Ribolov smuđa varalicom na bajerima, jezerima isl.

Autor Kugla, Siječanj 09, 2013, 10:56:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Brus

Ajd' da i ja napišem koju o barsko jezerskom varkanju smuđeva  :glasses9:

U periodu posle mresta (u Srbiji od 01.05.) pa sve do kraja Oktobra smuđeve na stajaćim vodama lovim gotovo isključivo voblerima. Voblere vodim paralelno sa obalom pored vegetacije ili nekih izraženih prepreka poput stenja ili panjeva. Sa varaličarenjem počinjem u sumrak i završavam ako mi umor i vreme to dozvole pred zoru.
Ono malo dnevnih izlazaka koristim za 'muvanje'. Retko kada pokušavam da danju lovim na silikonce a i ti pokušaji obično ne daju željene rezultate.
U periodu od Novembra pa sve do mresta (u Srbiji od 01.03.) smuđa gotovo isključivo lovim silikoncima. U zavisnosti od veličine i dubine jezera koristim i olovne glave različite težine. Na malim jezercima i kubicima obično koristim iri olovne glave u rasponu od 3gr do maksimum 7gr a na velikim i dubokim akumulacionim jezerima obično koristim iri olovne glave u rasponu 0d 14gr do 23gr i okrugle olovne glave u rasponu od 21gr do maksimum 35gr.Težinu i oblik olovnih glava biram više zbog prezentacije (brže ili sporije propadanje) nego zbog same daljine zabačaja mada je i ona po nekada presudna.
Veoma često koristim ne tipične montaže poput 'Albert' montaže kako bih što više usporio propadanje silikonca.
Sama prezentacija se svodi ili na 'Rusifikaciju' ili na oštro džigovanje sa usporenim propadanjem. 'Pičing' tehniku primenjujem samo na terenima sa ravnim dnom gde ona dolazi do punog izražaja. Naravno intenzitet i ugao prodiranja svetlosti tu igra presudnu ulogu ali to bih pre prepustio prike Kajmanu da objasni.
Što se izbora viblera i silikonaca tiče to treba prepustiti samom varaličaru i u mnogome zavisi od vrste riba kojima se u datom periodu smuđ hrani.
Kockar je potpuno u pravu kada su no action silikonci u pitanju. U uslovima potpuno prozirne jezerske vode smuđ se oslanja gotovo isključivo na vid pa je tada mnogo važnija silueta silikonca (po mogućnosti što veća i realnija) nego vibracija. Još kada je dan sunčan a dno relativno ravno onda 'Pičing' na no action gume nema alternativu jer je smuđ zakucan za dno.
Ima tu još mnogo toga da se napiše ali i zima je duga pa imamo vremena da razglabamo.

kajman

Aj' kad si me vec prozvao, da citiram deo iz Uputstva za upotrebu koje Smuki profesionalcima daje uz njegove sedove-

そう自信を持って、ふてくされて、誰も恐れていなかったかのように魚を歩くが、狩猟区の本当の所有者を確認し、何が言われているように見えた?

u prevodu bi to trebalo da bude nesto ovako

Šetaj šeda tako samouvereno i prkosno kao da se nikoga ne boji, ali da ga vide pravi vlasnici lovnog revira, pa javi sta su mu rekli?

Brus

Prike kad ovo uputstvo za upotrebu vidi Spasko ima da rade makaze  :glasses9:
A PRAVI vlasnici revira kažu ''šta se kurčiš kad nemaš zube''  :headbang:
Njam, tras, fish on  :headbang:

Lomnica_city

Ajde da i mi razumemo o cemu pisete, objasnite taj "Pitching", zvuci mi poznato ali... ?

crni74

Budući da već dobrih 5 godina smuđa ganjam isključivo na manjim jezerima evo neka moja razmišljanja i preporuke za one koji se misle više pozabaviti sa spinanjem smuđa po stajačim vodama.

Ja ih isključivo ganjam po danu. Dakle moja iskustva su vezana za blink jezerskog smuđa po danu. Prosječna dubina jezera na kojemu ih lovim je oko 2 metra a večinom je to dubina oko 1-1,5 m a nije rijetkost da ga ganjam i u vodi ispod 1 m dubine. Moja jezera su muljevita i reltivno mala. Jedno je cca 6 ha a drugo cca 10 ha. Isključivo ih lovim sa silikoncima a u zadnje vrijeme dosta kemijam sa žlicama. Vobleri su mi nula bodova. Jednostavno ne znam loviti sa voblerima. :laughing7:

Što se tiće načina jiganja sa silikoncima imam nekoliko shema:

1. Prva prezentacija je vrlo brzo i agresivno jiganje sa malim tvisterima na 4-5 grama teškim jig glavama (prosječno, no ako je dubina veća od 2 m glave su teške i 8-10 gr). Dakle zabacim, pustim da jig udari u dno, zatim trzaj kako bi jig digao oko 40-tak cm iznad dna. Zatim ga pustim neka padne natrag na dno istovremeno kupeći rolom višak špage. To sve ne traje duže od jednu do dvije sekunde. I tako sve do obale. Na ovaj način sam ulovil najviše smuđeva raznih veličina. Ovo se može raditi i sa shadovima ali su se meni najučinkovitiji pokazali manji twisteri. To jiganje može biti toliko brzo, pogotovo kad se lovi na dubinama manjim od jednog metra, da čovjeku koji gleda sa strane izgleda da non stop dajem kontru. ;D No ova tehnika i te kako pali.

2. Drugi način vođenja je da zabacim i pustim da jig potone do dna. Nakon što jig udari u dno jignem i pustim da jig pada na dno ali istovremeno rolom brzo pokupim višak špage i kada ga pokupim nastavljam još dva-tri okretaja tako da produžim pad jiga kako bi ga usporio. Ovo u glavnom radim sa shadovima i to na pozicijama kosina kada silikonac vodim paralelno sa smjerom kosine. Ovdje upotrebljavan nešto lakše glave od prethodne tehnike pa je i prezentacija nešto sporija.

3. Treći način je umiranje od dosade. Tu upotrebljavam vrlo mekane shadove koji u laganom povlačenju imaju dobru vibru (recimo poonton avaruna, daiwin d fin shad isl.). Za ovakvu tehniku upotrebljavam glave od 2-2,5 grama. Tehnika je slijedeća, zabacim jig i nakon što dotakne dno lagano ga iz zgloba trznem i pokupim višak špage onolikom brzinom koja je potrebna da jig laaagano vozim iznad dna te nakon što sam ga tako vodio 2-3 sekunde prestanem sa namatanjem te ga puštam da lagano tone što je u određenom trenutku okidač za napad smuđa. Ovo upotrebljavam u glavnom na plićim terenima ako brža prezentacija ne daje rezultate ili na mjestima gdje znam da drži smuđa ali očito ne reagira na agresivnije vođenje.

Što se tiče pribora štap mora biti brze akcije. Ja sam ovih godina upotrebljaval nekoliko štapova. Prvo sam krenul sa okumom octanom 5-20 gr, dužine 2,70. To je izuzetno jak i oštar štap a budući da su u mojim vodama smuđevi od 2 kile dobar ulov malo je ipak bil prejak iako ga još i danas sa veseljem uzmem u ruke i odem ganjati smuđa. Nakon njega sam uzel drop shot štap od Savagera 2,70 7-28 gr koji je imal osjetljiv vrh pa mi je bilo lakše pratiti laganije glave. zadnjih godinu dana koristim Garbolino Game hunter 1-7 gr 2,50. Prije mjesec dana sam strgal vrh pa je sad malo skračen i malo jači ali to ništa ne smeta čak dapače.
Rola koju godinama upotrebljavam je Spro red arc 1030 i 1040.Špaga je pod obavezno sa predvezom od fluorocarbona spojen sa špagom FG čvorom. Silikonce koje upotrebljavam su Shadovi od Orke, Canibal od Savagera, Awaruna,  Triger od Doka u veličinama sve u veličini od 8-12 cm. Također upotrebljavam twistere najčešće od Relaksa u dužini od 8-10 cm.

Smuđa tražim na bilo kakvim prijelazima dubine recimo na brani oko betonskog ispusta, na dijelu odrezane i podlokane obale i ako je tu još kakva grana ili panj....milina. Također ga tražim na prijelazu sa muljevitog na tvrdo dno i oko bilo kakvih neravnina na dnu bez obzira kak male bile. Interesantno je da sam ih također dobival na terenu koji prividno nema nikakvih neravnina no očito ima neki razlog zakaj su tu ali ga ja ne mogu skužiti. Zato treba isprobavati i mjesta koja se na prvu loptu ne čine interesantna.

Evo to je to. Nadam se da sam pomogel i ako ima ko kakvih pitanja slobodno pucajte.
Još samo da se naučim postavljati slike pa da svoju teoriju potvrdim i sa ulovima ostvarenih proteklih godina.

maverick

:occasion14: lijepo objasnjeno za prvi post na ovom forumu...svakako nam dobro dosao
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

crni74

Hvala! ;D
Pratim ja vas već godinu, dvije iz prikrajka.  :toothy12: Al sam se tek sad registriral. Nisam videl, jer ima gdje tema za prvi post u smislu predstavljanja novog člana?

crni74

Evo par ljepših zubatih jezerskih kaj sam dobil u zadnjih dva mjeseca:

dac

Lijepo objašnjeno...  :clap2:.....po slikama, jako uređena voda, bez puno ribića i pritiska...
Ako nije "tajna", gdje je to, Zagorje, Podravina....?

crni74

Prigorje, okolica Križevaca. Nije baš da nema pritiska. To je inače ulovi i pusti voda za šarane, a mjera za smuđa je 1,5 kg tak da ipak nekaj ostane i u vodi. Osim toga smuđ se uredno mrijesti pa i ovakve aždaje napadaju silikonce.

crni74

Nakon velikih vručina konačno nastupila promjena vremena, kiša, zahlađenje. Reko sam sebi to je to. Jučer oko 7 pred večer otišel ganjati zubonju i nisam se prevaril
Prvo dobil par malih od 30 + cm i 5-6 fulanja a onda jedan ljepši.
Srebrni ljepotan, 57 cm, vagan nije, pušten dalje da raste.

Nakon njega u sami sumrak dobil još jednoga od 30+ cm.

crni74

Danas poslje posla skočil na dvije vure.

Odma po dolasku u prvom zabacu dobil ovog 40-taka.

Nakon toga jedno otkvačivanje i dva fulanca.

pajdo77

napiši malo o samom priboru i varalicama na koje loviš  :hi:

dravski pecaros

crni74

Upravo si mi uzel riječ. Inače ovaj konkretni je ulovljen na Dalalande Miss Shad od 8 cm.