Školica ribolova smuđa!

Autor Kugla, Siječanj 18, 2013, 15:41:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

ixion

:oussama-bin-laden:

ixion

šajzika

A oni iza   :sha:
I koja dužina?
Audentes fortuna iuvat

ixion

8 kg, 3 kg i 1.5 kg. Senco dubokoronac.

feco

BRZO I BEZ VEZE

šajzika

ocigledno moram jos malo u tu školicu  :rofl2: :thumbsup:
Audentes fortuna iuvat

joker

Svaka mu cast ali su nabudili pricu  :stripii:.pa takvih po par komada se ulovi kod mene svake godine a najveci je bio zeru ispod 15kg.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

maverick

Bunar je vani...riba je oko bunara....pa tko zna za njega nije lose biti u njegovoj blizini

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

No

Stotine puta do sada sam se pitao, kako to da smuđ tako različito prima gumenu varalicu s obzirom na godišnja doba.
Gledajući ovdje neku emisiju o vodi, gdje se tvrdi da je izvorska voda živa voda, sa pravim omjerom minerala,ovog , onog, u sebi i temperaturom  od nekoliko stupnjeva i odgovarajućom  GUSTOĆOM.

Odgovor na moje pitanje se sam nametnuo.
Počinjem vjerovati da je gustoća vode jedan od razloga zašto gumena varalica ne izazove smuđa na griz ljeti kao što ga izazove u zimi.

Možda postoji način da se izradom odgovarajuće varalice za topliju i rijeđu vodu dobije vibracija slična onoj koju se ima zimi u hladnijoj i gušćoj vodi.

Možda ima nešto u ovom o čemu pišem a možda i ne. Tko će ga znati.

Valja se možda po ljetu igrati s gumicama koje imaju sasvim mali rep, poput dokovog, čini mi se Tobiya ili bez repne lopatice kao što su laste.

U svakom slučaju, čim se vratim na rijeku Savu, imat ću zanimaciju.  :bye:

maverick

Čar ribolova smudja jeste u tome sto ima milion kombinacija i mozes probavati sto god ti padne napamet i pogotovo kad ima smisla
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

No

Ovo s gustoćom vode čini mi se da ima smisla, možda  čak i više nego niz drugih  detalja na koje redovito obraćamo pažnju.

Na prvu bi svatko rekao da je voda voda, međutim nije voda uvijek ista.

mossi

Ne znam koliko je neko analizirao kako se riba snalazi u vodi ali je meni to uvek bio fascinantno.

1. Da li riba u svakom momentu zna gde se nalazi u rečnom koritu i da li se ista riba uvek vraća na isto mesto?
    (Na osnovu ponovljenih ulova tokom nekoliko godina iste ribe rekao bih da se vraća)
2. Ako se vraća, a vraća se.. kako ona mapira reku kad je mutna, noću i kad se ne vidi ni 50cm od nosa?
3. Kako lovi u tim uslovima?

Gustina vode nikad nije ista na svim dubinama, obično postoji dva sloja vode i razdvaja je termoklina.
Termoklina je nekad toliko izražena, da se zvuk podvodne pištaljke odbija od nje.
(Taj fenomen znaju ronioci, ako je jedan u jednom sloju, a drugi u drugom. Ako je jedan u problemu i zviždi,
a drugi ga ne vidi .. plus zbog termokline ni ne čuje.. dešava se da ronioc u problemu ima problem da izroni živ.)

Znamo da neke ribe i sisari (delfini i kitovi) koriste neke vrste sonara da bi se orijentisale u vodi, kao i za lov.
Izgleda da mi puno toga ne znamo o "primitivnim" ribama.

Ali .. ni ne moramo mi sve da znamo.
Nekada je dovoljno povezati par osnovnih kockica da bi se riba lepo lovila.
A sdruge strane opet je zanimljivo znati i nešto više.. ne samo zbog ribolova..

:hi:

SMT

Malo sam čitao temu, malo preskakao... Dobra je...

Ima nas raznih, totalnih amatera( gde spadam), rekreativaca, naprednijih rekreativaca, profija, ko se kako već deklariše...

Po meni je velika razlika izmedju početnika i nekoga sa manje iskustva u ribolovu smudja... Dve kategorije su u pitanju...Mislim da ovaj drugi kroz “forumsko pecanje” može dosta toga da pohvata jer ima neko predznanje...

Totalni početnici teško na forumu mogu naučiti pecati smudja... Po meni je bolje da nadju nekog iskusnog smudjarosa , ako je ovaj voljan naravno da im pokaže osnove... Od odabira stapa, držanja istog pa nadalje... Kad te prve korake savladaju, ova tema bi recimo za njih bila ok...

Ovih dana pričam sa čovekom koji kreće u to sve i vidim da me belo gleda, pošaljem ga na forum da čita, ništa ne razume :hi:...

Uglavnom dosta je to lakše danas, jer se ima i ko pitati ( ako sujete nisu prevelike) i nešto se može pročitati... Pa “ukrades” od svakoga po 2-3%, ide to... Pre ljudi nisu bili voljni da kažu bilo šta, sećam se toga...

Mornar Popaj

Ako je početnik u varaličarenju smuđa, onda je najbolje da krene sad u ljeto.
Laganim priborom, tankom strunom i voblerima plitkoroncima.
Pa polako nek skuplja sate na vodi, stotine i stotine zabačaja i nek uči.
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

maverick

Ima tu svega, da se pronaci svasta....onaj koga nije sramota pitati...moze vrlo brzo nauciti...a vec kod treceg smudja postaje majstor pa savjete dijeli dalje  :stripii: Ja i danas puno učim, puno čitam...puno vremena provedem razmisljajuci o pozicijama....uglavnom...idem veceras da mu hebem kevu ako ne bude padalo  :stripii: