjuše :pirate:
I tata bi sine...

Smithwick maniac

Bio sam prisutan u Kopackom ritu kada je nekoliko stotina kormorana skupno izlovljavalo ribu.
Znaci jedan pored drugog u veliki lanac i bas svaki lupa krilima po vodi i plivaju zatvarajuci tako krug u liman.
Kada opkole ribu u limanu to su prizori poput onih kad plovaricama ribari u ribnjaku izlovljavaju ribu.
Voda je u tom limanu vrvila od ribe koja iskace iz vode uglavnom kvalitetne ribe.
Po slobodnoj procjeni mozda i nekoliko tona ribe.
I tada se tih nekoliko stotina kormorana zalete i gutaju komade ribe kvalitetne i preko kilograma.
Sve se odvija nekoliko minuta.
Potamanili su strasno puno ribe a jako puno ribe sto je najgore ima strasne,duboke oziljke tj. otvorene rane i plivaju uz povrsinu vjerovatno kasnije i uginu.
To su ostecenja ribe strasna i puno jaca i teza nego od haklanja.
Sokiralo me da se ptice mogu tako organizirati i voditi takvu stratesku akciju.
Od tada sam u potpunosti svjestan da je ta ptica cisto zlo.
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

nekinho

kako nas sportske ribolovce odgovorni u Parku i državi čuvaju od kormorana i drugih napasti (mrežara, ribokradica,...) uskoro nam nece preostati nista drugo nego potražiti mudrosti u drevnoj kineskoj civilizaciji, a tamo koliko sam upoznat ribari ne pecaju štapovima, nego svaki u čamac uzme desetak kormorana, istrenira ih da mu love ribu, i svakog na povodac i udri... fešta od ribolova ce biti

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"