Moto gp

Autor SMT, Svibanj 17, 2018, 11:12:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

SMT

Vrhunska trka...

Preticanja kao u moto 3. :clap2:

Pobeda Dovija za točak ispred Markeza... Dovi je vozio tačno, precizno i mudro...Oba Suzukija odlična, Rinsa mala greska tri kruga pre kraja koštala borbe za pobedu... Rosi sa 14 mesta do 5, zadovoljan je verovatno i on ...Vinjales, kao i obično, prosečno... Jamahe neću puno komentarisati, prva je trka, prerano je za zaključke... Ja ništa nisam video šta su oni popravili ali dobro, demantovace me oni, duga je sezona, meni je to mučenje za gledati... Ducati na pravcu strašan i dalje... Ja sam impresioniran načinom na koji vozi Mark Markez, gde obilazi, kako se bori, kako ne taktizira, neverovatan vozač, voleli ga mi ili ne...U prošloj godini je imao ukupno 23 pada, što govori koliki rizik preuzima i u samim treninzima... Neki vozači nemaju toliko padova za 5 i više godina... Lorenco pri dnu posle silnih padova na Hondi tokom vikenda i povreda koje je zadobio...

nele01

Nisam gledao trku ali sam cuo da je bila extra, moram pogledati reprizu.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Repriza:

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

SMT

Svaki motor u moto GP koji nije Honda ili Yamaha, je po nekom nepisanom pravilu inferioran u odnosu na pomenute dve fabrike... To “ pravilo” se menja zadnjih godina, Ducati je konstantno dobar, ne na trenutke kao ranijih godina, sada i Suzuki postaje strasna masina opet( zadnja titula Keni Roberts Junior, davno sada već)...Po meni biti sampion na Ducatiju u odnosu na Hondu i Yamahu ima mnogo veću težinu... To je do sada uspelo samo Kejisiju Stoneru 2007 godine... Andrea Doviciozo nije tip vozača koji mi se mnogo dopada, mislim da mu uvek fali nešto i kada ima dobar motor... Ono gde mu skidam kapu jeste sto u direktnim duelima sa Markom Markezom izlazi kao pobednik, to nikome ne uspeva osim njemu... Vinjales na Yamahi je zadnje 2 godine daleko od Markeza da bih uopste došao da se bori sa njim... Yamaha traži “to nesto” već godinama ali daleko od toga da je bila nekonkurentna na svakoj trci u odnosu na Hondu, nešto je bilo i do Vinjalesa...

Negde sam gore napisao da je Ducati smanjio max brzinu zbog upravljivosti i stabilnosti... Sa tom smanjenom brzinom na prvoj trci na pravcu je bio 20 km/h brzi od Yamahe, previše... Honda je na nivou Ducatija ili tu negde u tom segmentu... Čini mi se da je Markezu bila izmerena brzina 347 km/h na pravcu u jednom momentu...

Najjači detalj na trci za mene je bio kada se Markez raskopcanog kombinezona sa druge pozicije u krivini na brzini od 180km/ h okreće i gleda ko ima iza njega... Kao na video igrici...

SMT

Da ne bude zabune... Moto GP mašine su prototipovi, jako male veze imaju sa cestovnim-serijskim modelima koje srećemo na ulicama... Posle nekoliko godina se neka tehnička rešenja primene na komercijalne motore... Super bajk takmičenje su modifikovani-nadogradjeni serijski motori... Moto GP je “ vasiona” za to...

Tako da recimo serijski Suzuki koji je kod nas možda i najpopularniji R motor, nema bas puno veze sa prototipom... Elektronika, mapiranja, KS, vešanja, sistem kočenja, proklizavanja, brzina, svašta nešto...

Ducatijev Panigale, je daleko skuplji od vodećih R modela Honde, Yamahe, Suzukija ako pričamo o serijskim modelima... Odnos cene i kvaliteta je ubedljivo na strani japanskih proizvodjača...

O lepoti i ukusima kada je Ducati u pitanju, ja nemam dilemu, vozio bih ga pre svih... Ali gore u prototipvima to ništa ne znači, Japanci su tu daleko ispred... Budžeti su takodje mnogo veći..,

majstor

Osobno, navijam za Markeza, jer mi se čini da vozi bez kalkulacija. Svi su moderni gladijatori i skidam im kapu na hrabrosti. Kad sam bio mlad radio sam gluposti vozeči motor a sada me strah gledati kako voze. Čudo je da se ne gine na svakoj utrci.  :baba:

SMT

Ja navijam za  Rossija i taj sport generalno...Mogu slobodno da kažem da je Markez ubedljivo najbolji vozač danasnjice i da uživam gledajući njegovu vožnju...Stići će i prestici mnoge rekorde ako bude motivisan...

Zamerio se navijačima Valentina Rossija i tu je završio sto se tiče popularnosti... Uradio je neke stvari koje mu uopste nisu bile potrebne jer je vozačkim kvalitetnima daleko ispred svih... Zašto je to uradio, sto je uradio, samo on zna! Ja nešto ne verujem u teorije zavera.

Prestao sam gledati moto gp po kafićima iz razloga sto se ljudi raduju i navijaju da Markez padne...Meni je to, van svake pameti... Navijati da decko padne pri brzini od 300km/h, zaista neobjašnjivo...

Sam Rossi nije bio “cvecka” u svojoj karijeri, na vrlo prljave nacine je dobijao duele protiv Sete Gibernaua i Maxa Bjadjija u prošlosti... Mi tadašnji klinci smo ga upravo zavoleli zbog te ludosti... Sto se vozačkog talenta tiče, Kejsi Stoner i Mark Markez su za mene bolji vozači od Rossija... Sto se tiče Rossija i njegovog uticaja na ovaj sport, niko mu nije ni do kolena, niti će biti verovatno... Živa legenda i ikona sporta, zasluženo!

