Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

pajdo77

Ma odlučio sam da neću kormorane,njih će svi nabavit pa nije fora,oću da mi na ramenu čuči orao-ribar,on mi je baš kul :stripii:

Stepa

Citat: rj  u Siječanj 04, 2016, 21:24:59
ebo CD kupujem ovu ptičurinu ...kad je pustim na traverzi ajooooojjjj  :rofl2:

e nećeš tamo razbojniče :nono: :nono: :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2: traverza već ima kormorana  :stripii: :stripii:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

kobac

ja se donekle slažem sa mariom123 ima dobre namjere,ali nema iskustva a zašto ima manje ribe, vjerojatno iz više razloga, od ispuštanja svega i svačega u vodotoke, krivolova strujom (od ovo dvoje vjerojatno najveća šteta)zapuštenih kanala i bara, krivolova mrežama, izlov za vrijeme lovostaja a tu posebice vrijedi priča o maticama, pa sve do prekomjernog izlova i nošenja kući prevelike količine ribe koja se naravno prodaje..(što nekima ovdje posebice smeta kada se spomene)...

pajdo77

Krivolovilo se i prije,nije to pošast modernog doba,prije je bilo,j*bo kuću koja nema bar dvije metlice,rogač i sačmu(govorim za moj kvart),što se zagađenja vode tiče pa prije je bila zagađenija nego sada. Ajde da se vratimo samo u vrijeme poraća dok je Osijek bio grad pun industrije. Osječka tvornica koža je u dravu ispuštala tone i tone odpada dnevno i to lužina,kiselina i boja za kožu a da ne govorim da onda nije bilo pročišćivača i kolektora. Kolike su se tvornice samo zatvorile a ispuštale svoj odpad u dravu a sada ih nema dakle nema mi ni logike da je sad prljavija. Zašto ribe ima manje ja ne znam reći,možda te brane,bentovi koji ne dozvoljavaju da se voda izljeva i samim tim bude prirodnih mrjestilišta sem u kopačkom ritu a možda se ni ribe ne prcaju ko nekad :stripii:

mlb

Upravo to pajdo! Kod nas nema šta iz kombinata nisu ispuštali! Metlice i zenkovi su bili u svakoj vikendici obvezna alatka! ali se sjećam da su iz bara u dravu oko valpovštine poslje majskih voda izlazile vrpe mlađi u jatima! Sad su sve te bare ili presušene ili totalno odsječene od drave!!

mata postar

Pa svi kanali su zapruđeni zatrpani. Nema vise raznih akcija, odmuljavanja. gdje da se ta riba mrijesti?a opet kada sam bio na zmajevackom kanalu mreza od ribara pregraduje cijeli kanal u kojem trenutno nema vode i camci nemogu van

pajdo77

Mlb riba jednostavno nema kuda,kanali su zapušteni,obale ozidane,brane gdje hoćeš i ne treba ti više,pa pogledaj samo te oscilacije u vodostaju,nekad dok vode nismo tjerali na svoj mlin kad su dolazile znalo se kada vode plave i riba je tome prilagodila svoj prirodni ciklus poput mrijesta,sad zatvore branu bilo jesen ili proljeće,zatvore ju kada njima odgovara i riba nema gdje. Što netko napisa gore u postu ne možeš ti ribu pecaljkom devastirati mada i tu ima neumjerenih da se ne lažemo,čovjek se igra boga i to mu se osvećuje,polako ali sigurno. :hi:

mario123

Prosle.godine sam sreo covjeka iz dakova koji ima camac na dunavu ide ciljano lovit u zimovnike,kaze da tjedan dana spavaju u camcu i natuku smuđeva da nemogu hodat po camcu iskipaju nekom na obali i tako svaki dan to sve sta drugo nego prodaju i to ne porcijase nego matice za tjedan dana smrzavanja na -10 zaradi za par stapova i masinica...To je jedan,a takih je puno..Ove godine u sl.brodu  na migalovcima mrijest smuđa pecarosa preko 100 ja mislim da tu nije ni jedan smuđ nije ostao da dovrši mrijest do kraja...Na malom uscu kod mosta isao smuđ ko lud u tjedan dana izvadili su bar 200kom svi do 2kg sve su odnjeli..Ti isti kad upecaju bandara, bolencica,klenica bace ga u travu iza sebe jer im netreba..Do jednog sam dosao i pokupio svu tu ribu i vratio nazad neke su otplivale neke ne on gleda koda je duha vidio ja ga pitam cemu to zasto to radite kaze sta ce mi ja mu pokazem 3g olovo i sedica i objasnim da ja bas to pecam da mi je to gust, a on to baca i ubija istu tu ribu..Puno ljudi peca samo iz koristi da prodaju...Veliki problem je kriza bogatije zemlje su bogatije i ribom ljudi kupe ono sto im treba, nebi ni mi jeli sarana da imamo za lososose, tune,brancine,orade i sl..Takim ljudima ni ne zamjeram peca da bi imao sta jesti takom i netreba puno niti ima opreme i mogucnosti napecati neznam koliko ribe ali da neko peca da si kupi terenac 4x4 to bi strpao u zatvor....U baranju da se ode pred restorane odma bi se naslo takih 10 koji imaju uhodan posao..
Puno se prica sportski ribolov sportskim ribolovom se ljudi bave u slobodno vrijeme kao hobi netko tko je svaki dan na vodi taj nemoze biti sportski ribolovac....Sportasi koji svaki dan treniraju od toga i zive, a oni koji se necim bave iz hobija samo trose i ulazu u opremu.

kobac

No

:uf:eto te opet.
momak mislim da imaš dobre namjere al ti izvedba nije baš naj.
nije dobro kad je ista osoba istražitelj,tužitelj i sudac a uz to ti si tovariš i prosvjetiteljsku ulogu.
tvoji zadnji postovi bi mogli pod naslov"svi su loši samo nisam ja".ovo je forum mjesto gdje djelimo svoja iskustva,znanja i spoznaje pa i poneku ludost.
nitko od nas nije blesav da ne kuži da ima na toj vodi cirkusa.netko ga trpi s više il manje emocija.
malo lakše s postovima tipa;

------"-neko peca da si kupi terenac 4x4....u baranji da se ode pred restorane odma bi se našlo takih 10 koji imaju uhodan posao"

--"netko tko je svaki dan na vodi ne može bit sportski ribolovac"

molim te nemoj pomislit da imam nešto protiv tebe ili da te želim ušutkat.
ne.
upravo obratno.
i još nešto ako može prijateljski savjet koji je meni dao moj pokojni djed-  "u životu   ti je bolje svašta jest nego svašta pričat" :occasion14:

kobac

Citat: No  u Siječanj 05, 2016, 11:04:51
:uf:eto te opet.
momak mislim da imaš dobre namjere al ti izvedba nije baš naj.
nije dobro kad je ista osoba istražitelj,tužitelj i sudac a uz to ti si tovariš i prosvjetiteljsku ulogu.
tvoji zadnji postovi bi mogli pod naslov"svi su loši samo nisam ja".

dobro nije možda mislio baš tako, mislim da je više revoltiran...

ovo je forum mjesto gdje djelimo svoja iskustva,znanja i spoznaje pa i poneku ludost.

to svakako

nitko od nas nije blesav da ne kuži da ima na toj vodi cirkusa.netko ga trpi s više il manje emocija.
malo lakše s postovima tipa;

ali skoro svi šute na taj cirkus,a mnogi mu se i priključe..

------"-neko peca da si kupi terenac 4x4....u baranji da se ode pred restorane odma bi se našlo takih 10 koji imaju uhodan posao"

eh tu ima dosta istine,nažalost...

--"netko tko je svaki dan na vodi ne može bit sportski ribolovac"

molim te nemoj pomislit da imam nešto protiv tebe ili da te želim ušutkat.
ne.
upravo obratno.
i još nešto ako može prijateljski savjet koji je meni dao moj pokojni djed-  "u životu   ti je bolje svašta jest nego svašta pričat"

to po onoj šutnja je majka mudrosti (ili tako nešto,heheh)

:occasion14:

Smithwick maniac

Mario sve to lijepo pise i sa dobrom namjerom,odlicno razumijem nacin razmisljanja i namjeru.
Isto tako razumijem i ostale koji su pisali suprotna misljenja i nasli se mozda iuvrijedenima ili napadnutima.
Ima istine i sa jedne i druge strane.
Osobno misljenje je da su i jedno i druga misljenja nekakvi ekstremi.
Ja se zalazem za zlatnu sredinu.
Znaci i catch&release mi je malo prebrutalan jer u tom mom nekom lovackom,ribolovackom instinktu i shvacanju lovina je plijen i volim svojoj obitelji donjeti svjezu i zdravu divlju ribu za objed.
Jbg. bilo ovo misljenje primitivno ili ne takav sam i to se nece nikada promijeniti ma koliko god prosvjetitelja pecalo pokraj mene.
Isto tako postujem prirodu,ribu i mrijest,razumne kolicine ulova itd.
I ja se zgrozim kad netko svaki dan 60 kg ribe nosi prodat.
Svejedno djelim misljenje s mnogima ovdje da sa stapom nismo prijetnja opstanku riblje populacije i devastacije iste.
Priznajem ponekad i malo pretjeramo kad nas krene...
S druge strane imamo i period kad nas nece i nece pa nece neko duze vrijeme.
Pajdo77 najbolje zna koliko je i to mucna situacija... :stripii:
Sve u svemu tako je to i u zivotu bas kao i u pecanju...
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

pajdo77

ma ja sam priča za sebe što se tiče znanja i sreće i hvala bogu da nas nema puno pa ostali upecaju,zato su i na vodi a puštali ili nosili tonu nije do mene da im govorim. Nego čitam da će u Vojvodini podjeliti oružje ribočuvarima pa reko da i ovi ne pokupe foru od susjeda i počnu nam gruvat oko ušiju jer kopam gliste gdje ne treba. kakav prsluk za mušičarenje,na pecanje nosiš pancirku,ima i od nas luđih.

Smithwick maniac

Mozda ni to nije losa ideja ako se da u ruke normalnim i stabilnim ljudima.
Citali smo ovdje na kakve su sve budale nasi cuvari nailazili pa ponekad i bili fizicki napadnuti.
Moze biti i gorih situacija da ne daj boze netko izvadi oruzje iz mraka.
Mislim da nitko nije toliko placen da ga tuku ili pucaju u njega a pogotovo ne ribocuvar.
Za mene je ribocucar sluzbena osoba i ukoliko uhvati nekoga u krivolovu a da pri tome krivolovac fizicki nasrce, poteze oruzje ili bjezi ja bi ga ovlastio da puca.
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...