Ribolov smuđa varalicom na bajerima, jezerima isl.

Autor Kugla, Siječanj 09, 2013, 10:56:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kugla

Evo malo i o ovoj temi. Iznesite svoja iskustva, jer imamo dosta raznih bajera i sl. voda. Gdje se smije varaličariti, gdje ne smije i kako loviti smuđa u takvim uvjetima.

Lomnica_city

Ne znam sta mu dodje bajer, ali na jezerima imam dosta iskustva, peta sezona kako sam smudjaros i 80% izlazaka su mi bili na jezerima, mislim da sam se solidno istrenirao, o cemu bi konkretno da pisemo?
Sto se nasih jezera tice, dosta su teska za ribolov smudja, obicno ga malo ima, jer je dosta cesca stuka kod nas, a i manje cenjena pa se manje krivolovi nego smudj, od cijeg krivolova neki bukvalno i zive pa...

Moja neka iskustva su da uglavnom ne voli krupan zalogaj (preko 10cm sed ili preko 13cm tvister - s.t.) ili zalogaj krupne vibre (ili oba), nisam imao periode velike lovnosti kao na Dunavu recimo, 1x8, 1x6, par puta po 4-5, ovo ostalo po par najvise, ne tako retko 1 ili nijedan, i ostali slicno prolaze, dakle jata su mala i oprezna...

Do relativno skoro sam bio u zabludi da samo treba cinculirati smudju oko usta laganim glavama i silikoncima srednje-krupne vibre, i nesto od toga mora da ga natera na napad, i bilo je ulova, ali jos i vise kad sam, i usred zime, krenuo na agresivno vodjenje uz bar 50% teze glave.

Najlovniji silikonci na jezerima su mi Orke Hamer, Tail (tvister sa zastitom) i sed-tvister, svi 10-11cm, Kosac ni cvrk nije dao a skoro 2 kese 11-ica sam potrosio probajuci svasta, dok Orka sed izgleda voli samo zimi, leti sam slabo/nikako prolazio... Od domacih u vrhu su mi jos i Smuki tvisteri, Trudi 8cm sed, jos ne mogu da provalim Lidera koji mi je jedan od omiljenih za reku ali ovde jednostavno ne daje ribu za sad...
Probao sam skoro i LP silikonce, na Dunavu sam u 2. zabacaju vec overio seda od 10cm a na jezerima se nadam skoroj overi, tek 2 izlaska je proslo, dok su mi se ODLICNO, maltene svaki put kad su okupani, pokazali Njaz sedovi od 9,5cm, steta sto ih slabo pravi, i naravno sedici mog zemljaka Mr.D sa kojima sam dosta dobro prolazio, na 6,5cm sa stabilizatorom pogotovo...

Od uvoznih probao sam i previse ali najbolje ulove imam na Mann's sed od 6cm ili 8cm, jedne godine bolji manji, druge obratno, 10cm opet jako slab, najlovniji dekor ubedljivo bilo dan ili noc je sartrez i beli/sedef, i na MT "Madjarca", rebrasti tvister od 10cm, uzeli lane ja i drugari 500 komada jer su ovde bas jeftini, 5€ kesa sa 50 komada, i sad su jos oko te cifre, najlovniji zlatni, fluo i beli!
Onda neki kineski sed koji Formax valja, od 7cm bas vole, 9cm i ne bas, pomalo uspeha sam imao na Relax, uglavnom na tvistere jer kad god stavim Kopyto (obican ili Lake) ili uhvatim stuku (ili pregrize) ili nista, a kad stavim Konger Killer Shadow koji je bas kopija ovog prvog, ali meksi za nijansu-dve, skoro uvek da smudja!

Voblere sve manje bacam jer su ova velika jezera zahtevna sto se daljine lova tice a ne volim glindze od stapova, dok ova manja iz nekog razloga slabo daju smudja na vobler, na isto vodjenje koje na velikim pali, a od domacih lovnih najvise bacam domace Antax Sova 6/7 i Ribica 7/9, Alex Costa 7 i Tango 7, Brada Misa 9 i Baron 7, Monarh Nemo 7, a od strendzera Rapale LC8, HJ8-10, Oridjidji 9-11, i neke Japance, Imakatsu Riprizer 10, Lucky Craft Pointer 100 i Flash Minnow 9, Daiwa TD1091...

Ne znam sta sve nisam probao od opreme ali zavisno od vode na kojoj pecam, a najcesce na 2-3 jezera idem, ako sam na manjem i plicem (3-4ha i do 5m) bude nesto neznije, Avid 9ft 1oz, Gamakatsu Cheetah 9,6ft 42gr, dok na ovim vecim i dubljim (500-900ha, uglavnom od 7-20m dubine lovimo) mora dosta jace zbog pritiska vode, ranije CD BR 9ft 35gr, u zadnje vreme Avid 8,6ft 2oz (55gr), masinica 3000 Daiwa, kanap 10lb PP ali precicu i na 8lb.

Ne znam sta te jos zanima, daj neko konkretnije pitanje, ipak moze da se napise roman o tome ali lakse je kad imas u glavi o cemu treba da pises, za sad mi ovo palo na pamet...

