Plaviš kao mamac za smuđa

Autor Kugla, Siječanj 19, 2013, 14:41:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kugla

E ja sad više ne znam koja je od ove dvije plaviš bemti, kad otopli ja ću na staro mjesto po plaviša pa onda okačim sliku.

Greys

Ja ih zajedno sa komšom znam hvata na više lokacija, mali križak, malo kruha, šrota, i bude ih. Kad idemo na Dunav, koliko plaviša, toliko udaraca.

Po meni ovako gledajući sa slike, ona prva slika Kugle, nije plaviš.  :icon_scratch:

Mornar Popaj

Prva ribica sa slike je najobičnija mala žutooka, ali nije to bitno. Bitno je da je plaviš ili gavčica ( Vinkovački kraj kaže pupar ) dobar mamac za smuđa. Međutim i te male žutooke, crvenperke. Sve su to super kederi za smukija.
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Lomnica_city

Ako mislis na prvu sliku iz teme, nije 101% bodorka, sistavac ili amurcic ga zovu kod mene...

Mornar Popaj

Kolega aj se skoncentriraj   :occasion14: pa majku mu staru valjda svi znamo kako izgleda bezribica ili amurski čebačok

A znamo i kako izgleda gavčica ili plaviš, o kojoj je i ova zanmljiva tema...
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Greys

To je to Jergo, ja ga hvatam ''križakom'' svake godine na Vučici ili Karašici, i znam da koliko imam plaviša, toliko i udaraca  :icon_thumright:

Mornar Popaj

Samo najveće gavčice /plaviši / pupari će doći na malecku udicu sa jednim crvićem. Ali zato male bodorke/žutooke redovno dolaze. I kao što sam rekao one su isto odličan ako ne i bolji mamac. Naravno, nisam 100% siguran, ali slika sa prvog posta mi ipak djeluje kao mala bodorka/žutooka.  Inače velika žutooka je moj omiljeni živi mamac za malo veće štuke. Ali da ne idem u off, postaviću pitanje vezano za plaviše.

kako ga montirate ? Na paternoster sistem ili neka varijanta sa kliznim olovom ??

Greys

Sa plavišem sam pokušavao sve i svašta. Premekana je riba, i ako ne reagiraš na ''prvu'', jednostavno ga baš prelagano skine. Kačio sam kroz glavu, gore, repić, čak i kombinacije kroz cijeloga. Kako god, skine ga. Ali nesmeta mi to. Ponesem 20-30komada, i znam da imam koju ribu. Sa feeder štapovima koristim klasičan sistem. Mala gumena tuba protiv petljanja (kao za šarana), onaj gumeni stoper sa kopčom, na njega 30g olovo sa kopčom, i nastavak predvez sa udicom. Ništa extra.

Lomnica_city

Citat: Jergo  u Ožujak 25, 2013, 17:50:01
Prva ribica sa slike je najobičnija mala žutooka, ali nije to bitno.

Ti si ovo napisao, zutooka se zove bodorka u slengu, svuda koliko ja znam, a sad pises o plavisu... ?

Jožef1

Plaviš se s oprezom pričvrsti- zaveže za udicu..... :icon_thumright:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Greys

Ja ga vezo sa čim god oćeš, ako je u blizini smuđa i bajkoš, taj kad ga lupi, nema šanse da plaviš ostane  :icon_salut:

miha

jeste probali sa onim ljepilom što brzo veže LOCTITE

Greys

Bolje stavi loctite na ružno pače  :laughing7:

miha

pa moraš malo da učvrstiš kljun

Jožef1

Citat: Greys  u Ožujak 26, 2013, 13:07:23
Ja ga vezo sa čim god oćeš, ako je u blizini smuđa i bajkoš, taj kad ga lupi, nema šanse da plaviš ostane  :icon_salut:
ne moram pametovat (ja sam skoro cijeli život varaličario, više ne mogu :crybaby2:) vi to bolje znate od mene, kako smuđ obožava malo veće plaviše. Neka ga otkine, bitno je da se smuđ zakači. Stoga ja nikada ne koristim izrazito smuđarske udice, već šaranske 2/0- 3/0- tako i za štuku i rijetko kada sam falio :icon_thumright:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....