Školica ribolova smuđa!

Autor Kugla, Siječanj 18, 2013, 15:41:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

ibro dirka

Meni se u zadnje vrijeme počelo događati da ako dođem i dobijem kojeg malog ( 20-30 dkg ), obavezno kasnije na tom mjestu dobijem većeg ali sad zadnji put ništa samo sića do zore skoro a morao sam na posao pa nismo mogli ostati do svitanja. Inače sam u fazi punog mjeseca puno bolje prolazio u svitanje...

urtelja

Hvala Ibro  :hi: , to je bitna info, u vreme punog meseca jako lose prolazim, sem kad se naoblaci. Sve se desi u prvih 15 min mraka i kratko traje. Sledeci pun mesec idem u zoru probati  :ok:

Sinoc isti repertoar, svaki sledeci veci, nazalost samo do kile.

No

Kolega Urtelja. Mislim da je jedan od najbitnijih  dijelova ribolova onaj dio kad hodaš ulicom, sjediš doma u dnevnom boravku ili ležiš u krevetu , pomisliš na trkac,kvrc,udarac ili već kako zoveš kontakt sa smuđem i nakostrešiš se poput smuđa.
Lupiš kontru na-na-na, povuče te,slažeš pribor,taktike itd.
Šta hoću reć.
Hoću reć da je nemoguće prikupit nekakve informacije na osnovu kojih je moguće stvorit formulu koja će nam garantirat pravilnost ulova po dolasku na vodu.
To je naprosto nemoguće.
Šta je tome blizu, šta je moguće.
Moguće je upoznat dio,djelić,predio,komad,dijelove rijeke u pojedinim godišnjim dobima.Kao što upoznajemo ljude, njihove praznine,bogatstva,navike,običaje.
Tek kad upoznamo rijeku možemo otić do tih mjesta s nadom da nisu živčana tog dana i da ćemo se ugodno podružit koji sat.Ribe u toj rijeci su kao misli,riječi i osjećaji u čovjeku. Tek kad upoznamo čovjeka možemo pretpostavit njegove reakcije al ne možemo znat u svakom trenu dal je tužan,vesel,razuman,lud, i to je sve.
Radost samog boravka kraj vode bi uvijek trebala bit veća od onog što izvadimo iz te vode. Hoću reć lijepo je imat prijatelje al je ružno ako je u pozadini samo korist.
U središtu svih naših nastojanja da budemo bolji,uspiješniji ribolovci i ljudi, mislim da je samo jedan ključ potreban, a taj ključ se zove ljubav.  :ok:
Prema bližnjem,prema životu,vodi. Ljubav kao žeđ za ljepotom.

baka

Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

urtelja

Lepo je sve to, ali od takvih postova nema nista od skolice.

Poslacemo dete da ide da uci vodu, u gro slucajeva dete nece znati odakle da krene. Vidis, i sam sam i dalje to dete, ali pre jedno 5-6 godina sam bio bebce i nacitao se gro slicnih postova. Uvek se secam jednog pravog, Josipovog o dzigu u kojem je u jednoj reci objasnio kako da dzigujem. Odatle sam poceo i naucio dosta varijacija na temu. Ali i dan danas se secam tog posta koji mi je pomogao da sam pocnem.

Sta hocu reci, siguran sam da je svaka voda za sebe, cak su i delovi reke jedni od drugih razliciti. Tipa na dunavu kod mene u zavicaju, ono sto je u Bezdanu cesto nema veze u ondosu na ono sto je u Monostoru, pogotovo po pitanju tajminga. Ali, radi se o jednoj ribi, smudj, i njegovom ponasanju u razlicito doba godine, na razlicitim konfiguracijama. Maverick je mnogo stvari ovde podelio, i najbitnije je deliti, imati na umu i onda biti sto cesce na vodi i primenjivati. Eto, pre par nedelja sam upotrebio Maverickovo otpustanje i jedno vece imao bas lepih desavanja, posle nista. Totalno drugacija situacija od one koju je on opisivao, jer je voda 22C i teska noc, ali je situacija sa konfiguracijom slicna.

No, nemoj me shvatit pogresno, lep je tvoj post, hvala ti, treba bit na vodi. Pa ja ti prvi na vodi i sa ribom zivim. Prva stvar izjutra koju uradim je da vidim kako su mi smudjevi kakili/jeli. Ali to nije smisao foruma. Forum je razmena iskustava i zblizavanje ljudi sa razlicitog geografskog podrucja, u nasem slucaju jednom ludackom strascu - ribolov smudja!

No

:hi:  :ok:  :icon_thumright: Mišljenja sam da je ribolov,pogotovo smuđa, slika u ogledalu u kojem se iscrtava ribičeva osobnost.
Svatko od nas ima rukopis,način do kojeg mora doć sam.
Teško se na forumu može NAUČIT. Učit da, fragmente  da, al bez prakse,razumijevanja s vodom i unošenja osobnosti u ono što se radi,ne.
Otprilike bi to bilo kao kad bi djetetu učitelj objašnjavao kako će napisat neko slovo. Ništa od tog učenja dok to dijete ne uzme  olovku u ruku i pokuša samo napisat to slovo. Znaš ono ravne crte,kose crte pa kombinacija.
Svojim postom sam htio reć da ne postoji recept,kopi paste situacija. Svaki tren naših života je jedinstven a kako onda ne bi bio i svaki tren proveden u ribolovu.
Bude i prođe. Sebe nikad nisam doživljavao kao čovjeka koji nekog nešto uči,međutim poprilično sam siguran da će svaki đak koji s ljubavlju ide u školu doći do svog rukopisa i da će se moć prepoznat po tom rukopisu.

Ako sam prethodnim postom narušio smisao foruma ja se ispričavam.  :bye:

urtelja

E svaka ti cast na ovakvim poetskim postovima!

Daleko od toga da je ista naruseno, samo mi je nekako logicno da bar 90% ljudi na ovakvom forumu gledaju da svaki moguci trenutak provedu u "praksi". Tako da svo ovo teoretisanje bude negde i nekad primenjeno. I sam kazem da sam pametan dok lovim, sa prvih par dana bez ulova postajem teski glupan i amater. Ali i dalje na vodi, posebno u jesen i zimu.   

Iskreno sam misljenja da ako se lepo cita i razume napisano, dosta toga moze biti iskorisceno. Istina, najvise se uci kad pecas sa kolegama drugacijeg stila ribolova, ali nisu svi u tim mogucnostima.

Poz  :occasion14:

maverick

Tu smo da iznesemo iskustva i uporedimo...a svatko od nas ima neko drukčije poimanje ribolovca...ali eto druzimo se...Inače ovih dana je smuđ nesto "stao" pogotovo krupniji primjerci..i tu svatko ima neku teoriju...oni koji ne žele napredovati i sujetni reći da je smuđ izlovljen...oni ostali ce to shvatiti kao izazov i pokušati odraditi svoj teren na više načina...I u tome se slažem s No...poznavanje terena na kojem pecaš je extra veliki plus....
Isto tako ovih dana na smuđa sam nailazio u teskom kršu...u teškom kamenu i na plićacima od metar vode gdje se javljao  u pol bijela dana....Znači nekih šablonu teško da mozes povuci ali i ja je bez obzira na sve svakim dan sklapam i sutra krecem u isprobavanje...Svatko od nas se smatra nekim majstorom i ne voli kad mu se popuje o ribolovu...mozda sam i sam nekad takav, ali tu je bolest pa to ni netreba uzeti zaozbiljno... :stripii:
Mada pisati i pričati o smuđu mogu satima, danima...tjednima...i nikad mi ne dosadi.... :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

twister011

maverick

Znaš...nedostaješ nam...pa bolje ti je da kupiš kartu i kreneš ovamo  :occasion14:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

2 dana ne čitam redovito i ispiše se biblija. Radije ću na vodu nego sve ovo čitat. Saznanja sa poslijednjih ribolova su da sam primjetio da veliki grizu bolje u određeno vrijeme ali da ja za mjesto na kojem češ dobiti velikog (makar to na kojem sam lovio) jako bitna dubina. Čim je ispod metar, metar i pol više veći neće da priđe obali na tom mjestu...našao sam ih nedaleko tog mjesta gdje je dubina odgovarajuća.

pajdo77

Da sad ne čitam i tražim okolo zanima me jel smuđ kad zahladi (jesen,zima) bude stalno na dnu i danju i noću? Pitam zbog toga što baš nisam talent za jiganje pa bacam voblere a ti dubokoronci bi mi mi stalno zapinjani a ne mogu ih voditi između dvije grane ili debla međusobno udaljene dva metra

maverick

Smuđ je riba kontra toka kad je vobler u pitanju...prelaza i preliva na kamenu...sto hladnije vobler je sve ucinkovitiji i na otvorenoj vodi...sprud....unutrasnji i vansjki kanali....kad pukne bas teska zima...mozes tuci i po danu s njim...

Blinkeras Međimurje

Imam pitanje za iskusne smuđolovce.Tokom ljetnih mjeseci po najvećim vručinama poslije 10 sati navečer smuđ radi kao lud na nekih 50 metara drave.Kedera ima na milijune pa nemam baš puno uspjeha tokom ljeta a i više volim lovit soma onda.A sad kad bi smuđ morao sve bolje da radi kao da ga nema .Keder je i dalje tu. Ne baš u tako velikim količinama kao ljeti ali ga ima.Sad več 5 izlazak dugo u noći čuje se jedva dvaput triput da neki sitni smuđ cmokne na površini.Pa nije mi jasno dali se on sada premjesti negdje.Temperatura vode je vjerovatno malo pala jer su noći hladnije ali nije to neka velika razlika.Gdje bi svi ti smuđevi bili ???Negdje jesu jer ljeti ne stignem brojat raubove kolko ih ima.Svaki par minuta cmok.

maverick

Mozda se ne bih trebao javljati kad si naveo iskusni  :stripii: :stripii: Ali ajd...voda je pala na blizu 17 i mozemo reci da je to poprilično brzo hlađenje...keder se tokom večeri zadrzava na plitkim pješčanim platoima...grije se u malo toplijoj vodi i u vecini slucajeva je okruzen jatom sitnih bucova...sitnih smuđeva...i po kojim somčetom...kod mene te plićine su doslovno plićine od 10-20 cm...Ozbiljan smuđ nije nestao samo se obilno nahranio puno ranije na ozbiljnijim destinacijama...Sinoc se kasno jaljao na nekim poprilično glupim mjestima za ovo doba godine...ali tako je...Mada Drava nije Dunav i uvijek iz nekog zavoja ima neku drugu priču i neke drukčije uvjete ali na tvom terenu ja bih ga ipak potrazio ranije tokom dana na ozbiljnijim prijelazima ...s solidnim protokom i sto vecom dubinom....