Kugla

Lomnica svaka čast lijep text i za sve koji i nakon nas budu tu čitali.
Pitaš što je bajer, to je kod nas mjesto gdje se vadila zemlja za izradu opeke (cigle), pa nakon toga ostala mjesta sa vodom i to se poribilo i tako već dugo lijepe zatvorene vode za pecanje. Nije dubina kao u jezerima, ali na nekima pliće na nekima dublje cca ima mjesta i bajera gdje je lijepa dubina 3-4 m.
Što se tiće pitanja što me zanima, pa vjerojatno kao i sve, kada i kako loviti gdje ih tražiti, koje varke to si već napisao.
Eto uključite se svi koji lovite na ovakvim mjestima.

Lomnica_city

Aha, ima toga i kod nas, uglavnom od vadjenja sljunka, jedno od tih manjih jezera na koje odem ne tako cesto je bas tog tipa, 2-3ha i do 3m, bas teska voda jer je previse bistra, sa dosta stuke koja grize sve...

O kako i gde, recimo da podjemo od ovog perioda, najbolje ih nadjem kad jedu na nekom platou, ili uz neku rupu ili panj, ne ispod 10-ak metara dubine na ovim vecim/dubljim, koja iako idu i do 30m retko ih nadjem dublje od 15-ak m, skoro nikad, kao da dublje odu kad bas nece da ih uzmemiravaju sunce, ribolovci ili mreze...
I na plicim se nadje kad jede na nekom plicem delu, ima na jednom kanal od bivseg potoka na 5-7m od obale, slicne dubine, ali skoro nikad ni udarca u kanalu, uvek 7-8-10m od obale budu tj malo iza kanala, na nekadasnjoj obali...

Posto su skoro sva sem te sljunkare vestacka jezera, imaju i brane, manje ili vece tj plice zemljane nasipe i dublje betonirane pa zasute kamenom, na ovim zemljanim ulova imam samo oko nekih grana koje su u vodi skoro cele, iako ima samo par metara dubine cak i po suncanom danu hoce da udari, nisu neki komadi ali opet uz granu debljine ljudske podlaktice i to je uspeh...
Veca su komplikovanija, brane su ogromne i cesto najdublja mesta na njemu, ali opet na nekim cudnim konfiguracijama dna nadjemo smudja, na jednom ima neki sprud koji udara u branu skoro ceono, tu izadju kad jedu, ima i par rupa oko kojih kad se cacka obavezno izadje nesto, kao i mesta gde brana prelazi u dno, taj prelaz i metar-dva iznad...

Najkrupniji komadi na jezerima dolaze u ovo vreme obicno, i najcesce na najsirim delovima sto dalje od obale, jos pogotovo ako ima neki odsek dubine od bar metar, pa jos ako je i to korito nekadasnje reke/potoka, 3+ komadi su vrlo realni za ocekivati, ako vidite udarac...

Udarci su jako cesto mrljavi i neretko dosta iznad dna, ranije sam na to manje obracao paznju ali sad gledam u strunu i trudim se da budem koncentrisan svih 5-6-7 sati, i nekad se samo struna otpusti 2 sekunde pre dna, sledi kontra i tu je!!
Izuzetci su kao i na Dunavu oni malisani koji se ovde utrkuju ko ce pre do zalogaja, sto veci smudj to neznije uzima, sto manji to jace zvekne, da i promrzle ruke osete, i bas dosta pouzdano moze da se zna kad da se ocekuju udarci!

Na par onih na kojima sam najcesce skoro redovno u ovo doba godine ulovi padaju izmedju 10 i 11 ujutru i pred mrak, ne ostajemo po mraku zbog leda i blata na obali usled kojih bi kupanje u vodi od 2-4 stepena bilo smrtno opasno...
To su bar 2 cuga dnevno, iako neka logika kaze da manje jede zimi, i dugo vari, dok je recimo leti dosta teza situacija, ceo dan ne jede a ni dobar deo veceri, retko ga hvatamo u sumrak (iako je na reci zakon), leti ima slican rezim, kad se dobro smrkne od 9-10 recimo i pred zoru oko 4-5 izjutra, retko se pomeri, mada ima dana kad bas slabo jede, tad obicno projede samo jednom za taj dan oko 11-1 nocu.

Leti dosta forsiramo voblere paralelno sa obalom ili ISPOD rauba na vodi, dok sam jurio te sto pucaju na povrsini dobijao sam komade ispod/oko mere, kad sam promenio taktiku i poceo da trazim 1,5-2m ispod, bilo je i ispravljanja troka, begova dok se ne otkace...

A sada najbolje prolazimo na jako sitnu vibru, gotovo obavezno Hamer ili Tail daju ribu, ko jos ima MT Sassy Shiner ili Smuki Shiner moze isto lepo da prodje, a sed je lutrija sad, daje retko ali moze da bude lep komad, mada opet ima nekih dana kad se sve poklopi ali nece pa nece, dok nekih dana po jakom suncu bude po nekoliko komada, ali jako retko, sunce nece ni zimi makar bio na 15m dubine!

