Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

rj

ko kaže da nema ribe ? ja sam rekao da je stanište kormorana siguran pokazatelj da je voda bogata ribom ...uglavnom bjelom koja je osnov cormoranove ishrane a gdje je bjela tu su som i smuđ....puno veča šteta je zapuštanje kanala koji povezuju Dravu i bare , rukavce... gdje su prirodna mrijestilišta....
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

mossi

mario123  :icon_thumright:

Momak ide u pravom smeru i neka tako nastavi kome smeta neka ga banuje  :stripii: :rofl2:
Šalim se ali ima puno istine u tome što momak piše, ako se ko oseća pogodjen znači da je pogodio u sridu.  :ok:

:hi:

mossi

Samo mislim da ne preživi 1% smudja. Da dodje do kile.   :tongue3:

joker

mario nemoj nista zamjeriti ali mislim da previse citas po internetu po svim tim brojkama koje si naveo da sad ne ponavljam ispada da bi ribe trebalo biti ne mnogo nego u ogromnim kolicinama nek kako si naveo da od jedne matice ostane 1000 kom zivo od 20 matica 20 000 pa koliko je to ribe onda jel kuzis sta hocu reci.al sve je to statistika koju si nasao na netu od tzv "strucnjaka" koji nezna razliku izmedu sarana i soma.zakon za mrest se nije promjenio od doba kada je napoleon kupio prvi blinker a nitko ne prati sta se desava na vodi sem ribolovaca a njih nitko ne sljivi jel nema faks.sjecam se sta mi je jedan stari ribolovac rekao "mali riba se nemoze izloviti stapom"i ja vjerujem u to.veliki problem koji si naveo su zagadenja kanalizacijom itd.velike oscilacije vodostaja isto potice ribu na migracije ma ima tu puno faktora zasto ribe kao nema dobro vi dolje imate problem sa mrezama,elektricarima ali tog kod mene hvala bogu nema.x puta smo znali u ljetu hraniti i bacati na pec bijelu ribu ali nece a tu je dole jel se vidla na sonaru jednostavno lezi dolje ali nece da uzima hranu neko bi mislio da je nema jel a ima je dole da se ukenjas.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

mario123

Hvala mossi,
To sam htijeo napisati ali nisam jer bi me opet 10 ljudi napalo, negdje prije sam napisao da neki kupuju pribor od prodaje smuđa sto sam u sl.brodu cuo kako preprodaju,i viđao ljude koji ne rade nigdje,a svaki dan na vodi imaju camac i skupi pribor odma se vidi odakle i da tu nesto smrdi. I opet me napali kako ja prozivam tu nekog, zasto neznam maverik pise da mu govorim sta ce on sa svojim novcem to negovorim svojima u kuci, a ne nekom na forumu svi sve shvacaju pre osobno zasto neznam..
Moje misljenje je da sutit netreba nikad znam to sa bare koju imam pokraj kuce svađao sam se sa pola ulice svi duplo stariji od mene sad ti isti nakon par godina sretni i cude se odakle ta riba silna tu sad i oni cuvaju i nedaju da se nosi pustaju nazad...A prije par godina je bilo prije rata sam nosio i uvjek je bilo ribe i takve glupe price, ljude se da mjenjati samo treba biti uporan i ustrajati..Kad vide da ima vise ribe shvatit ce da to pustanje nije bezveze i da je puno ljepse pecati na vodi gdje ima ribe i uzivati u pecanju nego cekat dva dana za ribu od pola kile..
Stavio sam link dokumentarca pogledajte jako poucno i zanimljivo par znanstvenika je uspjelo promjeniti misljenje miliona ljudi, mozemo i mi onda  bar od komsije.

mrjr

Ovakve priče su za dvadesetogodišnjake sasvim ok.Kad se malo poraste ,onda se drugačije gleda na stvari.Riba se lovi i jede i to je zakon prirode.Naravno sa merom, ko zna za meru.

mario123

Pogledaj dokumentarac pricaju bas o jelu skoro su istrijebili morske pse iz oceana zbog juhe od peraje morskog psa...Jedna rjeka je kap u moru, a ne u oceanu..

mrjr

I kitove i ko zna šta još,ali te dokumentarce snimaju ljudi koji dolaze iz bogatih zemalja ,gde su supermarketi prepuni jeftine hrane,gde se ljudi dave u mesu i hamburgerima koji nerastu na drvetu,...a onda odu u Afriku,ili Aziju gde ima ljudi više od komaraca i pričaju im kako treba čuvati prirodu i spašavati kitove, slonove,...a oni goli i bosi i gladni to slušaju. Naravno,ima i krivolova i prekomernog izlova i svega ostalog što nevalja.To se medjutim ne sprečava dokumentarcima već kaznama i zakonom.Problem je naravno što u takvim zemljama i korupcija cveta,...I mi smo tu negde.Jaki na rečima,a slabi na delu.Stvari se polako kreću na bolje kod vas,a kod nas je i dalje tamni vilajet korupcije i bezakonja uglavnom,kad je izlov ribe u pitanju.Medjutim,i pored toga ribe ima,a menja se i svest običnih ribolovaca.Problem je privredni ribolov.

mlb

Ja i dalje mislim da je najveći razlog smanjenja ribljeg fonda pogotovo na dravi (a to sam se uvjerio neki dan nakon cjelodnevnog vozanja i skeniranja dna) a onda i na dunavu zapuštanje prirodnih mrjestilišta , bara , kanala koji su zatrpani i zapruđeni !! Riba jednostavno nema više mjesta za mrijest!! A to malo što i je dostupno se pregrađuje mrežama nemilice! E onda dolaze struja i sve ostale vrste krivolova!! Privredni ribolov a i naravno "sportski" odnosno ribolov kojim se mi bavimo (treba priznati) nanese dosta ajmo reći štete al jbg u konačnici i prije se pecalo , mrežarilo pa je bilo kud i kamo više ribe! A što se tiče kormorana , oni su tu bili davno prije nas pa je sve bilo ok i u nekom balansu!

veco

Ima tu stvarno svega. Evo jedan primjer.
Prije koju godinu sam pecao na savi. U tom potezu od 1km ,skoro u centru grada ima zimovnik gdje boravi riba cca tri mjeseca dok je zima. Na tom potezu sam znao vidjat jata kormorana grupirana u cca 50x20m na vodi. To je cca 4000kormorana. U prosjeku svaki pojede 1kg ribe dnevno.
4000kom (1kg/kom)xcca 100 dana=400 000kg ili 400 tona
Nije bas mala brojka
Rođen da pecam a tjeraju me da radim!

nekinho

Citat: mossi  u Siječanj 04, 2016, 12:27:26

O tome vam ja pričam ekipa... Svaka čast mossi što si ovaj video podijelio s nama... :ok:

pajdo77

Kakve sam ja sreće meni bi uvalili kormorane vegetarijance i opet ko i sa pecaljkom pušiona.

rj

ebo CD kupujem ovu ptičurinu ...kad je pustim na traverzi ajooooojjjj  :rofl2:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Slaven

nekinho

Pajdo već te vidim kako cupkaš po cijele dane u čamcu ko da pićiš užičko na pol Drave ili Dunava, a ptičice ti pune čamac smuđevima i šaranima... :stripii: :uf: