Školica ribolova smuđa!

Autor Kugla, Siječanj 18, 2013, 15:41:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kova

^^^^
Pokazne vezbe Apatincima, he he :thebirdman: :thumbsup:
:glasses9:

baka

Svi mi imamo nekoliko svojih mjesta (neko ih ima više neko manje) na kojima smo znali dobiti smuđa i većinom se tu i vrtimo, normalno zavisno od vodostaja, doba godine, itd. Ako ga upecamo dobro, a ako ne opet dobro, bit će drugi put, ali tek onda (kad neće) idemo eksperimentirati i to se svodi da stanem negdje na neko novo mjesto (koje se MENI sviđa), zabacim par puta i gotovo, idemo dalje. Jako rijetko sam na takav način nešto upecao, ma skoro nikad. Jednom sam išao samo isprobati neki polomljeni blinker štap koji sam popravio, tek toliko da vidim kako se ponaša i zabacim nekog drljavog twistera na mjesto gdje nikada, ali baš nikada ne bi stao i u dva zabaca izvučem dva smuđa od 5 i 4 kile. Nikad više poslije toga nisam stao na to mjesto jer mi nema logike, sam sebi bi bio smiješan i mislim da bi tu samo gubio vrijeme za neko ozbiljno pecanje. Eto šta ti je kad se čovjek počinje smatrati iskusnim pecarošem, kad misliš da znaš nešto, a u biti je jako upitno koliko uopće znaš.   
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

maverick

Treba ribolovac imati snage da kaze sam sebi nakon toliko godina da nema logike  :icon_biggrin: a to i je najveci problem...uvijek u nekom trenutku pomislis da znas i onda te rijeka i smudj uvjere u suprotno... :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

raso

Ajmo malo razmišljati ovako. Dali je ikoga uhvatilo ikada da ode negdje gdje nema nikoga, da se opusti i još ako ima dobre klope i pića, e sad dali i riba želi otići tamo gdje nema zvukova sa obale, brujanja motora i zveketa nogu po podu čamca.
Još ako pod vodom ima neki stari panj, akval ili rasuti kamen......

dus

maverik slažem se s tobom ! ništa što sam napisao nije pravilo i nije striktno tako , nepostoji pravilo , pokušao sam dati neke smjernice a ne nekoga zbunjivati !

maverick

Ma naravno...sam znas koliko smo vrijedni na vodi i da je ribolov smudja cista fizikalija...uprnost...to je jedino sto se nagradjuje....filozofirati mozemo samo na forumu  :icon_biggrin:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

TopMix

Citat: baka  u Siječanj 21, 2013, 13:54:00
Svi mi imamo nekoliko svojih mjesta (neko ih ima više neko manje) na kojima smo znali dobiti smuđa i većinom se tu i vrtimo, normalno zavisno od vodostaja, doba godine, itd. Ako ga upecamo dobro, a ako ne opet dobro, bit će drugi put, ali tek onda (kad neće) idemo eksperimentirati i to se svodi da stanem negdje na neko novo mjesto (koje se MENI sviđa), zabacim par puta i gotovo, idemo dalje. Jako rijetko sam na takav način nešto upecao, ma skoro nikad. Jednom sam išao samo isprobati neki polomljeni blinker štap koji sam popravio, tek toliko da vidim kako se ponaša i zabacim nekog drljavog twistera na mjesto gdje nikada, ali baš nikada ne bi stao i u dva zabaca izvučem dva smuđa od 5 i 4 kile. Nikad više poslije toga nisam stao na to mjesto jer mi nema logike, sam sebi bi bio smiješan i mislim da bi tu samo gubio vrijeme za neko ozbiljno pecanje. Eto šta ti je kad se čovjek počinje smatrati iskusnim pecarošem, kad misliš da znaš nešto, a u biti je jako upitno koliko uopće znaš.

Ima neke stvari koje pecaros moze da zna sa dosta sigurnosti, a ono što ne može da sazna, ne treba ni da pokušava da nauči. Kod varanja smudja, naravno da ribolovac postavlja sebi gomilu pitanja. Ali ... Napr. teško da ćeš moći da vremenom naučiš gde se smidj tačno nalazi, to možeš samo da pretpostavljaš. Nikad sa sigurnošću ne možeš da znaš u kom trenutku je smuđ krenuo u lov, niti odakle je krenuo, niti u kom pravcu tačno ide, kad će loviti na dnu a kad na površini, kad će da grabi, a kad da mrljavi...
Pecaroš može samo da bude uporan i da isprobava razne varijante, pa da mu se sklope neke kockice i pa da mu se desi spoj varalice i smudja.
Hoću da kažem da ima nekih stvari zbog kojih se vredi češkati po glavi, a sve ostalo je splet prirodnih okolnosti zbog kojih se , po mom mišljenju, ne treba previše opterećivati.

maverick

I upravo u tome je bit provoditi vise vremena na vodi i istrazivati sto vise terena...činjenica je da ces neke ulove imati slucajno ali ce ti pomoci da se orjentiras za neke dane poslije toga...niz slucajnosti jeste u principu upoznavanje rijeke i mjesta na kojim pecas....

MIKA

a sta reci, mjesta na kojima sam prosle zime gotovo svaki put imao barem griz, ove godine nista. dobio jednog malog gdje sam se najmanje nadao da bi ga mogao  ulovit. mozda je stvar ove zime u vodostaju ili u toplijem vremenu?????
Čovjek se rodio umoran, a živi da bi se odmorio :D

maverick

Neiskusniji ribolovci na smudja imaju stotinu pitanja i dilema...od samog odabira mjesta...do izbora varalice te nacina prezentacije....dodatnu nesigurnost donosi i poduzi period bez ulova , a cinjenica je da se svakim ulovom nesto uci pa i nakon ulovljenih stotina smudjeva taj dan kad ulovis na nekom mjestu naucis nesto novo...

Treba biti dovoljno jak da nakon par ulova sam sebi kazes: JA I DALJE NE ZNAM PECATI SMUDJA ..jer neki zanos i malo srece mogu pecarosa navesti u sasvim krivi smjer...odustace od istrazivanja i kombiniranja varalica i tehnika i pogotovo zakovace ga za jedno mjesto ili uski dio terena i unazadit ce se na duzi vremenski period.

Pecanje smudja je, ili da bolje kazem uspjesno pecanje, sposobnosst pecarosa da se prilagodjava i istrazuje, kombinira i sam slaze priču na svom terenu i na svojoj vodi...

Kroz ulove će početi primjećivati i vodu kroz njen protok, boju...počeće čitati ono sto voda oslikava prelazeci preko prepreka na samom dnu...i sve ce lakse locirati mjesta gdje smudj zalazi ili se odmara ili lovi...a tad dolazi i sigurnost u ono sto radi...

Nakon nekog vremena imaće dosta iskustva da se dobro pozicionira i na obali i iz čamca, i za sve to treba i vremena i volje ali nikad ne treba reci da znaš sve. Uvijek postoji dio prirode na koji ne mozemo uticati, poput vodostaja ili vremenskih prilika, ali naucice kako ih najbolje iskoristit za ulov i opet ce do izarazaja doci prilagodljivost...

Greys

MIKA

jako lijepo receno  :thumbsup: sad si mi dao mislit  :icon_scratch:
Čovjek se rodio umoran, a živi da bi se odmorio :D

Rajo

Citat: MIKA  u Veljača 13, 2013, 14:53:00
a sta reci, mjesta na kojima sam prosle zime gotovo svaki put imao barem griz, ove godine nista. dobio jednog malog gdje sam se najmanje nadao da bi ga mogao  ulovit. mozda je stvar ove zime u vodostaju ili u toplijem vremenu?????
Za ta tvoja mjesta garant je visina vodostaja , garantirano . Kad bude sava dubrovščak -150 i niži vidjet češ da če tamo primat  :toothy2:
Ako smijem komentirat  :icon_biggrin:
Mlad si ti još , naučit češ sa godinama , vidi primjer na  :icon_rr:

dravski pecaros

ja mogu  reci nuz par savjeta sto su mi raso i maverick dali neke stvari su mi jasnije i jedva ceka novu sezonu ribolova smuđa da se malo vise njemu posvetim... :icon_thumright:

Greys