Jos da se osvrnem na uticaj meseca, suprotno mnogim iskustvima, posebno na rekama, pun mesec mi je bio dosta los period u 90% izlazaka, vrlo cesto rezultira ulovima stuke i do ponoci, dok mi je najbolje bilo kad je mesec otprilike 3/4 pun, mogu maltene da upisem ulov unapred!

dus

vidi se da imaš iskustva na tim jezeima, sve si prostudirao!  filmič o lovu na jezeru!

Lomnica_city

Ne treba iskustva na svakom pojedinacno, postoje opsta pravila, na Bovnu za 4 i kusur godine imam bar 200 izlazaka, najdubljem (a najbistrijem) i tek trecem po velicini od ova 3 velika (500ha), verovatno najsiromasnijem po kolicini smudja, a na ostala 2-3 sve skupa nemam 100 izlazaka ali skoro sve je primenljivo na njima...

Poznat mi je doticni filmic, samo sto je tamo sve puno ribe pa mu se moze da peca na no action silikonce po ovako suncanom danu (vidi i drugi deo
), i jos ovako brzo rusifikuje prezentaciju, na mojim vodama bi uhvatio ovoliko riba na ovaj nacin... za GODINU dana pecanja! A ovako kratak predvez bi mu potrosio onu kutiju sa snimka celu za jedno popodne i pola spulne pletenice pride!  :icon_biggrin:

Inace svidja mi se stapic, Shimano Yasei Aspius 2,7m uncas (28gr), opako brz i prilicno krut, veliki konus blanka mu to omogucava, cena mu se krece izmedju SM-a i Antaresa i bas me cudi zasto ovako nesto nema na nasim prostorima da se kupi, ovo je pravi smudjaroski stap za jezero (za bucova mislim da bi morao biti jos meksi), i izgleda realno oznacen, za razliku od 80% Shimana.

kockar

Pecanje na no action silikonce po suncanom danu?
To zasigurno pali samo tamo gde ima jako puno ribe?

Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Lomnica_city

Moras da pogledas snimak rodjo, aj da je na drop shot ili tako nesto, ali lik samo zabaci i brzo mota sa par pauza, kao vobler da vodi, i vadi li vadi, to a i suncani dan je u kontekstu mojih terena pomenut, procitaj lepo...

kajman

Lomnica_city

Ma probano sve, na DS moze nesto da padne, na glisiranje no action silikoncem tesko, bas prebiraju vibraciju, velicinu, dekor, mislim da stavim u dzep 3 favorita i da dodje neko sa 10 svojih a da nije bio cesto tu, i da pecamo 10 sati, nema teorije da bi ulovio vise, toliko specificno traze i rade u skoro isto vreme vec mesecima...

dus

te dugačke laste i dugački shedovi pomeni imaju odličnu akciju sa mirnu vodu ,baš zbog dužine, sa tim kračim skokovima rade idealno!

kockar

Vrlo su delotvorni, mene su po najvecim vrucinama na stajacicama smudjevi terorisali napadima na no action gume i kad uopste nisam pokusavao da ulovim smudja.

Iskustva su razlicita, bas zbog toga izbegavam da kategoricki tvrdim da nesto ne radi.
Ili da radi samo u nekim idealnim uslovima.

"No action" gume nikako ne tra lako odbacivati, ni sa obale ni iz camca.
www.riboteka.rs

Lomnica_city

Vase stajacice na severu su mutnije, i zemljane da tako kazem, ovde na jugu/zapadu Srbije su kamenite i vrlo bistre, imam negde sliku Bovna u prolece pri visokom vodostaju sa jedne terase, ispod mene se vidi dno na dubini od preko CETIRI metra, i ribice skroz do dna!!
A tek se ne mogu porediti populacije smudja kod vas i nas, cudljivost mu je izgleda jedina zajednicka, moze biti dan kao san i da ne pipa, a moze biti suncano i da jede u 3-4m dubine ako ima imalo senke, makar bila grana kao ruka ili senka splava, terase...

kockar

Ja ne tvrdim kako je na Bovnu, jer ne znam. A to da su ovde sve stajacice mutne je vrlo hrabra izjava.
Na dosta njih se voda providi do dna, koliko god da su duboke.
Uglavnom su najbistrije one sa najvise mulja i vegetacije na dnu!

Najvise akcije na no action sam imao u Spaniji, na ogromnom jezeru, uglavnom kamenog dna.
Vecinu napada sam lepo video na 3-4 metra dubine, pri pecanju basa na senko-dinger silikonce.
P.S. (to nisu barice prepune smudja, vec ogromne vodene povrsine uglavnom jako teske za ribolov)

Uostlom dosta ljudi koji su mngo vise smudja ulovili nego sto sam ja ikad i video,
prednost mamcima bez vibracije daju upravo u uslovima dana i bistre vode.

Da ostanem na temi,
na jezerima (vecim stajacim vodama) mi je mnogo veci izazov bio locirati smudja,
tip mesta i sloj vode u kom lovi nego naci koju varalicu ce uzeti.
Na manjim stajacicama, ritovima i barama je bilo lakse, uvek su bili u blizini vecih zaklona.
www.riboteka.rs