Problem Valentina Rossija nije samo Mark Markez, ako pričamo o vozackom umeću... Sve da se Markez ne takmiči, pitanje je da li Rossi može do titule... I to veliko pitanje... Voleo bih da grešim...

Bez obzira sto navijam za Rossija, drago mi je da imam priliku gledati vozača kalibra Markeza... On će povuci mnoge mlade vozače da budu bolji od njega, kao sto je Rossi njega povukao...Za ljubitelje ovog opasnog sporta, samo kvalitet više za gledanje...

Dobro trkanje i preticanje, nema alternativu...

Za mene mnogo uzbudljiviji sport od Formule 1( dužno postovanje Formuli 1) i u velikoj je ekspanziji, sada već i mnogo marketinški jak... Po platama vozača Formula 1 je neprikosnovena... Dakle 2 najbolja vozača formule 1 koji se voze mnogo bezbednije na 4 točka imaju sledeću platu, znaci bez sponzorskih ugovora:

Hamilton- 57 mio €
Fetel- 45 mio €

Dok je u moto gp ovako:

Markez 9 mio €
Rossi 8 mio €

S tim da je Rossi sa marketinškim aktivnostima i drugim prihodima međju najplaćenijim sportistima sveta...

Sg.Pepper

Po ovom covjeku je prijatelj nazvao prvog sina (koji je takodjer lud za motorima)

dec d vej aj lajk it....

majstor

Formula je komercijala. Malo su ih poljuljale zabrane reklama za cigarete i alkohol. Puno je ograničenja a i sigurnija je od moto gp-a. Ja bih dozvolio sve, pa ko brži i bolji, ovako na nekim trkama nema preticanja, za publiku nije preatraktivno. Nekako mi nema onaj čar kao dok su vozili Lauda, Prost, Sena, Šumaher. Moto trke su pravi fajt, svaki krug novi vozač na čelu., ali je TV prenos rjedak. 
Naša Tv ne prenosi ni jedan oktanski sport, sada ni nogomet, neznam zašto je plaćamo. Vjesti ne gledam.

SMT

U moto gp nema kalkulacija, nema timskih naredbi, čisti fajt kao sto si rekao... Prvi i najvažniji moto je pobediti timskog kolegu, pa sve ostalo... Propustanje nekoga u glavama ovih momaka ne postoji, a kamoli timskog kolege...

U Evropi je poseta i do 100.000 gledalaca po trci... Ali moto GP se sve više seli ka Aziji jer dobijaju ogroman novac od bogatog Arapskog sveta... Prodaja dvotockasa u Aziji i Indiji raste iz godine u godinu... Mnoge fabrike prave modele( cestovne) samo za to tržište... I tu je Honda otišla korak ispred svih tj napravila je tim Honda-Azija u kojem voze azijski vozači...

Kod nas prenos radi SK i to na vrhunskom nivou, komentatori su odlični poznavaoci moto sporta, docaraju priču kako treba... Sport klub HR prenosi isto moto gp ako se ne varam...

ossa

Pratim trke otprilike iz perioda schwanza i raineya, zatim Mick Doohana, preko nižih klasa gde su max biaggi I loris capirosi bili hit mlade generacije. Rossi kada je došao bio je to što je trebalo moto gp. A mark markez je jednostavno iznad njega... Uporedo dok sam gledao Doohana, schwanza i društvo, pratio sam Supercross, tj motocross. Tu su bili Mike Jones, Jeff Matiashewitz, Damon Bradshaw , Jermey Mcgarth, i još dosta dobrih vozača kojih se teško mogu setiti, ali se sećam koje su to bile budale na 2 T 500 cm3 , pre dvoranskog freestyle motocrossa koji ni dan danas ne volim. Takodje smo pratili kao klinci paris dakar, i enduro trke, dok smo bili pod sankcijama samo smo gledali... A tamo krajem 90-ih smo kao tinejdžeri pokupovali japanske motocikle,po ugledu na stariju generaciju motoraša koji su već imali motore. Ono što sam hteo reci kod marqueza je zanimljivo da on u slobodno vreme trenira vozeći motocross motor, sa svojim mladjim bratom. To mu daje dodatnu koncentraciju, koliko vidim, a i čini mi se da je zbog toga i veštiji pri spašavanju od padova, a i pri samim padovima je nekako iskusniji pa se manje povredjuje. Rekli ste malopre da je pao 25 puta, i ni jedan prelom nije imao.
Mogao bi čovek samo malo više obzira prema svojim rivalima da ima, pa bi ga i publika više cenila. Bar ja tako mislim.

TeTka

Naidju krize, drukcije grize...

SMT

Javna je tajna da nisu “u ljubavi” Lin Jarvis prvi čovek Yamahe i Valentino Rossi, prvi čovek moto gp... Sto svakako nije dobro za jednu takvu ekipu... Rossi je trazio da Jarvis ode iz Yamahe zbog prošlogodišnjih rezultata... To se ipak nije desilo jer su pozicije Jarvisa u Yamahi jake poprilično... Lin Jarvis je neko ko je ipak mnogo pre Rossija stigao u ekipu...

Ako se po jutru dan poznaje, ovaj tihi rat će se nastaviti... Ne valja to ništa...

mossi

Ko gubi ima pravo da se ljuti ..  :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2:

Sad su HONDA i ostali luzeri našli da daju zamerku na krilce koja hvata vazduh na Ducatiju i bolje hladi zadnju gumu.

:stripii: :stripii: :stripii:

Više o tome: https://www.motorsport.com/motogp/news/ducati-winglet-protest-honda/4353199/