fiš-paprikaš

Autor Hemingway, Siječanj 11, 2013, 20:16:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Mornar Popaj

Hvala na odgovorima,
naime, ovakav način pripreme fiša mi je nekako prirodniji nego dugotrajno dinstanje luka na masti ili ulju. A pogotovo, nakon što sam slučajno jednom prilikom, pogledao jedan stari crno-bijeli mađarski film kako se nekad lovila riba, kako su se pravili čamci, i kako se kuha fiš. U sjećanju mi je ostalo da je čiko stavio sve po redu u kotlić i kresnio vatricu...

Mossi, malo si me doveo u dilemu oko redoslijeda, ako sam dobro shavatio apatinski način pripreme riblje čorbe, prvo ide red luka, pa red ribe, pa žlica soli i čaša paradajza. Ako se ne varam, mislim da mi je jednom prilikom i Pikeman sa vukova tako napisao. Nakon što proključa, onda se dodaje samo paprika, i po potrebi malo vina.

Složio bi se sa tobom da je bilo malo paprike, ja inače volim zapapričit ali nažalost na obiteljskim okupljanima su mi ruke vezane glede paprike, pogotovo ljute. Ono što mene zanima je kako postići da se luk ne vidi golim okom, koja sorta luka je pogodnija za ovakvo kuhanje fiša ???
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Jožef1

Kod fiša nema dinstanja luka na ulju, zakon br1. ja ovako radim- ulijem u kotlič malo vode i odmah luk, potpalim vatru, i pustim da provri i tako jedno 10-15minuta, stavim ribu- dodajem vode da prekrije meso oko dva prsta (3-4cm) i više nema dolijevanja vode! Za jednu osobu računam 500gr ribljeg mesa, koristim jako sitno mljevenu papriku, a paradajz dodam kada počinje dobro da vri- koje ne bi trebalo prestati dok se ne skuha. Kada je skuhano, znam "ukrast" jedno 2dcl-juhe, u koje dodam ljute mljevene paprike (za one koji vole ljuto-jako ljuto) te pustim da to sve dobro provri i neka svatko sebi dozira po ukusu! Ja pazim na količinu i kvalitetu luka (domači najbolji) kako fiš ne bi bio slatkast. Pokušajte :icon_salut:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

mossi

Jergo, paradajz se u principu ni ne stavlja.
Znači stavljaš ga samo ako moraš, tj imaš komponente koje teže da se raspadnu.
MESO se raspada i to onako kako sam naveo: zamrzivaš ili ribnjački šaran.
Sveži rečni šaran ima drugačije meso i njega ne treba tretirati kiselinom jer se neće raspasti!  :icon_salut:
Desi se da ljudi preteraju sa paradajzom pa im paprikaš bude kiseo.  :icon_puke_l:

Luk je najbolje super sitno iseći, jer blender ako se pretera daje neku gorčinu,
pa još ako staviš puno luka "zbog gustine" pa u kombinaciji sa puno paprike ima da se nadmeš i prdiš smrdljivo!  :hello2:

Znači samo umereno SVE osim VATRE!  :icon_cheers:

Proporcije su uvek najbitnije, da pogodiš koliko čega ide.
Jer uglavnim niko ne meri, nego ide šacometrije.

Za dobru ljutinu dovoljno je staviti 2-3 okrugle paprike (trešnjevke) neotvorene naravno.
u 99.99% slučajeva one neće oljutiti paprikaš, a ako se baš desi (iznimno retko) tada ćete za ruček imati muški ručak!  :hello2:

Sledeća izuzetno bitn stvar je da se zna sipati.
Standardna kutljače ume da napravi sra*e u kotliću, (ako se žuri i prevrće riba, onda se raspada)
tako da ako sumnjaš u nekogam lepo ga pitaj: Šta bi da ti sipam?  :thumbsup:

Ja volim da ribu jedem iz ćase, činijice u koju stane 2-3 redovna tanjira.
Tako da je mera kad sam gladan 2 ćase!  :icon_biggrin:

:occasion14:

Tićo

Kuvam luk jedno pola sata do 45 minuta, pa tek onda ga stavljam u paprikaš. ali u principu za dobar paprikaš je najbitnija paprika i naravno sveža riba.

Lomnica_city

Citat: mossi  u Ožujak 29, 2013, 23:43:11
Lomnice luk nestane kuvanjem - praksa.
ALI imaš ove nove sorte holandskih lukova koje su sra*e i nisu ni za q***c.
Tako da i to treba potrefiti.

Meni nece, doduse gospodja ga uglavnom kupuje (a oboje sa sela, koje obilazimo vikendom, bruka), mozda je do toga, uglavnom je tesko i dinstanjem ga stopiti!?  :icon_scratch: Recimo ja volim da mi pravi Homoljski kacamak posto sam tu na granici sa njima rodom, izdrzi dinstanje i kuvanje sa kacamakom, nema sanse da mu ista bude!!

Jožef1

kako mi je kotlić uništen, morao sam kuhati u loncu  :crybaby2:

Nema više posuđivanja kotlića !!

Tićo

Zato moraš imati jedno 5-6 kotlića i nećeš imati problema  :icon_thumright:

vedro

Ako nisi dugo jeo fis a pozelio si ga onda nema veze u cem kuhas  svakako ti je dobar:toothy10:

Jožef1

Citat: Tićo  u Lipanj 16, 2013, 11:48:14
Zato moraš imati jedno 5-6 kotlića i nećeš imati problema  :icon_thumright:
neka tićo, dobro meni i iz lonca. prije si moram kupiti rolnu za 200kn za moj feeder  :icon_scratch: de, tamo kod vas, što se može naći za te pare!!!

Greys

Danas smo mastili mnoooogo dobar fiš, usudio bi se reć jedan on ponajboljih koji sam probao uopće, kod prijatelja u Somboru, zajedno sa Mossijem, Mihom, i MLB.

grga

daj malo opširnije o tom fišu :love7:

Greys

Uglavnom, domaća paprika, 3kg šarana, pola kile soma, pola kile štuke, i pravi recept mahera Tibora, sa kojim nas je Mossi upoznao. Fiš prva liga zapad  :headbang: Samo to mogu da kažem, znači naprobao sam se fiševa po cijeloj Baranji, a u zadnje vrijeme i preko po većini čardi, ali ovo je definitivno ulaz za mjesto broj 1. Inače, nije bio preljut, iako volim malo ljuće, ali sama gustina ''supe'', paprika, okus, samo pohvala  :icon_salut:

grga

te ljude moram upoznat  ...  javite se :icon_biggrin:

mossi

Tiberius je još kuvao Čak Norisu, koji mu je čistio lukac!  :notworthy:

Dotični fish je bio Tiberiusov prosek za tu količinu ribe,
a zna on i bolji da skuva!  :headbang: :icon_thumleft:

Sve u svemu drago mi je da ste uživali, a imamo mi još djakonija za isprobati!

:occasion14:

Greys

Haha, Mossi ložač  :icon_biggrin: Sve u svemu, odlično druženje, odličan fiš, pohvala za ekipu, organizaciju, ma sve  :occasion14: