Ciljano varaličarenje soma

Autor Kugla, Siječanj 13, 2013, 21:49:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ibro dirka

Vidio sam da na vodi onako se razlete kederi, rekao bih kao u snop svijetla dužine metar, metar i pol, kolega ga je imao tri puta na vobleru ali je svaki puta izbacio glavu iz vode i otresao vobler. Bio je nekih 30 metara od obale pa mislim da kolegin malo mekši štap nije imao efikasnu kontru. Nismo vidjeli šta je bilo ali razmišljajući o onome šta sam vidio i kako su kederi prštali pomislio sam da je som a tdk sutradan sam se sjetio kašike ali sada pitam da znam za ubuduće.

Blinkeras Međimurje

Glavinjara za soma vrh vrhova!Tek nekoliko komada ulovio sam na vobler .Glavinjara je varalica za sve situacije.Samo nosim više gramaza sa sobom i to je to.

Hunter

glavinjara je odlicna varalica ali ako mislis na silikonske,odlicna je za dno i srednjiji sloj,kad rauba po povrsini nije bas adekvatna ni malo!

silure

Nocas sam ga vijao voblerom,gumom,zivim kederom sa svacim necim i nije htio uzeti a radio dar mar na povrsini oko ponoci repom po povrsini tukao u dometu zabacuvanja uz obalu...pokusao sam i sa mojim novim voblerom od cormorana oblik nekakve dverike dlanerice nekakvih 50-56 gr mislim...ali nece i nece....dva puta je to radio u dometu po pola sata i nisam ga uspio prevariti pa se poslje preselio 200-ak metara dalje a ja odustao od njega...nisam probao vidu glavinjaru ali kontam da je to nekako bila pre mali zalogaj za njega pa eto mozda sam trebao...hm

Zagor

Bolje golub u ruci nego vrabac na grani!

Smithwick maniac

Stanje tlaka zraka tj. razlika tlaka zraka u posljednja 24 h je -4.0 hPa.
To govori sto je som nocas radio i zasto.
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

Zagor

Nikada nisam pratio tlak zraka jer sam u ribolov isao kad god za to uhvatim vremena, a to je bilo dosada rijetko. Osim kada sam studirao pa isao skoro svaki dan  :stripii:
Citat:Stanje tlaka zraka tj. razlika tlaka zraka u posljednja 24 h je -4.0 hPa.
To govori sto je som nocas radio i zasto.
Jel možeš nam malo pojasnit kako tlak zraka utječe na soma.

rj

promjene tlaka znaju napravit dar-mar od ulova ....jedan stari somolovac mi je davno rekao "kad tlak padne ispod 1000hp bježi sa posla na vodu"  :stripii:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Smithwick maniac

Nazalost vecina nas ide na vodu kad uhvati vremena i nema mogucnosti uskladiti sve sto bi zelio.
Od 6 radnih dana tjedno tesko je i doci na vodu a luksuz u taj izlazak uklopiti i sve sto smatramo idealnim za pecanje.
Moja zapazanja su da se pri padu tlaka zraka som kupa i ne jede.
Lijepo se peca nakon nevremena pri rastu tlaka zraka.
I posebno se slazem sa rj; kad tlak padne u neku nisku vrijednost to je ludnica za grabljivice.
Dozvoljavam da sam u krivu, to je samo moje zapazanje i ne mogu ga potkrijepit nikakvim znanstvenim dokazima ni objasnjenjima.

Zagor

Jel se mora ta promjena tlaka poklopiti i sa vodostajem ili pri niskom tlaku vodostaj je nebitan?

Smithwick maniac

Vodostaj je jako bitan kao i zamucenost vode.
Za promjenu vodostaja je jako vezana i migracija ribe pa za svaki vodostaj postoje i druge pozicije koje su u tom trenu hot spot.
Stanje pred porast je uvijek izuzetno zanimljivo pogotovo pecarosima sa obale.

Harley

Kod mene kazu kad smrde septice jame, znaci pad tlaka, idi na Savu na soma, zlatno pravilo za soma.
Living your dreams, do not dream the life

silure

Citat: Zagor  u Kolovoz 08, 2016, 19:12:14
Jel se on kupo ili raubo?
ovaj je mlatio po sitnim ribama...sto se tice tlakova siguran sam da grabezljivica osjeti uzvodni nagli porast gdje se pomice uz samu obalu i lovi...i zanimljivo da to radi dosta ranije od porasta...ja sam uvjek izlazio na vodu dan prije porasta i zakasnio dok su moji poznanici imali dobar ulov dan prije mene....ocito ovo tlakovi puno utjecu na ribolov i morat cu ih vise pratiti...

Batica

Meni se isto nekoliko puta desilo. Divlja po povrsini.
Tada najbolje se pokazali vobleri namenjeni smudju, izrazizo sitna vibracija. Rapala Original 9cm, Taildancer...kedra juri i ne ocekuje krupnu vibraciju.

Poslato sa fiksnog uz pomoc Tapatoka

Mornar Popaj

Tlak zraka direktno utječe na riblji mjehur. Zato nagli pad tlaka pogura ribu bliže površini odnosno bliže obali, a porast tlaka dublje i dalje.

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.