Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Podrška Šime, naravno.....rj misli da pored ribara i strujarosa...i pecarosi love prekomjerno....bar predpostavljam...jer nema nikakve kontrole....ali...kum grijesi po tom pitanju....da kontroliraju...50 posto ne bi ni islo na pecanje
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Jožef1

dravski- pogledao sam film o ritu prekrasno. samo da nam ne ostanu filmovi i sjećanja....
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Retfalački mačak

Citat: Jožef1  u Siječanj 06, 2013, 09:40:38
približavam se 57-oj godini. sa 7 (sedam) godina sam pecao na lesku upravo tamo odakle danas kreću brodići u obilazak rita
Sretali smo se u to vrijeme.
Sa svime navedenim se slažem, u pravu si. Ja sam počeo samo dio teme, koja je ostavljena. Osim prirodnih loših događanja, ljudski faktor ima veliku ulogu. Tu su ribari, strujaroši, plinaši, toleriranje nekontroliranog izlova, lov ispod mjere, sprega takvih "igrača" i onih koji to trebaju spriječiti.
Još jedno pitanje: Kome i zašto plaćamo dozvolu za pecanje na Dunavu, u području Parka prirode? Jednu dozvolu smo već izvadili i platili. Dunav je međunarodna voda. Bilo koje društvo, ipak vodi računa o svojim vodama i nešto ulaže. A što mi dobivamo za ono što po meni, 2x plaćamo?

dravski pecaros

ja nepecam na dunavu ali to retfalacki macak dobro kazes...na dunavu se nebi trebala placati posebna karta za taj dio..a vec ako i naplacuju trebalo bi zabraniti ko u kopackom ritu gospodarski ribolov na tom podrucju...

rj

Citat: maverick  u Siječanj 06, 2013, 11:25:01
Podrška Šime, naravno.....rj misli da pored ribara i strujarosa...i pecarosi love prekomjerno....bar predpostavljam...jer nema nikakve kontrole....ali...kum grijesi po tom pitanju....da kontroliraju...50 posto ne bi ni islo na pecanje

šta grješim ne razumijem ...ja bi išao svaki dan po jednog smuđa i to je ok
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

kawasaki

rj ajd za nas koji slabije kuzimo pojasni

dali ti zelis reci da ribocuvari nerade svoj posao ili sta

iz kojeg razloga bi se u nekoj drugoj situaciji ponasao drugcije?!

ljudi krenimo svako od sebe i podrzimo se ovdje i rijesimo se zla na nasim vodama, jer netrebaju nama ribocuvari kad nas deset dodje i ponasa se u skladu sa prirodom i kad naucimo i druge da se tako ponasaju, a makar i celicnom pesnicom!!

I jos nesto , kad bi se svi mi drugacije ponasali i ribocuvari bi lakse radili svoj posao i sigurno bi ih bilo vise jer bi im pomogli i imali bi podrsku za nastup uvjek i svugdje!  :thumbsup:
Brzi od Bolena.

rj

riboćuvarske službe na području parka prirode praktično ni nema ....prošle godine sam ih sreo 2 puta ...kontrola ulova je za njih stran pojam ...isto kao što ni ribare niko ne kontrolira ...

kawasaki

to sam si i mislio, a mislim da mi ribici kojima je stalo do propisa da trebamo uhvatiti stvar u svoje ruke.
-tako smo mi to zapoceli na Djakovackim vodama i svakim danom se sve vise ide naprijed

polako ali sigurno, samo da nebude kasno  :headbang:
Brzi od Bolena.

rj

NIŠTA OD TOGA  zaboravi ...samo jedno je rješenje ...zabrana privrednog ribolova i zabrana noćenja na području parka prirode a to nikad neće proč

retfala

kave veze ima zabrana noćenja to ne može riješiti problem. pecam na hulovu i pustim se par kilometara u dravu pa se u jutro vratim. mislim da ima pouno više štetočina od onih koji tamo prespavaju noć. policija prvi puta od 98 god traži dozvole za ribolov što je pozitivan pomak. počnimo od sebe iskreno ne poznam nikoga tko bi prestao loviti kad ima 10 smuđeva a ne 1 ili 2

rj

to je to ....lijepo rečeno ....dakle problem je u nama i tu se prića završava ...

Retfalački mačak

Da se kontroliraju (a nekada jesu, negdje se to još uvijek radi) upisi ulova sa zatečenim stanjem, problemi bi bili što se tiče ribolovaca svedeni vrlo brzo na minimum. Poznajem osobu koja je bila na sudu radi toga. Bila je kontrola na putu ušće-Sarvaš. Ulov nije odgovarao upisu. BUM kazna na sudu bez pardona. Čovjek je toliko bio iznenađen da je prestao pecati na tom dijelu. Ja dobio neke kutije od njega, nakon toga.

dravski pecaros

ja sigurno  da imam dva smuđa ili bilo koje ribe plemenite svaku ostalu bi pusti nazad..to i radim ako uspijem uhvatiti..prije 3 godine sam na staroj dravi bjelo brdo uhvatio 13 stuka od 0,5 do 2 kile kuci sam ponio 2 za pojesti i ostalo vratio..a svako ko bi odnio 10 smuđeva kuci odjednom za mene nije ribolovac...

Jožef1

Dobro je kako se ne slažemo u svemu jer bi bili "uluzice"! Zdrava i razumna debata da, samokritika da, jer tako se budi svijest i savjest u čovjeka. Međutim dok  ne naučimo (čast izuzecima), bez obzira koliko imamo godina, poniznosti što značu cijeniti prirodu koja je sastavni dio našega života, jedino nam ostaje :dontknow:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

tole

ja se slažem sa rj-om. da mogu, svaki dan bi išao po jednog smuđa, ali kad moram 5 puta otić na vodu da nešto ulovim...onda kad dođu 2-3 zna se. od kada pecam smuđa, samo dva sam ponio koji su bili na granici 40tak cm i to zato što im nije bilo spasa, a da ne pričam koliko sam smuđeva i u mjeri vratio jer je pored njih došao i koji debeli. Sa štukama je situacija još gora. Više puta sam prisustvovao izlovu štuke ispod svake mjere, zvao ribočuvarsku i nikome ništa, zvao sam ih i radi mreža u dunavcima u 3 i 4 mjesecu; opet ništa...prošle godine vadio i rezao na sve strane, skoro dobio po bubrezima.